ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Η διπλή προσφυγιά του Μονοπήγαδου – Το χωριό των προσφύγων του Πόντου που δεν ξέχασε τι σημαίνει ξεριζωμός

Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:

Η διπλή προσφυγιά του Μονοπήγαδου – Το χωριό των προσφύγων του Πόντου που δεν ξέχασε τι σημαίνει ξεριζωμός

«Οι κάτοικοι ήρθαν εδώ με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 και ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ήταν πολύ εργατικοί. Ασχολήθηκαν με τα σιτηρά, με αμπέλια και όσπρια, και σιγά σιγά έχτισαν σπίτια κι έστησαν τη νέα ζωή τους», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου Παναγιώτης Μπατατόλης καθώς μας ξεναγεί στο Μουσείο με τα εκθέματα που μπόρεσαν να περισώσουν ώστε να μην «σβήσει» η μνήμη στο ποντιακό αυτό χωριό.

Πλήθος φωτογραφιών, με τις απαραίτητες επεξηγηματικές επιγραφές, καλύπτουν τους τοίχους του Μουσείου, ενώ μπακίρια και διάφορα άλλα χάλκινα σκεύη και κυρίως χρηστικά εργαλεία είναι μεταξύ των εκθεμάτων. Όταν ο πόλεμος χτύπησε την πόρτα της Ουκρανίας, με τη ρωσική εισβολή, κι ένα νέο κύμα προσφύγων άρχισε να ψάχνει καταφύγιο στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι κάτοικοι του Μονοπήγαδου δεν δίστασαν ούτε στιγμή, όταν «έπεσε» στο τραπέζι η ιδέα να φιλοξενηθούν κάποιες οικογένειες σε σπίτια του χωριού.«Οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες και μόλις άκουσαν για τους Ουκρανούς πρόσφυγες άνοιξαν την αγκαλιά και τα σπίτια τους να τους υποδεχθούν».

Δηλώσεις:

1.Παναγιώτης Μπατατόλης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου                 

2. Ρένα Θωμαΐδου, εθελόντρια

AΠΕ-ΜΠΕ/Ρεπορτάζ: Σοφία Παπαδοπούλου Κάμερα: Γιάννης Αγγελάκης
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Νάουσα: Κινηματογράφος στο οινοποιείο με το φως της Πανσελήνου
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Ναύπλιο: Εορτή της ανακομιδής των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, του Κρασόκτιστου