Η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένα Παπαδοπούλου στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «7 ημέρες Ελλάδα» – Συνέντευξη

Μανταλένα Παπαδοπούλου Mantalena

«Οι εκλογές είναι το μόνιμο αφήγημα αυτοσυντήρησης του κ. Μητσοτάκη. Η αξιολόγηση θα κλείσει παρά τις Κασσάνδρες και τις κωλυσιεργίες από την πλευρά των θεσμών»

 Για τις απαιτήσεις των δανειστών που ζητούν νέα μέτρα:

 Είμαστε σε μια περίοδο ακόμη μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με δεδομένο ότι οι θεσμοί διαφωνούν για τα μέτρα. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκτιμούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση παρά τις Κασσάνδρες και τις κωλυσιεργίες από την πλευρά των θεσμών που δεν συνεννοούνται για το είδος των μέτρων. Ως προς τη συμφωνία, στη μεγαλύτερη πλειοψηφία της, στα 2/3, η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να μπούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που θα οδηγήσει στο να υπάρξει εμπιστοσύνη των ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών στην οικονομία μας ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας που είναι και το ζητούμενο.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου:

 Εάν υπάρξει ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση στο ΦΠΑ, ή από μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ή από μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πρόταση των ΑΝΕΛ. Βασικός στόχος μας είναι πως η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, το οποίο στηρίζουμε, θα μπορέσει διεκδικήσει περισσότερα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Από εκεί και μετά η Κοινοβουλευτική μας ομάδα και το κόμμα μας θα αξιολογήσουμε τη συνολική συμφωνία και θα προχωρήσουμε αναλόγως.

Για τη στάση του κ. Σόιμπλε:

Από το καλοκαίρι του 2015 ο στόχος του κ. Σόιμπλε ήταν η Ελλάδα να τεθεί εκτός ευρωζώνης και αυτή η αντίληψή του παραμένει. Παρότι οι πολιτικές λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν αποτύχει, ο κ. Σόιμπλε επιμένει στο ίδιο μίγμα πολιτικής για την Ελλάδα, όταν πολλές πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Γκάμπριελ καθώς και άλλοι Υπουργοί Οικονομικών στην Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στο οικονομικό της πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε είναι ο μόνος που προβάλλει τέτοιες επιδιώξεις.

Για το αν θα αποτελούσαν διέξοδο οι εκλογές:

 Οι συνεχείς εκλογές και σε πολύ γρήγορα χρονικά διαστήματα δεν ευνοούν μία ομαλότητα στην οικονομία και γενικότερα στην Πατρίδα μας. Δεν τις επιδιώκουμε αλλά και δεν τις φοβόμαστε. Είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν τις επιδιώκουμε όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ και είναι το μόνιμό του αφήγημα αυτοσυντήρησης.

Για την αντίθεση Φίλη στην κυβερνητική συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

 Ο κ. Φίλης έχει τους προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους για τους οποίους δεν επιθυμεί αυτή τη συνεργασία. Τη νομιμοποίηση της συνεργασίας την πήρε αυτή η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οποιαδήποτε πρόταση για συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ αντικρούει σε ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία υπήρξε έντιμη συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχει να κάνει με την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Για το αν ο κ. Φίλης «καλώς είναι» εκτός κυβέρνησης:

 Αυτή ήταν επιλογή του Πρωθυπουργού την οποία εμείς σεβόμαστε απόλυτα.

Αν οι ΑΝΕΛ είναι κερδισμένοι από τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Εάν η Πατρίδα μας είναι κερδισμένη, κερδισμένοι είναι και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εμείς ουδέποτε βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της Πατρίδας, όπως κάνει η αντιπολίτευση και αυτό μας ικανοποιεί και μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε.