Ελεύθερο camping; Όχι πια, απαγορεύεται!

Τέλος το ελεύθερο camping.  Ο Κώδικας οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει πρόστιμο 300,00 € για όποιον τολμήσει να στήσει τη σκηνή του και να απολαύσει τη φύση.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

“Οι παραβάτες ελεύθεροι κατασκηνωτές θα τιμωρούνται με πρόστιμο 300,00 € ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) του ν.2696/1999 (Α’57).

Το camping αποτελεί τρόπο ζωής, όμως το ελεύθερο camping εκτός από την επαφή με την φύση και τις υπέροχες διακοπές που μπορούμε να απολαύσουμε, ελλοχεύει κινδύνους για εμάς και την παρέα μας αλλά και για την ίδια την φύση. Υπάρχουν «επιτήδειοι» που καραδοκούν τους κατασκηνωτές που δεν πηγαίνουν σε φυλασσόμενα από ασφάλεια μέρη, με σκοπό την κλοπή και όχι μόνο την κλοπή.

Για την φύση σε οποιαδήποτε μορφή camping  αποφασίσουμε να κάνουμε τις διακοπές μας πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί και να της φερόμαστε με σεβασμό.

Όταν πάμε σε ένα τόπο θάλασσα ή βουνό, μαζεύουμε τα σκουπίδια που υπάρχουν αλλά και καθαρίζουμε το χώρο κατά την αναχώρηση μας χωρίς να αφήνουμε το παραμικρό σκουπίδι. Κατά την διάρκεια της διαμονής μας προστατεύουμε την φύση από την ρύπανση ή τις καταστροφές που μπορεί να κάνουν άλλοι κατασκηνωτές.

Δεν κόβουμε κλαδιά και δεν ξεριζώνουμε μικρά δενδράκια για να τα πάρουμε μαζί μας. Τα ελάχιστα ζώα και πουλιά που απέμειναν να κατοικούν στο δάσος είναι και οι μόνοι νόμιμοι κάτοικοί του γι αυτό δεν πειράζουμε τις φωλιές και τα μωρά τους αν τα συναντήσουμε… Τα τρομάζουμε και ταράζουμε την ηρεμία τους.

Τη σκηνή μας τη στήνουμε σε απόμερα μέρη, που δε θα ενοχλεί τους υπόλοιπους πολίτες και προς θεού…. Δεν ανάβουμε φωτιά!!!

Δεν χρησιμοποιούμε ψαροντούφεκο κοντά σε κολυμβητές και παιδιά!!! Απομακρύνουμε το σκάφος ή το φουσκωτό από την ακτή για να το βάλουμε σε λειτουργία.

Δεν κολυμπάμε μόνοι και δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή, αλλά και δεν πάμε μόνοι βόλτα στο δάσος.

Τέλος, δεν ρυπαίνουμε το δάσος ή την αμμουδιά με ακαθαρσίες, αγοράζουμε μια χημική τουαλέτα με κόστος περίπου στα 30,00 € ώστε να μη χρειάζεται να τρέχουμε πίσω από θάμνους και δεντράκια…

SOS!  Για να έχουμε καλό καλοκαίρι εμείς και οι γύρω μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί που και πως θα κάνουμε camping και να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους άλλους κατασκηνωτές με σκοπό να συνυπάρχουμε!!!

 

Προηγούμενο άρθροΚώστας Καλαϊτζίδης: Πρωταθλήτρια η Κεντρική Μακεδονία με 114% στο ΕΣΠΑ. Το ίδιο θα συμβεί και στο ΣΕΣ.
Επόμενο άρθροΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τρικάλων: Ανακοίνωση φιλικών αγώνων