Εμμανουήλ Φράγκος – Ερώτηση – Δομές φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών – 01.12.2022

Έλλειψη δομών φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών

 

Οι κακοποιήσεις ανηλίκων αποτελούν, δυστυχώς, ένα σημαντικό ζήτημα στην πρόσφατη ελληνική επικαιρότητα. Με αφορμή το παραπάνω ζήτημα, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», κατέθεσε ερώτηση προς την Επιτροπή συγκεκριμένα για τις δομές φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωρινών δομών φιλοξενίας για τα παιδιά-θύματα κακοποίησης είναι μείζον. Με την αφαίρεση της επιμέλειας ενός παιδιού από τους κακοποιητικούς του γονείς, αυτή η έλλειψη δομών συχνά οδηγεί τα παιδιά να καταλήγουν στην έσχατη λύση των νοσοκομείων, με την αστυνομία να αναλαμβάνει τη φύλαξή τους. Σε καμία περίπτωση αυτή η λύση δεν ενδείκνυται για τη δέουσα φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, στην ερώτησή του, αναφέρεται στις περιπτώσεις που Επιτροπή εντοπίζει βέλτιστες πρακτικές σχετικών δομών που θα μπορούσε να συστήσει στα Κράτη Μέλη, σε πιθανά πρότυπα για το μέγεθος αυτών των δομών και τη κατανομή τους (π.χ. ανά Περιφέρεια), και στη διάθεση εργαλείων που μπορούν να αξιοποιήσουν τα Κράτη Μέλη για την ανέγερση τέτοιων δομών.

Δομές φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ευτυχώς, όλο και περισσότερες γνωστοποιούνται, με συνέπεια οι κοινωνικές δομές και, εφόσον απαιτείται, η Δικαιοσύνη δύνανται να επέμβουν για να σώσουν αυτά τα παιδιά, ώστε τελικά να βρουν τη φροντίδα που δικαιούνται.

Ωστόσο, συχνά οι δικαστικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωρινών δομών φιλοξενίας για τα παιδιά-θύματα κακοποίησης.
Δεν υπάρχουν κατάλληλοι, ασφαλείς χώροι φιλοξενίας, όταν αφαιρείται η επιμέλεια από κακοποιητικούς γονείς. Έτσι, συχνά καταλήγουν στη (μη) λύση των νοσοκομείων, όπου η αστυνομία αναλαμβάνει τη φύλαξη.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση

Προηγούμενο άρθροΗ εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών