Ημερίδα με θέμα: «Ελληνικό ΣΗΜΑ στην ελιά και το ελαιόλαδο», πραγματοποιήθηκε στις 9/9/2018, στο Συνεδριακό Ν. Γερμανός μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αν και δεν μπορούν να αναφερθούν όλες οι εισηγήσεις, όπως του κ Βασίλειου Κόκκαλη (ΥφΑΑΤ), της κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου (ΥφΑΑΤ), του κ Δημήτρη Αυλωνίτη (ΓΓ Εμπορίου), του δρ Νικόλαου Κατή (Προέδρου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), του κ Γιώργου Οικονόμου (Γεν. Διευθυντή ΣΕΒΙΤΕΛ), της κας Βιργινίας Φυντανή και πολλών άλλων, επισημαίνονται τα παρακάτω.
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ είναι το επίσημο σήμα του Ελληνικού κράτους για την διάκριση της προέλευσης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και θεσπίστηκε με τον Ν.4072/2012. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ απονέμουν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (για γάλα, γαλακτοκομικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελειόλααδο & επιτραπέζιες ελιές) και το Γενικό Χημείο του Κράτους (για τα αλκοολούχα ποτά).
Ο μόνος ασφαλής δρόμος για μια πορεία βιώσιμης και αξιοπρεπούς ανάπτυξης των ελληνικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι η υιοθέτηση μιας ξεκάθαρα αναγνωρίσιμης ταυτότητας, στο σύγχρονο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις της παγκοσμιοποίησης. Επίσης το φθινόπωρο ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, θα ξεκινήσει να παρέχει για πρώτη φορά πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ελιάς στους έλληνες φυτωριούχους. Η στροφή στα τυποποιημένα και αυστηρώς ελεγμένα προϊόντα οδηγεί στη μείωση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. Β. Κόκκαλης, ΥφΑΑΤ.
Πάνω από δέκα χρόνια η ΓΣΕΒΕΕ, μέσω πολλών και σημαντικών πρωτοβουλιών, έχει διακηρύξει την αναγκαιότητα της στήριξης της ελληνικής παραγωγικής μηχανής και των επιχειρήσεων που την συναποτελούν. Η δημιουργία του Ελληνικού Σήματος Προϊόντων και Υπηρεσιών και η απόδοσή του σε επιχειρήσεις που τηρούν τους όρους, δεν είναι απλά μία διαδικασία πιστοποίησης αλλά κάτι σημαντικότερο. Είναι φορέας μιας δυναμικής και παράγοντας για την αναστροφή μιας κατάστασης, που είχε σχεδόν εξοβελίσει από τις επιλογές της κάθε τι Ελληνικό. Να ανακαλύψουμε πάλι την αξία της Ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας στον τουρισμό και την επισκεψιμότητά μας στο παραδοσιακά φιλόξενο ελληνικό κατάλυμα. Να «αυτοεπενδύσουμε» στις δικές μας δυνάμεις. Να μας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να αναμορφώσουμε την καταναλωτική μας συνείδηση. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ.
Σε μια τέτοιας μορφής καταναλωτική αλλαγή απαιτεί κοινωνική συνεργασία, και οι Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί θα ήταν μια εξαιρετική προοπτική, για κάθε σύνολο μέχρι 150.000 κατοίκους, που πιστεύουν ότι έχουν κοινό μέλλον.
Αλλά και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις- ΚοινΣΕπ θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικό εργαλείο Τοπικής Ανάπτυξης, όπου μέσω της αύξησης της απασχόλησης, θα επιδιώκεται το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.
Στην Λέσβο, στον κόλπο της Γέρας, η ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ μέσω της άσκησης πολλών μορφών οικονομικής δραστηριότητας: παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, παίζει αυτόν τον ρόλο και βρισκόταν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου, προβάλοντας τον τόπο με τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα παρθένα ελαιόλαδα, τα βιολογικά ελαιόλαδα και τις ελιές του.
Τα 77 μέλη της ΜΟΔΟΥΣΑ (modousa9@gmail.com) καλλιεργούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία την ποικιλία «κολοβή» και εκτός από τις κοινές καλλιεργητικές πρακτικές, ενδιαφέρονται σφοδρά για την αναβίωση του ελαιώνα της Γέρας και για λόγους περιβαλλοντικούς. Στην ελαιοκαλλιέργεια στον κόλπο της Γέρας συγκεντρώνονται τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής παραγωγής, που το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ ενισχύει παγκόσμια και τοπικά.
Η Ελλάδα είναι η Τρίτη χώρα σε βιοποικιλότητα στον πλανήτη με 1470 ενδημικά και αυτόχθονα φυτά. Η γειτονική Βουλγαρία έχει μόνο 126 και η Αλβανία 25 … Και η κολοβή ελιά είναι κομμάτι αυτής της βιοποικιλότητας
Στην Ελλάδα το 75% των εδαφών είναι πάνω από 600 μέτρα υψόμετρο που συνδυάζονται με 15.600 χλμ θαλάσσιας ακτογραμμής και δίνουν μικροκλίματα.
Η Λέσβος και ιδιαίτερα ο κόλπος της Γέρας έχει τέτοιας μορφής χαρακτηριστικά, με βουνά γύρω και μεγάλη υδάτινη ζωντανή αποθήκη, που λειτουργεί ως απορροφητής (αμορτισέρ) μεγάλων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα εξαιρετικής ποιότητας ελιές.
Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τον δεύτερο ζωντανό συνεχώς πολιτισμό στον κόσμο. Υπήρξαν και άλλοι πολιτισμοί (Ίνκας, Αιγύπτιοι κλπ) αλλά έπαυσαν να υπάρχουν.
Κομμάτι του πολιτισμού είναι η γαστρονομία και η ιστορία. Το 1355 αναπτύχθηκε ο ελαιώνας της Λέσβου στην Γέρα, που δίνει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
Ο κ Γιώργος Οικονόμου, Δ/ντής ΣΕΒΙΤΕΛ, αναφέρθηκε σε πολλές πιστοποιήσεις και είπε: Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ θα πρέπει να εκφράζει το όραμα για το μέλλον των ελληνικών τροφίμων και παράλληλα την ελληνική διατροφική κουλτούρα και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Να προβάλει τις βασικές αξίες και τη φιλοσοφία των ποιοτικών ελληνικών τροφίμων, όπως η διαφορετικότητα, η ποικιλία, η διατροφική αξία, η υγιεινή, η αρμονία στον συνδυασμό των υλικών, οι αρχέτυπες γεύσεις, οι γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει η απόλαυσή τους κλπ.
Παρά τις καταπληκτικές ημερίδες, η ΔΕΘ, για μια ακόμα φορά μετατράπηκε σε μια «πασαρέλλα» μη χρήσιμων πολιτικών εξαγγελιών, πολιτικών, πολιτευομένων και μισθοδοτούμενων από το κράτος. Μακριά από την παραγωγή, μακριά από την τοπική παραγωγή, μακριά από την Ελληνική παραγωγή, μακριά από την εθνική παραγωγή. Σαν να «μισούν» την παραγωγή και τους παραγωγούς … …
Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382