ΕΕ: Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία τίθενται ερωτήματα για «την ικανότητα» της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εξαιτίας των ανεπαρκειών της όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Η απόφαση αυτή είναι πάντως μη υποχρεωτική και η προοπτική να στερηθεί η Ουγγαρία την εναλλασσόμενη προεδρία της μοιάζει απίθανη, παρόλο που η γερμανίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άνα Λίρμαν εξέφρασε την Τρίτη τις «αμφιβολίες» της και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα είπε πως αισθάνεται «άβολα» μπροστά σ’ αυτή την προοπτική, εξαιτίας των αντιδημοκρατικών παρεκκλίσεων της Βουδαπέστης και των σχέσεών της με το Κρεμλίνο.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία καταγγέλλονται «συστημική διαφθορά» στην Ουγγαρία, αλλά και οι απειλές εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και των εκπαιδευτικών, καθώς και η πρακτική της διακυβέρνησης μέσω διαταγμάτων, υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία (442 υπέρ, 144 κατά, 33 αποχές) από την ολομέλεια των ευρωβουλευτών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο της ΕΕ, στους κόλπους του οποίου οι υπουργοί των κρατών μελών συζητούν για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προεδρεύεται διαδοχικά για ένα εξάμηνο από καθεμιά από τις 27 χώρες της ένωσης, οι οποίες προωθούν τα θέματα, εξασφαλίζουν το συντονισμό και ορίζουν τις προτεραιότητες.
Η Ουγγαρία, η οποία κυβερνάται από τον εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία από τον Ιούλιο ως το Δεκέμβριο του 2024, μετά το Βέλγιο και πριν από την Πολωνία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αναρωτιέται για την ικανότητα της Ουγγαρίας να φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον με αξιόπιστο τρόπο το 2024, με δεδομένο το μη σεβασμό της στο δίκαιο και στις αξίες» της ΕΕ.
Ζητάει από τα κράτη μέλη «να βρουν μόλις καταστεί δυνατό μια αρμόζουσα λύση και «υπενθυμίζει πως το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, αν δεν βρεθεί μια τέτοια λύση».
Η συνθήκη της ΕΕ, η οποία ορίζει την αρχή της «ισότιμης κυκλικής εναλλαγής» μεταξύ των κρατών μελών γι’ αυτή την προεδρία, δεν προβλέπει εξαίρεση στον κανόνα.
Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Ορμπάν αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο, κατηγορεί την πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Υπό την αιγίδα του, η Ουγγαρία έθεσε σταδιακά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης τους θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία, είτε πρόκειται για τα μέσα ενημέρωσης είτε για τη δικαιοσύνη, προκαλώντας τακτικά τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πάγωσε κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΈναρξη Πανελλαδικών για τα ΓΕΛ, αύριο, Παρασκευή
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση προϋπόθεση για να κάνω τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος