Τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με το γάλα που διακινείται σε ολόκληρη τη χώρα δίνει σε όλους ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη δημιουργία μιας καινοτόμας εφαρμογής για κινητές συσκευές.
Ο λόγος για την «iMilk Elgo», μια εφαρμογή που είναι ελεύθερη και είναι διαθέσιμη για συσκευές που διαθέτουν λειτουργικά συστήματα Android και iOS.
Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο όπου θα μπορεί να δει στοιχεία για την παραγωγή γάλακτος στην χώρα, προσφέροντας ποσοτικά, ποιοτικά και αξιακά δεδομένα από τη Βάση Δεδομένων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
«Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των δραστηριοτήτων του, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παραδίδει στους χρήστες παραγωγούς-κτηνοτρόφους και τις γαλακτοβιομηχανικές παραγωγικές δομές το πληροφοριακό σύστημα i-milk» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Η εν λόγω εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κυρίως στους παραγωγούς/κτηνοτρόφους και τις γαλακτοβιομηχανίες, καθώς με τη χρήση των προσωπικών κωδικών TaxisNet, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Το ψηφιακό αυτό σύστημα είναι σε θέση να τους παρέχει άμεσα, και με απλοποιημένο τρόπο πληροφορίες σχετικά με την παραγωγική τους δραστηριότητα όπως και στατιστικά στοιχεία για την γαλακτοπαραγωγή και τις τιμές σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας και περιφερειακής ενότητας που δραστηριοποιούνται» ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν και πρόσθεσε «Έτσι, έχουν πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες κρίσιμες για τη διαχείριση της εκμετάλλευσής τους».
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με στόχο την «εξωστρέφεια της πληροφορίας», στα πλαίσια της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΛΓΟ-ΔHΜΗΤΡΑ.
Με πρόσβαση στην εφαρμογή ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έγκυρα δεδομένα που διατηρεί ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Συγκεκριμένα θα μπορούν να δουν στοιχεία που αφορούν το νωπό γάλα (αγελαδινό, γίδινο, πρόβειο και βουβαλίσιο), που προέρχονται από το σύνολο των παραγωγών σε όλη τη χώρα.
Οι πληροφορίες που αφορούν στα κρίσιμα μεγέθη του προϊόντος (ποσότητα, ποιότητα, τιμή, γεωγραφική και χρονική θέση κ.λπ.) είναι άμεσα προσβάσιμες με τρόπο κατανοητό τρόπο, έτσι ώστε και κάποιος μη ειδικός να μπορεί απλά και γρήγορα να έχει μία εποπτική εικόνα των πληροφοριών που αναζητά για το γάλα.
Η εφαρμογή είναι απολύτως ασφαλής, ενώ ο χρήστης, ανάλογα την ιδιότητά του, βλέπει μόνο στοιχεία στα οποία επιτρέπεται να έχει πρόσβαση.
Για παράδειγμα οι παραγωγοί γάλακτος έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα ατομικά στοιχεία και πληροφορίες που τους αφορούν, αφού προηγηθεί για απόλυτη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, η ταυτοποίηση τους μέσω του Taxisnet, πριν τη σύνδεσή τους στην εφαρμογή. Οι πληροφορίες είναι δομημένες σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας, Περιφέρειας και χώρας.
Ασημένια διάκριση για την iMilk-Elgo
Η εφαρμογή iMilk-Elgo δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ΜΙΚ3, η οποία την υλοποίησε με υψηλή τεχνογνωσία και έδωσε τη δυνατότητα στον Οργανισμό να «ανοίξει την πόρτα» των ατομικών δεδομένων στους παραγωγούς γάλακτος, αλλά και την πόρτα της ορθής πληροφορίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα πάντα με τις αρχές διαφάνειας και αξιοπιστίας.
Η νέα εφαρμογή κέρδισε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες Πληροφορικής», στα πρώτα Dairy Awards 2022, που διοργάνωσε η εταιρεία BOUSSIAS στις 22 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα. Ήταν μία από τις 11 υποψηφιότητες που διακρίθηκαν, παρουσία περισσότερων από 100 υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, εκπροσώπων φορέων, πανεπιστημίων, επαγγελματιών, καθώς και εκπροσώπων τύπου, που επικρότησαν την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων.
Τέλος, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «σύντομα θα ακολουθήσει η δημιουργία επιπλέον ψηφιακών εφαρμογών με στόχο τη διευκόλυνση του έργου όσων έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίησή του».
Θ. Παπακώστας / ΑΠΕ-ΜΠΕ