Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον «Άλφα»: «Είναι μια τομή αυτό που έγινε χτες, και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το αύριο με καλύτερους όρους»

Μήνυμα αισιοδοξίας για την αλλαγή κλίματος της οικονομίας της χώρας και γενικότερα της εικόνας της έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά προσήλωση στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενώ αναφέρθηκε σε όλα τα μείζονα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Πλέον σχεδιάζουμε το αύριο με καλύτερους όρους

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της εξόδου στις αγορές χτες, επισημαίνοντας ότι ο διεθνής Τύπος μίλησε για επανάκαμψη της εμπιστοσύνης της οικονομίας και δυναμική επιστροφή της Ελλάδας. «Είναι μια τομή αυτό που έγινε χτες και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το αύριο με καλύτερους όρους» σημείωσε.

«Έχουμε ακόμα δρόμο, αλλά έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας – όμως δεν εφησυχάζουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ανοίγει ένας δρόμος, πρέπει όμως να είμαστε συγκρατημένοι, πρέπει να επαναληφθεί αυτή η θετική έξοδος. Σχεδιάζουμε ώστε να επαναληφθεί, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, ώστε να είμαστε σε θέση σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα να εγκαταλείψουμε οριστικά τα προγράμματα στήριξης, να μπορεί η χώρα αυτοδύναμα να στηρίζει την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της από τις αγορές, με επιτόκια που θα είναι προσιτά», τόνισε. Κάλεσε δε, τους πολίτες, να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά-σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας, σχολιάζοντας ότι ο δρόμος είναι μακρύς αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πανηγυρίζουμε ούτε βγάζουμε διθυράμβους. Κάναμε μια μετρημένη δήλωση και συνεχίζουμε […] Αυτό που λέμε με σεμνότητα, είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας», σημείωσε. «Καταφέραμε να πετύχουμε ένα πρώτο βήμα, ώστε τον Αύγουστο του 2018 η χώρα να φύγει απ’ αυτή την περιπέτεια. Δεν υπάρχει λοιπόν 4ο μνημόνιο».

Η κυβέρνηση δούλεψε με σχέδιο και δεν παρασύρθηκε από φωνές που είτε έλεγαν «μη βγείτε» ή «βγείτε», και δικαιώθηκε από το επιτόκιο, αλλά κυρίως από την ποιότητα όσων επένδυσαν στο ελληνικό ομόλογο, κάτι που αποτελεί σήμα επανάκτησης της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Ακούω κι εγώ τις προτροπές και από την πλευρά του ΔΝΤ, έχουμε όμως συνηθίσει και εμείς και οι αγορές σ’ αυτές τις προτροπές και μάλλον είναι business as usual», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μπορούμε πλέον να κοιτάξουμε με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» και πως αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μαγική εικόνα αλλαγής από τη μια μέρα στην άλλη: η ανάκαμψη έρχεται βήμα-βήμα. Η τιτάνια αυτή προσπάθεια των τελευταίων ετών, θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, και ζήτησε να αλλάξει το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, η αντιπαράθεση να εστιαστεί «στις διαφορές των προγραμμάτων για την επόμενη μέρα», και να καταλάβει η αντιπολίτευση ότι «δεν έχει νόημα να επενδύει στην καταστροφή». Είπε ότι το ζητούμενο είναι μετά την έξοδο απ’ το μνημόνιο, να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και πως γι’ αυτό πρέπει να σχεδιαστεί ένα άλλο βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσει ο πρωθυπουργός και τα περιφερειακά παραγωγικά συνέδρια στις 13 Περιφέρειες.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εικόνα θα αλλάξει για την κυβέρνηση και θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, παρατηρώντας ότι υπάρχει μια στάση αναμονής των πολιτών, και σε καμία περίπτωση το κλίμα πίεσης που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν μεταφράζεται σε ενίσχυση της δυναμικής της αντίπαλης παράταξης.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τη διαφορά του νέου κρατικού ομολόγου από το ομόλογο Σαμαρά, την απέδειξε η ίδια η ζωή και πως τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας του τότε σε σχέση με το σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η τότε κυβέρνηση, μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο απέτυχε στην επόμενη απόπειρα, και πως δεν είχε επιτύχει ούτε τον αλγόριθμο που επέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση της 15ης Ιουνίου και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «διαρκή καταστροφολογία και επένδυση στην αποτυχία», κάτι που ευτυχώς για τη χώρα δεν ισχύει. Σημείωσε ως προς το χρέος, ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια για ένα οικοδόμημα που θα είναι σταθερό, και πως μετά τις γερμανικές εκλογές «με μεγαλύτερη πολιτική άνεση περιμένουμε να έχουμε την ποσοτικοποίηση του αλγορίθμου».

Επιπλέον των αντιμέτρων, το δημοσιονομικό περιθώριο θα επιστρέψει στην κοινωνία

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» και συνεπώς «είναι πολύ πιθανό να υποτιμούμε κινδύνους ή να υπερεκτιμούμε δυνατότητες», φέρνοντας ως παράδειγμα την υπερεκτίμηση της υπόθεσης της ποσοτικής χαλάρωσης σε ό,τι αφορά στον επηρεασμό των αγορών. «Εκτιμούσαμε ότι τα επιτόκια που πετύχαμε χτες θα μπορούσαμε να τα πετύχουμε μόνο αν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα, και αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε δίκιο» ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας. Τόνισε επίσης, πως δεν είναι καθόλου δευτερεύον το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά «παραμένει μπροστά μας – και η χτεσινή εξέλιξη φέρνει πιο κοντά αυτό τον στόχο».

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν παραμένει στη θέση που είχε εκφράσει, «παίρνω μέτρα για το χρέος ή δεν εφαρμόζω τα μέτρα που ψηφίστηκαν», για να απαντήσει: «βεβαίως». Τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος πριν ξεκινήσει η υποχρέωσή της για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ξεκινήσουν την 1η/1/2019. Εξήγησε ότι τα μέτρα για το χρέος ξεκινούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, «άρα η ακολουθία είναι ότι πρώτα βλέπουμε αν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους οι εταίροι, και μετά βεβαίως θα υλοποιήσουμε εμείς αυτά που έχουμε δεσμευτεί, έχοντας όμως βγει από το πρόγραμμα και έχοντας ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας».

Αναφορικά με τους ανθρώπους που στενάζουν φορολογικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, και πως όσα εισπραχθούν από τη μείωση του αφορολόγητου θα δαπανηθούν για φορολογικές ελαφρύνσεις, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος που πέτυχε με τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση. «Αν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, οι άλλοι θα δέχονταν αμάσητα χωρίς αντίμετρα: Η αντιπολίτευση μας έλεγε ‘υπογράψτε!’», σχολίασε.

Πέραν των αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τη δυνατότητα «να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο που θα μας το δώσει η ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να μπορέσουμε αυτοδύναμα ως κυβέρνηση, έχοντας βγει από το μνημόνιο, να δούμε πού θα το δώσουμε, πού θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία και την οικονομία». «Αυτό θα το έχουμε μόνο αν βγούμε απ’ το μνημόνιο», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, στον προϋπολογισμό του 2019, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή δύσκολων και θετικών μέτρων, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε και τις ελαφρύνσεις εκείνες που δικαιούνται όσοι σήκωσαν βάρη στο προηγούμενο διάστημα».

Σχολίασε σε άλλο σημείο ότι 7 ολόκληρα χρόνια στις προβλέψεις του το ΔΝΤ πέφτει έξω.

Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες αλλά δότες» είπε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών, επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων, που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζεται.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δήλωσε ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων, αλλά όχι και τόσο για τα ποσά που έχουν εισπραχθεί, αν και αυτά είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν. «Το μεγάλο πάρτι, όπως αυτό στην υγεία, σταμάτησε», τόνισε, επισημαίνοντας την πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης να σταματήσει η φοροδιαφυγή.

«Έδωσα και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μου να μην προδώσω την εντολή του λαού για διαπραγμάτευση».

Με αφορμή τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian και τις αναφορές του στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε δυσκολίες που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις, και πρόσθεσε ότι δεν περίμενε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας είναι ένα διεθνές αποτύπωμα που άλλαξε και αναβάθμισε την εικόνα της χώρας μας», τόνισε.

«Έδωσα» είπε, «την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου σε αυτή τη μάχη, με πίστη, με αυτοπεποίθηση σε έναν γνήσιο αγώνα, για έναν σκοπό: να μην προδώσω την εντολή του λαού να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή. Σήμερα η αντιπολίτευση και κάποια ΜΜΕ μας λένε ψεύτες. Αν ήμασταν δεν θα φτάναμε μέχρι το τέλος, δεν θα φτάναμε μέχρι τη στιγμή που θα βλέπαμε ότι δεν υπάρχει αύριο για την οικονομία της χώρας – και εκεί αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμό».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση – σε αντίθεση με ό,τι είχαν κάνει οι προηγούμενες – πήγε σε εκλογές την επομένη του συμβιβασμού και ο λαός διάλεξε ποιος θα υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή. Τόνισε πως «η διαρκής προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τα επαναφέρει επιλεκτικά στη μνήμη εξαιτίας του ότι δεν έχει επιχειρήματα, δεν έχει κανένα νόημα, γιατί βρισκόμαστε σε μια διαφορετική ημέρα». Χαρακτήρισε «εκ του πονηρού» την προσπάθεια της αντιπολίτευσης και ορισμένων μέσων ενημέρωσης να υπενθυμίζουν τις εξαγγελίες που έκανε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, καθώς μετά τον αναγκαστικό συμβιβασμό έθεσε τη συμφωνία στην κρίση του λαού και έλαβε εκ νέου εντολή. Η προσπάθεια αυτή γίνεται για να πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, από ένα διαχρονικό σύστημα εξουσίας που δεν βρίσκεται πλέον στη θέση της διακυβέρνησης, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Πολύ σημαντική υπόθεση η μάχη του ‘15 για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθενός

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για τον Γ. Βαρουφάκη. Είπε ότι στην προεκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου του 2015, οι δύο στις τρεις ερωτήσεις αφορούσαν τον κ. Βαρουφάκη και σχολίασε: «Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει μια καριέρα ως συγγραφέας και να έχει πωλήσεις το βιβλίο του». Επισήμανε την εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση που του έκανε το γεγονός, ότι ενώ υπάρχει εδώ και τρεις μήνες στη δημοσιότητα το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη, την Κυριακή, τρεις  εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είχαν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ για σημεία από το βιβλίο.  Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός μίλησε για «προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας»: «Όλα αυτά έχουν καταγραφεί, έχουν ακουστεί. Εγώ θέλω να πω ένα πράγμα για τον κ. Βαρουφάκη και δεν θα ξαναμιλήσω: Το εξάμηνο του 2015 ήταν μάχης του λαού και της κυβέρνησης. Ήταν και είναι καταγεγραμμένη ιστορικά ως μια πολύ σημαντική υπόθεση για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθενός μας. Δεν αφορά πρόσωπα, ούτε καν εμένα μόνο, ήταν μια συλλογική προσπάθεια και μάχη», σημείωσε.

«Θέλω πράγματι να ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. Ερωτηθείς δε, αν ήταν λάθος η επιλογή του κ. Βαρουφάκη, απάντησε: «Νομίζω ότι η ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει».

Αναφορικά με το θέμα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για εκείνη την περίοδο, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι έχει γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή και έχει απορριφθεί αυτή η πρόταση. Σχολίασε δε, πως δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά που η κυβέρνηση θα έχει μια επιτυχία στον τομέα της οικονομίας, να καταθέτει η αντιπολίτευση μια πρόταση εξεταστικής για να αλλάξει η ατζέντα. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το άγχος και την υπαρξιακή αγωνία του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει τι να προτείνει για το αύριο και διαρκώς καταθέτει προτάσεις για εξεταστικές. Στο τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει προεκλογική καμπάνια το 2019 έχοντας αγκαζέ τον κ. Βαρουφάκη» ανέφερε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, η οποία πάντως αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία ο ίδιος έχει συζητήσει με τους επικεφαλής των δικαστηρίων της χώρας – και κάποια αφορούν στην αίσθηση ελλείμματος εμπιστοσύνης εκ μέρους του πολίτη. Είπε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, έχουν εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δικαστών και την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά δεν θα σταματήσουν όμως να έχουν άποψη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, όπως δεν μπορεί να κατηγορήσει συλλήβδην τον κλάδο της δημοσιογραφίας αν κάποιοι διαδίδουν fake news, έτσι δεν μπορεί να το κάνει συλλήβδην και για τη Δικαιοσύνη, όταν πράγματι υπάρχουν επίορκοι δικαστές ή όταν υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με το αίσθημα της κοινωνίας για τη Δικαιοσύνη.  Υπογράμμισε ότι η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το σύνταγμα – και αυτό δεν το αμφισβητεί και δεν πρέπει να το αμφισβητεί  κανείς, όπως και το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη. «Άλλο όμως ανεξάρτητη, και άλλο ανεξέλεγκτη. Καμία εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν την απόφαση ενός δικαστηρίου, όπως και οι πολιτικοί έχουν δικαίωμα να κρίνουν – αλλά οι τελευταίοι «τεκμηριωμένα».

«Άλλο είναι η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων», είπε.

Ως προς τον ορισμό της κ. Θάνου επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία στην αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργού είχαν στα γραφεία τους νομικούς συμβούλους, συνταξιούχους δικαστές και προέδρους δικαστηρίων. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τον κ. Πικραμμένο και πως ο Αντ. Σαμαράς πήρε τον Χ. Αθανασίου από τη θέση του ενεργού δικαστή για να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να γίνει υπουργός.

«Αν μπορείτε εσείς να μου υποδείξετε έστω και μια παρέμβαση αυτής της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, να μου το πείτε. Εγώ θα μπορούσα να σας υποδείξω διαρκείς παρεμβάσεις των προηγούμενων», σημείωσε.

Είμαστε η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

«Είμαστε η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας», τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «χαϊδέματος» της παραβατικότητας. Ερωτηθείς για τα Εξάρχεια, τα χαρακτήρισε ως μια ιδιαίτερη περιοχή, και υπενθύμισε την πρόσφατη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν έχω ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από τα Λιόσια, το Μενίδι, τον δήμο Αχαρνών. Πρέπει να βρούμε μια λύση σίγουρα» σημείωσε, εκφράζοντας ωστόσο ισχυρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της καταστολής. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα όταν όλη η Ευρώπη δεν είναι, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων.

Για την Τουρκία

Αναφορικά με τις σχέσεις με τη γείτονα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος έχει δουλέψει πολύ για την αποκατάσταση της ομαλότητας, την εκτόνωση των εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο γιατί πιστεύει στην ειρηνική συμβίωσης και στην ελληνοτουρκική φιλία, αλλά γιατί έχει τη ρεαλιστική προσέγγιση ότι «για να μπορέσεις αποτελεσματικά να προστατεύσεις τα συμφέροντα της χώρας σου, πρέπει να στοχεύσεις στην ειρήνη, τη συνεργασία, την ανάπτυξη δεσμών φιλίας με τους γείτονές σου».

Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα με την προσπάθεια να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όχι με κορώνες». Εμείς δεν είμαστε αυτοί που φωνάζουμε διαρκώς, κάνουμε δουλειά, διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, είπε.

Αναφερθείς στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «χειριστήκαμε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και καταφέραμε κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο: να έχουμε μια ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά αυτό που ονομάζουμε εθνική γραμμή στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων». «Μπορεί να μη βρήκαμε τη λύση, αλλά βάλαμε μια άγκυρα στη διαπραγμάτευση, στην υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, κυρίως της εξασφάλισης ότι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων στο μέλλον. Βάλαμε την άγκυρα να ζητάμε δίκαιη λύση μέσα από την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων, γιατί δεν μπορεί να έχουμε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις – και βάλαμε και το ζήτημα της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: Όλη η διεθνής κοινότητα έχει συνειδητοποιήσει, ότι αυτός που δεν ήθελε τη λύση ήταν η Τουρκία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΜέχρι και τα 12 χρόνια μπορεί να φράσει η καθυστέρηση διάγνωσης της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας. Εκστρατεία ενημέρωσης για την αφύπνιση των ασθενών
Επόμενο άρθροΒουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. «Ναι» σε δεκάδες άρθρα από την αντιπολίτευση