Ελληνική Λύση: Τοποθέτηση Κων. Μπούμπα στη Βουλή

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο νόμου Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ” ΄Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών” (Α’ 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ” Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις” (Α΄143) και άλλες διατάξεις

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ετοιμαζόμασταν για έναν ανασχηματισμό τρικολόρ. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον τίτλο. Όμως, ένα κολόρ έφυγε και έγινε δικολόρ τώρα με τον κ. Αποστολάκη, γιατί ο κύριος Πρωθυπουργός ήθελε να εφαρμόσει το σύστημα «μπας και δεχθεί». Παλιά ήταν κάποιοι προπονητές ποδοσφαίρου που έλεγαν «μπας και περάσει η μπαλιά». Δεν ήξερε ότι ο κ. Αποστολάκης δεν είναι αλεξιπτωτιστής του στατικού ιμάντα, είναι ελευθέρας πτώσεως, «Μαυροπουλάς»; Ήταν μέχρι και το 2001 διοικητής στις υποβρύχιες καταστροφές.

Καταστράφηκε αυτός ο σχηματισμός, αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω: Εκατόν πενήντα οκτώ Βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία και ψάχνει σε άλλα χωράφια ο Πρωθυπουργός; Τι θέλει τους Βουλευτές του, να είναι σε αγρανάπαυση; Γιατί αυτή η πρεμούρα να πάει από ΣΥΡΙΖΑ μεριά για να έχουμε μια κυβέρνηση και αργότερα συγκυβέρνηση σε μπλε, άντε πράσινους, άντε χακί λάδι -δεν ξέρω και τι άλλο-  και κάτι -ας μην πω κόκκινους- βυσσινί κόκκους;

Ο κ. Ζαββός τι έγινε; Τα ξέρει πολύ καλά αυτά τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικής φύσεως ο κ. Βιλιάρδος, ο ομοϊδεάτης μου. Τι έγινε αυτό το περιβόητο Υπουργείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν τα «κόκκινα» δάνεια; Πού είναι ο κ. Ζαββός; Με ελαφρά πηδηματάκια και αυτός; Γιατί; Πού είναι το σύστημα «Ηρακλής»; Η μυθολογία λέει ότι ο Ηρακλής δηλητηριάστηκε από τον ίδιο του τον χιτώνα. Εμείς τι σας λέγαμε ως Ελληνική Λύση; Λέγαμε ότι το σύστημα «Ηρακλής» θα αποτύχει στα σπίτια των Ελλήνων, όπου προμηνύονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας; Γιατί καταργήθηκε αυτό το Υπουργείο;

Ο συνάδελφός μου προηγουμένως φαίνεται ότι δεν είναι ενήμερος. Μπορεί να είναι ανενημέρωτος ίσως γι’ αυτό, αλλά μαθαίνουμε τι έγινε πριν από λίγο, μετά την αποχώρηση του Ναυάρχου, του κ. Αποστολάκη, που του τράβηξε τα αυτιά και ο Τσίπρας, που δεν «έδεσαν» καλά το γλυκό, το μενού. Ο γιος του κ. Αποστολάκη είναι και τηλεοπτικός σεφ. Μήπως του είπε, το μενού, πατέρα, δεν είναι καλό, φύγε; Το θέμα είναι -δεν ενημερώθηκε ίσως ο προηγούμενος ομιλητής- ότι δεν γίνεται νέο Υπουργείο τελικά. Αυτό μάθαμε πριν από λίγο.

Το βλέπαμε πριν από λίγο με τον κ. Βιλιάρδο. Θα είναι τελικά υπό τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η Πολιτική Προστασία και τα χρέη πολιτικού προϊσταμένου θα τα κάνει ο Γενικός Γραμματέας. Άρα, πήγε να γίνει ένα νέο Υπουργείο, εν τη γενέσει του όμως καταργήθηκε, όπως καταργήθηκε και το Υπουργείο της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι θα κάνουμε μείγμα πολιτικής ενός νέου κυβερνητικού ανασχηματισμού και θα ψάχνει σε θολά νερά; Άμα δε θέλει να είναι Πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης, ας το πει ξεκάθαρα ή έχει αλλάξει ιδεολογική πλεύση και ψάχνει σε άλλα χωράφια;

Πάμε τώρα σε κάτι άλλο, γιατί πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι παραλείψεις, στις οποίες εμείς ως Ελληνική Λύση και ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ουκ ολίγες φορές έχουμε αναφερθεί.

Το 1998 δίνονται οι αρμοδιότητες από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική. Έχουν να συναντηθούν οι δύο εμπλεκόμενοι φορείς, κυρίες και κύριοι, είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια! Συναντώνται για πρώτη φορά το 2019. Κάνει πρόταση η Πυροσβεστική Υπηρεσία το 2008 να γίνει μια ειδική ομάδα ορεινών διαδρομών, όχι καταστολής, αλλά πρόληψης πυρκαγιών, επικουρικά στην ΕΜΑΚ και δεν αποδέχονται την πρόταση τότε τα Υπουργεία. Μιλάμε για πενήντα έξι χιλιάδες πυρκαγιές από το 1980 μέχρι σήμερα με πάνω από δεκαεννέα εκατομμύρια στρέμματα. Δείτε τους τεχνοκράτες, τους μελετητές, τους επαΐοντες και τους ειδικούς. Εγώ αυτούς περίμενα να ακούσω και να νομοθετήσει η Κυβέρνηση με βάση τα πορίσματα αυτά.

Τι σας λέει η Ελληνική Λύση; Πάρτε αυτή τη στιγμή πόρισμα, επιστημονική εμπεριστατωμένη άποψη από τους ειδικούς. Αυτούς πρέπει να δούμε, διότι έχουμε μια σειρά από εισηγήσεις. Πού να πρωτοπάω; Δασική υπηρεσία. Αρχές Αυγούστου βγαίνει ο Αντιπρόεδρος των Δασολόγων, ο κ. Νίκος Μπόκαρης, και λέει ότι έχουμε συσσωρευμένη καύσιμη ύλη στα δάση, αλλά περιμένουμε το ΕΣΠΑ για να τα καθαρίσουμε.

Ο κ. Μπόκαρης προφητικός. Βγαίνει ο Ντρίφης, ο οποίος στο περιοδικό «Αμφίβιον», τεύχος 97, λέει ότι πρέπει να αυξήσουμε τα δασοόρια και να πάμε σε νέα είδη πλατύφυλλα δέντρων που δεν καίγονται εύκολα, όπως το καταραμένο δέντρο κατά τους Ρωμαίους, το πεύκο, για το οποίο εμείς, ως Ελληνική Λύση, τι λέμε; Πηγαίντε σε νέα είδη δένδρων, για να είναι δέντρα τα οποία δεν θα γίνονται παρανάλωμα, που δεν θα είναι βόμβες. Δεν είπαμε να καταργηθούν τα πεύκα, αλλά όπως λένε και ο κ. Ντρίφης και οι ειδικοί, να είναι αραιά φυτεμένα, για να μην καταργηθεί και το πευκόμελο από την επικονίαση και τη μελισσοκομία. Απλώς, μελέτες χρειάζονται. Αυτό λέει ο κ. Ντρίφης, ό,τι σας λέει και η Ελληνική Λύση. Άρα, σας τα λένε οι ειδικοί.

Να πάμε στον κ. Σταθόπουλο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο οποίος λέει ότι έχουμε τέσσερις χιλιάδες ελλείψεις στην Πυροσβεστική, με έναν πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων που υπερβαίνει την τριακονταετία και είναι πάνω από το 35% του στόλου; Τι να πούμε τώρα; Για τον κ. Φραγκισκάκη, ο οποίος λέει ότι είχαμε χίλιους διακόσιους δασολόγους ειδικούς για τα δάση και έχουν μείνει πεντακόσιοι;

Πάμε μετά στην έρευνα του κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος λέει αυτό που σας λέει η και Ελληνική Λύση: ενιαίος φορέας διαχείρισης όχι μόνο καταστολής, αλλά πρόληψης. Το προλαμβάνειν πάντα καλύτερο του θεραπεύειν. Αυτό λέει ο κ. Γκουρμπάτσης, ο αντιστράτηγος με πολύ μεγάλη εμπειρία.

Εδώ βλέπουμε ότι ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 12,7 δασικές πυρκαγιές. Το νούμερο, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλο. Να σας πω ότι από το 1980 στις πυρκαγιές της Πεντέλης -σήμερα το στρέμμα πάει ένα εκατομμύριο εκεί- από τα τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν τα είκοσι πέντε χιλιάδες μπήκαν στο σχέδιο πόλεως; Και συνεχίζεται το έγκλημα το 1990-1991, όπου εκατόν τριάντα έξι στρέμματα εξαιρέθηκαν, εκδόθηκαν τριάντα μία οικοδομικές άδειες μέσα στο δάσος.

Αυτά σας λέει η Ελληνική Λύση. Γι’ αυτό λέμε, με νομικό πλαίσιο κηρύξτε αναδασωτέες περιοχές, όχι ανεμογεννήτριες, φουρφούρια και φωτοβολταϊκά που καταγγέλλει η ίδια η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς στη ΡΑΕ για τις άδειες που έδωσε σε κατασκευάστριες εταιρείες από τις έξι χιλιάδες τετρακόσιες αιτήσεις. Εμείς τα λέμε; Εδώ υπάρχουν καταγγελίες σοβαρές. Εδώ υπάρχουν καταγγελίες σοβαρές για πέντε χιλιάδες ανεμογεννήτριες σε δεκατέσσερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου! Θα πηγαίνουμε και θα φωτογραφίζουμε αντί για ανεμόμυλους φουρφούρια!

Πάμε λίγο παρακάτω. Ξέρω ότι δεν έχω χρόνο, αλλά είναι σοβαρό το ζήτημα. Άρθρα 6 και 12. Μιλάτε για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή για ΜΚΟ που θα μπούνε στα δάση; Υπάρχει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ασάφεια. Κατ’ αρχάς, αποκλειστική χρήση για πόσο, για δέκα, για είκοσι, για τριάντα, για σαράντα χρόνια; Δεν το διευκρινίζει ο νομοθέτης, δεν το ξεκαθαρίζει.

Μπήκε μέσα ο ιδιώτης, έχουμε τα παλιά χρυσόβουλα, θα έχουμε και άλλα. Από πού θα χρηματοδοτείται, από τα πακέτα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης, ΕΣΠΑ; Μας το διευκρινίζουν οι κυβερνώντες; Γιατί ανοίγει το ΕΣΠΑ από τώρα μέχρι και το 2027. Την επιχειρηματική δραστηριότητα, βλέπε ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, παραθεριστικά χωριά, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ποιος θα τη διαχειρίζεται; Τα οφέλη της αγροτικής οικονομίας ποιος; Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα; Πάμε καλά; Είμαστε με τα καλά μας;

Θέλω να ρωτήσω τον Πρωθυπουργό. Το ξέρει ο κ. Αποστόλου που είναι απέναντί μου. Υπήρχε πόρισμα από τον Γαβριήλ Ξανθόπουλο μετά την τραγωδία στο Μάτι. Βγαίνει και δίνει πόρισμα. Ποιος είναι ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος; Είναι ερευνητής στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Δασικών Πυρκαγιών. Ποιος είναι ο κ. Γιόχαν Γκόλνταμερ; Είναι ο Πρόεδρος του Κέντρου Παρακολούθησης Δασικών Πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι έτσι; Έδωσαν  ένα πόρισμα, λοιπόν, τον Φεβρουάριο του 2019 στον τότε Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση, και βγαίνει ο σημερινός Πρωθυπουργός και τότε επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και λέει: Μόλις θα γίνω κυβέρνηση, θα κάνω πράξη το πόρισμα Γκόλνταμερ και Ξανθόπουλου.

Πού είναι το πόρισμα; Πείτε μου πού είναι το πόρισμα. Το ξέρει ο ελληνικός λαός; Πού είναι το πόρισμα; Ψάχνουμε να το βρούμε. Δεν εφαρμόστηκε το πόρισμα. Υπάρχει μέρος στην Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση, που πρέπει να το επισκεφθούμε άπαντες, και είναι το δάσος Λευκίμμης-Σουφλίου-Δαδιάς, το οποίο τι έκανε; Εκμεταλλεύθηκε το πρόγραμμα ΙΝTERREG, όπως και οι Ρουμάνοι, μαζί με το δήμο Χάσκοβο της Βουλγαρίας και έβαλαν θερμικές κάμερες σε ακτίνα δεκαπέντε χιλιομέτρων, συνδεδεμένες με τερματικά alarm με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Δήμο Σουφλίου μετά απ’ ό,τι έπαθαν το 2011 από την πυρκαγιά που είχαμε στο δάσος Δαδιάς με τα σπάνια είδη πουλιών.

Εγώ περίμενα σήμερα να υπάρχει ένα πρόγραμμα με παρατηρητήρια, με ταμιευτήρες νερού που θα μας δίνει τα εχέγγυα και τα κονδύλια το νέο «Horizon Europe», το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θερμικές κάμερες που δεν είναι κοστοβόρες. Το συζητούσα και με τον κ. Βιλιάρδο. Είναι 413.000 ευρώ δαπάνη στον Δήμο Σουφλίου για να καλύψει με θερμικές κάμερες δεκαπέντε χιλιόμετρα και έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Και τελειώνω με τη ρητίνη, γιατί δεν ακούστηκε κάτι πολύ σημαντικό. Η ρητίνη είχε για τη Βόρεια και Κεντρική Εύβοια εισόδημα περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι εισφορές των ανθρώπων με τη ρητίνη και το ρετσίνι ήταν 220.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρητίνη ήταν περιζήτητη στην Ιστιαία, στη Χαλκίδα και στα Μέγαρα που υπάρχει μια μοναδική βιομηχανία για εβδομήντα πέντε εφαρμογές και έχουν καταστραφεί άνθρωποι που κρατούσαν και καθαρά τα δάση.

Διότι ακόμη και για πυρηνικές κεφαλές -πέρα από τα ακρυλικά χρώματα, από τις τεχνητές οδοντοστοιχίες για φαρμακευτικά που χρησιμοποιείται- έπαθαν μεγάλη ζημιά. Η τοπική οικονομία της Εύβοιας κατέρρευσε. Με 534 ευρώ που θα παίρνουν και κάτι επιδόματα των 6.000 ευρώ οι ρητινοπαραγωγοί ή οι ρετσινοπαραγωγοί που συνέδραμαν στην εθνική μας οικονομία, έχουν καταστραφεί

Γι’ αυτό πρέπει να νομοθετήσουμε με βάση τα στοιχεία που μας δίνουν επιστήμονες και αυτά που σας λέει η Ελληνική Λύση και σας τα τεκμηριώνουμε.

 

Προηγούμενο άρθροΕλληνική Λύση – Σοφία Ασημακοπούλου: Ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Επόμενο άρθροΠΑΕ ΝΠΣ ΒΕΡΟΙΑ: Νίκη 2-1 στο φιλικό με τον Απόλλωνα Παραλιμνίου