ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ – Τρίκαλα: Εργαστήριο κατασκευάζει ξύλινα προϊόντα οικιακής χρήσης με τα χέρια

Σε μια εποχή που οι μηχανές έχουν αντικαταστήσει τα χέρια, ένα εργαστήριο στα Τρίκαλα που κατασκευάζει προϊόντα από ξύλο, συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση πολλών δεκαετιών, η οποία ξεκίνησε από τη Μηλιά Μετσόβου, με την κατασκευή ξύλινων βαρελιών και συνεχίζεται στη θεσσαλική πόλη…

Ο Στέργιος Λιούτας εδώ και 50 χρόνια είναι ο συνεχιστής αυτής της διαδικασίας κατασκευής των προϊόντων με τα χέρια, χωρίς μηχανήματα, χρησιμοποιώντας ξύλο, και μαζί με το γιο του Διαμαντή, χρησιμοποιούν τη φαντασία και την αγάπη για τη δημιουργία όπως την έμαθαν από γενιά σε γενιά. Κατασκευάζουν είδη οικιακής χρήσης, είδη διακόσμησης και εκκλησιαστικά είδη. Ακόμα, αναλαμβάνουν την επισκευή – αναπαλαίωση κάρων και πάσης φύσεως ζωήλατων αμαξωμάτων. Όπως επίσης ξύλινα αξεσουάρ κουζίνας, ψωμιέρες, κουτάλες, σετ κουζίνας, καθώς και μεγάλη ποικιλία σε πήλινες γάστρες, πιάτα και άλλα αξεσουάρ κουζίνας, με βάση το ξύλο όπως γινόταν πριν πολλές δεκαετίες. Σημαντική θέση στο εργαστήριο έχει η κατασκευή βαρελιών, μια τέχνη που μου την έμαθε ο πατέρας μου, τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέργιος Λιούτας, ο οποίος, λέει πως ήταν ξακουστός βαρελάς από τη Μηλιά Μετσόβου. Μια τέχνη την οποία συνεχίζουμε σήμερα και εμείς, προσθέτει, με την ίδια συνταγή…

Κατασκευάζουμε, τονίζει ο Διαμαντής Λιούτας, δρύινα βαρέλια 10, 20, 30, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 400, 500 κιλών καθώς και μεγάλη ποικιλία σε κάβες για μπουκάλια κρασιών. Η φαντασία και το μεράκι για την δουλειά μας, μας ωθεί συνεχώς, δεν παραλείπει να τονίσει επίσης ο ίδιος, στο να δημιουργούμε συνεχώς διάφορα προϊόντα λαϊκής τέχνης και οικιακής χρήσης. Απαντώντας στο ερώτημα ο Στέργιος Λούτας, ποια κατασκευή είναι πιο δύσκολη και απαιτητική είπε πως το γουδί κουζίνας απαιτεί πολλή δουλειά, ενώ οι προτιμήσεις των πελατών εστιάζονται σε παραδοσιακά είδη οικιακής χρήσης, με τις γυναίκες να κάνουν μια μεγάλη στροφή σε πλάστες, κόσκινα και ξύλινες τάβλες, απαραίτητες κατασκευές για τη διαδικασία παρασκευής πίτας…

Σίγουρα, καταλήγει τονίζοντας ο Διαμαντής Λιούτας η δουλειά μας περνά κρίση, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων την έλλειψη ξυλουργών για το εργαστήριό μας, αλλά με τη θέληση για δημιουργία και το μεράκι που κληρονομήσαμε από τους παλαιότερους, αγωνιζόμαστε για το καλύτερο αποτέλεσμα καθημερινά.

Τρίκαλα Εργαστήριο 145149 1 Τρίκαλα Εργαστήριο 145520 Τρίκαλα Εργαστήριο 145253 Τρίκαλα Εργαστήριο 145228 Τρίκαλα Εργαστήριο 145218

*Οι φωτογραφίες είναι του Αποστόλη Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθρο«Δύσκολη τη ζωή» σε φοροφυγάδες και οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια υπόσχεται ότι θα κάνει η ΑΑΔΕ
Επόμενο άρθροΒρετανία: Τρία χρόνια μετά το Brexit, η βρετανική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο