Εύκολη συνταγή κρέμα από χαρούπι με φουντούκια και ταχίνι – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Tα χαρούπια είναι καταπληκτική τροφή, στην γερμανική κατοχή συντήρησαν ολοκλήρους πληθυσμούς στα Ελληνικά κατεχόμενα χωριά που λιμοκτονούσαν από την πείνα και αυτό χάρη στις απίστευτες διατροφικές του ιδιότητες.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Το χαρούπι χαρακτηρίζονταν ως η σοκολάτα των φτωχών και το κανονικό του όνομα είναι χαρούπι ή ξυλοκέρατο, ενώ κατά την αρχαιότητα λέγονταν κεράτιον και είναι ο καρπός της χαρουπιάς  Ceratonia siliqua.

Ο καρπός της χαρουπιάς όταν ωριμάζει ξεραίνεται και γίνεται ένα τεράστιο σοκολατί φασόλι. Μέχρι και πριν από μερικούς αιώνες  ήταν ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο και συγχρόνως ήταν η υγιεινή «σοκολάτα» που έβγαινε από το χαρούπι.

Ο μύθος λέει πως τα χαρούπια συντήρησαν τον  Ιωάννη τον  Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο καθώς και τον άσωτο υιό της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ.

Αυτό το φρούτο έσωσε τα παιδιά  από τον υποσιτισμό κατά τον Ισπανικό εμφύλιο και βέβαια πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της φρικτής γερμανικής κατοχής.

Οι σπόροι των χαρουπιών, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα σαν μονάδα μέτρησης βάρους για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους, από την αρχαία ονομασία κεράτιον, προέκυψε και το γνωστό μας καράτι.

Το αλεύρι που προκύπτει από την τριβή του χαρουπιού προσφέρεται για μια σειρά χρήσεων όπως σε μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα απλά αντικαταστήστε το κακάο.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 gr

Θερμίδες (kcal)         222

Λιπίδιο                      0,7 g

Χοληστερόλη            0 mg

Νάτριο                      35 mg

Κάλιο                       827 mg

Υδατάνθρακες          89 g

Φυτικές ίνες              40 g

Ζάχαρη                     49 g

Πρωτεΐνη                   4,6 g

Βιταμίνη A                  14 IU

Βιταμίνη C                  0,2 mg

Ασβέστιο                   348 mg

Σίδηρος                      2,9 mg

Βιταμίνη D                  0 IU

Βιταμίνη B6                0,4 mg

Βιταμίνη B12              0 µg

Μαγνήσιο                  54 mg

Η παρακάτω συνταγή μπορεί να χαρακτηριστεί ως σπιτική Χαρουπέλλα και φυσικά θα είναι παρασκευασμένη από τα χεράκια σας και μπορεί να αντικαταστήσει κάθε είδους προπαρασκευασμένα εδέσματα σοκολάτας που περιέχουν συντηρητικά, χρώματα και πολύ κακές για τον οργανισμό ουσίες !

Θα χρειαστείτε:

1/2 κούπα ταχίνι

2 κ. σούπας ή φυστικοβούτυρο

4 κ. σούπας μέλι διαλυμένο σε 1/3 κούπας χλιαρό νερό

3-4 κ. σούπας χαρουπάλευρο

80γρ. αλεσμένα καβουρδισμένα φουντούκια

Πώς το φτιάχνουμε:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ.

Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες μέσα σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά.

Είναι υπέροχο δυναμωτικό γεμάτο ενέργεια για το πρωινό των παιδιών, τρώγεται αλειμμένο σε ψωμί ή για να παρασκευάσετε σοκολατένια κέικ αντί της υγρής σοκολάτας.

Προηγούμενο άρθροΕΠΣ Ημαθίας: Δεν θα διεξαχθούν αγώνες για την Α2 Ερασιτεχνική την Κυριακή 26-02-2017
Επόμενο άρθροΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ – ANAΚΟΙΝΩΣΗ