ΕΕ-Ρωσία: Οι Βρυξέλλες καλούν για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ μετά τις ρωσικές κυρώσεις

H Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλζε Γιουχανζόνε, και ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο, κάλεσαν από κοινού τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, τη Δευτέρα για να καταδικάσουν την απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο σε οκτώ υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο πρέσβης Τσιζόφ ενημερώθηκε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη απορρίπτουν έντονα και καταδικάζουν αυστηρά την απόφαση, η οποία όπως αναφέρει η ανακοίνωση «είχε καθαρά πολιτικά κίνητρα και στερείται νομικής δικαιολογίας».

Παράλληλα, έγινε υπενθύμιση της απέλασης της Τσέχων διπλωματών από τη Ρωσία και της εκτελεστικής εντολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας των λεγόμενων «εχθρικών κρατών».

Η Ίλζα Γιουχανζόνε και ο Στέφανο Σανίνο εξέφρασαν επίσης  τη σοβαρή τους ανησυχία για τον σωρευτικό αντίκτυπο όλων αυτών των αποφάσεων στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗΠΑ-Covid-19: Η εταιρεία Novavax ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους
Επόμενο άρθροΓαλλία: Η Αίγυπτος θα αγοράσει άλλα 30 μαχητικά Rafale έναντι 3,95 δισεκ. ευρώ