Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη λειτουργία του Μηχανισμού, καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση στα αποτελέσματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Πιερία, το Κιλκίς, τις Σέρρες, την Ημαθία και την Πέλλα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στέλιος Χούτας. Ο κ. Γιώργος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελλείψεις εργατών γης, ειδικά κατά την περίοδο της συγκομιδής, ενώ ο κ. Χούτας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως στο τελευταίο δεκάμηνο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ Χαλκιδικής υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαγραφές (433 έναντι 118).
Επίσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α’ Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γρηγόρη Τάσιο, με θέμα «Τουρισμός: Συμβολή στην Απασχόληση – Ανάγκες στην Εκπαίδευση» και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Θεόφιλο Μυλωνά, με θέμα «Το ανθρώπινο κεφάλαιο ως μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης: προβλήματα, προοπτικές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Μηχανισμός αντλεί από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής παρά την πανδημική οικονομική ύφεση έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την τριετία 2019-21. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κατά το 2019 είχαμε τη δημιουργία 1.229 νέων θέσεων εργασίας στη Χαλκιδική (αντίστοιχα 19.316 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), κατά το 2020 είχαμε τελικά τη δημιουργία 1.011 νέων θέσεων εργασίας στη Χαλκιδική (12.509 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), μια εξέλιξη στην οποία προφανώς συνέβαλαν και τα κυβερνητικά μέτρα διατήρησης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Ως προς το 2021 τα διαθέσιμα στοιχεία εμπνέουν σχετική αισιοδοξία, καθώς στο εννεάμηνο έχουν ήδη δημιουργηθεί 12.339 νέες θέσεις εργασίας έναντι 14.867 του 2019, προμηνύοντας μια πολύ καλή χρονιά για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήγαγε ο Περιφερειακός Μηχανισμός της Κεντρικής Μακεδονίας, στο ερώτημα για την επίδραση της πανδημίας οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν σημαντικά περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, προφανώς λόγω του υψηλού αριθμού επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η ίδια έρευνα κατέγραψε ότι από τον Μάιο και μετά, τόσο στη Χαλκιδική όσο και στο σύνολο της Περιφέρειας, αναμένονταν η δημιουργία αξιοσημείωτου αριθμού νέων θέσεων εργασίας, λόγω επέκτασης δραστηριοτήτων πολλών από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν.
Αναφορικά με τις περιζήτητες δεξιότητες/γνώσεις/ικανότητες που καταγράφηκαν στο πλαίσιο ποιοτικής έρευνας στην οποία συμμετείχαν εργοδότες, οι 4 ιεραρχικά προεξάρχουσες είναι κατά σειρά η Γνώση Αγγλικών, η Οργανωτικότητα, η Ικανότητα Συνεργασίας σε Ομάδα και οι Τεχνικές Διαχείρισης Χρόνου, ενώ ακολουθούν η Ευελιξία και οι Επικοινωνιακές Δεξιότητες. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύνολο προσόντων που ταιριάζει κυρίως στις τουριστικές υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα, που αποτελεί βασικό οικονομικό και αναπτυξιακό πυλώνα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, φορέων εργαζομένων, αιρετοί Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.