Ελλάδα: Κορυφαίος τουριστικός προορισμός 2020 – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση αποτελεί θέσφατο ότι η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την πρώτη της μέριμνα. Η δε οικονομική δραστηριότητα έπεται.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στην Ελλάδα είχαμε την εξαιρετική τύχη να έχουμε  μια υπεύθυνη και σώφρονα κυβέρνηση –όπως οι πάντες ομολογούν ανά την υφήλιο- που έδρασε αστραπιαία στην έξαρση της πανδημίας.

Σήμερα, η χώρα αναζητά τις δικές της ισορροπίες για την επιστροφή στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η οποία έχει περισσότερα προβλήματα από οποιαδήποτε άλλη από τις χώρες της Ευρωζώνης μετά την δεκαετή λαίλαπα.

Σ’ αυτό το δύσκολο εγχείρημα η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την έσωθεν και έξωθεν καλή μαρτυρία αφού η εξαιρετική εικόνα στο πεδίο των κρουσμάτων είναι σύμμαχός της. Με τον τουρισμό να κατέχει σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας, οι κυβερνητικές επιλογές δείχνουν άκρως επιθετικές και τολμηρές. Αποφάσισε ν’ ανοίξει δυο εβδομάδες νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση τα εποχιακά ξενοδοχεία (15 Ιουνίου) ενώ ταυτοχρόνως έχουν σιωπηρά ενισχυθεί οι υποδομές υγείας στους αποκαλούμενους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς.

Αν υπάρχει κάτι «θολό» αυτό αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, όπου στην κυβερνητική «επιχείρηση» για την εξασφάλιση μεγαλύτερης πίτας τουριστικών αφίξεων αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρχει 14ήμερη καραντίνα και διενέργεια τεστ. Θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ δειγματοληπτικές εξετάσεις. Όμως όσο επιθετική κι αν είναι αυτή η πολιτική, υπάρχουν και κάποιες σημαντικές δικλείδες ασφαλείας. Όπως η εξαίρεση αφίξεων από χώρες με «αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιτραπεί η είσοδος σε πολίτες από χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, της Ανατολικής Ευρώπης και του Ισραήλ.

Προσέξτε: Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας πολίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Βρετανία και τον Καναδά! Δηλαδή πολίτες-τουρίστες που κατά μέσο όρο καταναλώνουν ακόμη και διπλάσια ή και τριπλάσια ποσά σε σχέση με όλους τους άλλους.  Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν κι οι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς που ζουν σ’ αυτές τις χώρες και παραδοσιακά έρχονται το καλοκαίρι στην πατρίδα. Με ότι σημαίνει αυτό για την ενίσχυση της οικονομίας μας.

Προσέξτε κι αυτό: Μόλις έγινε γνωστή η επιθετική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης –σε συνδυασμό με την έξωθεν καλή μαρτυρία στα της πανδημίας- υπήρξε παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα. Οι δε κρατήσεις ταξιδιωτικών γραφείων έχουν δημιουργήσει ήδη μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά τα πράγματα δεν θα είναι μαύρα κι άραχλα.

Όμως, αυτές οι θετικές κριτικές προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά κι η διαφαινόμενη θετική ανταπόκριση των τουριστικών ρευμάτων προς τη χώρα, μπορεί να γυρίσει εις βάρος μας αν τυχόν παρουσιαστούν κρούσματα λόγω της επιθετικής τουριστικής πολιτικής. Άρα, χρειάζεται προσοχή και κατά το δυνατόν περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ας φροντίσουμε λοιπόν ν’ αξιοποιήσουμε τα μάλα το γεγονός ότι η Ελλάδα προβάλλει το εφετινό δύσκολο καλοκαίρι ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.