Εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ –ΕΕ. – Εξάγουμε αυτοκίνητα… εισάγουμε «σόγια»..??- Της Ειρήνης Αιμονιώτη

Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström δήλωσε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν εμπορικές συνομιλίες, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lightizer στο Παρίσι.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε η Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του ΟΟΣΑ. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και έχουμε εντολή, αλλά δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές».

Μια πρώτη συνάντηση στο Παρίσι

Η Cecilia Malmström, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια «περιορισμένη εμπορική συμφωνία που θα περιλαμβάνει αυτοκίνητα» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει συζητηθεί με τον Robert Lightizer στο Παρίσι. Του υπενθύμισε μάλιστα, ότι η γεωργία δεν αποτελεί μέρος της εντολής των κρατών μελών…!!!

«Αυτή ήταν η πρώτη μας συνάντηση μετά την παραλαβή της εντολής από τα κράτη μέλη», ανέφερε. Μιλήσαμε για το τι ήταν στις προσδοκίες μας », πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι « διαφορές »παραμένουν. Ο Ντόναλντ Τράμπ έδωσε τελικά μια εξαμηνιαία παράταση στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί, διαφορετικά θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς.

Στα πλαίσια των συζητήσεων δε πρέπει να ξεχνάμε πως είναι και οι εισαγωγές της αμερικάνικης σόγιας, που όμως οι τιμές της έχουν πάρει τον «ανήφορο»…!!!