Ξεκίνησε η σεζόν για την αιγοπροβατοτροφία με μειωμένη ζήτηση και χαμηλότερες τιμές στο γάλα

Με όχι και τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινάει η καινούργια σεζόν για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Τα νέα από την αγορά γάλακτος δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς πολλές εταιρείες δηλώνουν στους κτηνοτρόφους ότι θα αρχίσουν  να παραλαμβάνουν γάλα από τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ στις αποθήκες αρκετών εταιρειών  παραμένουν μεγάλες ποσότητες φέτας προς διάθεση, με τις εξαγωγές της να μειώνονται σημαντικά . Μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της εταιρείας «Ήπειρος»  ότι φέτος θα αγοράζει γάλα σε χαμηλότερες τιμές από πέρσι, ενώ θέτει και ως κριτήριο το μικροβιακό φορτίο για το ύψος της τιμής.

Όλα αυτά  συνθέτουν μια περίεργη χρονιά καθώς εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς γάλακτος,  με το θέμα της τιμής αγοράς  να είναι το κυρίαρχο ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των τιμών, καθώς οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στα όρια τους Οι παθογένειες της αγοράς γάλακτος παραμένουν οι ίδιες και εντοπίζονται στις παράνομες πρακτικές των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό, με το οποίο παράγουν φέτα και άλλα προϊόντα Π.Ο.Π, τη χρησιμοποίηση αγελαδινού γάλακτος για να φτιάξουν λευκό τυρί αντί για φέτα που χρησιμοποιείται κυρίως στην εστίαση και τέλος η φυγοκέντριση υποπροϊόντων γάλακτος που εκτελούν επιτήδειοι  κλέβοντας ποσότητα γάλακτος από την παρασκευή της φέτας.

Το ΥΠΑΑΤ μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών είναι έτοιμο να κτυπήσει το κακό στην ρίζα του και ήδη το ΔΣ του ΕΛΓΟ –«Δήμητρα» απέστειλε στο Υπουργείο στοιχεία για σοβαρές παραβάσεις σε εταιρείες εμπορίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Τέλος κύκλοι των κτηνοτρόφων ανέφεραν ότι δεν αναμένουν σημαντική μείωση των τιμών του γάλακτος παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τους εκπροσώπους των εταιρειών ενώ η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 75 και 85 λεπτών το κιλό.

Προηγούμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ στην ελιά-ελαιόλαδο
Επόμενο άρθροΓερμανία: Ένας 94χρονος κατηγορούμενος για συνέργεια σε εγκλήματα των Ναζί θα δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων