Έχω μια λογική απορία, γιατί παχαίνω; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ξέρετε πόσες φορές έχω προσπαθήσει να χάσω βάρος τρώγοντας σαλάτες και φρούτα; Γιατί η ζυγαριά μου δεν αλλάζει προς τα κάτω αλλά ανεβαίνει προς τα πάνω;

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Τι να φταίει άραγε;   Εγώ τρώω μόνο λαχανικά και παχαίνω. Λέτε να έχω το «σύνδρομο της αγελάδας που τρώει λαχανικά και είναι τετράπαχη»;

Τι μου διαφεύγει τελικά τι φταίει και παχαίνω ;

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα σχετικά και σε σχέση με την δυσκολία της κλιμακτηρίου κατάλαβα πως δεν αρκεί η κατανάλωση σαλάτας, αλλά η σύσταση της σαλάτας είναι αυτή που παίζει ρόλο.

Ακολουθώντας την εποχή και την μόδα της διατροφής όπως μας την δείχνει η τηλεόραση μέσα από τις μαγειρικές εκπομπές, τρώμε σαλάτες που περιέχουν  σως, τυριά, κρουτόν, μπέικον, πατάτες και κοτόπουλα τηγανισμένα, δηλαδή περιέχουν πολλά και λιπαρά και παχυντικά συστατικά.

Αυτές οι νόστιμες συνταγές για σαλάτα είναι απίστευτες πηγές πρόσληψης θερμίδων, περιέχουν πολύ λιπαρά υλικά, πραγματικά βόμβες που μας παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε, και το αποτέλεσμα φαίνεται… Στην ζυγαριά, στα ρούχα μας αλλά και στην κακή φυσική μας κατάσταση… Βαραίνουμε και δεν μας χωρούν τα ρούχα μας…

Μια νέα έρευνα από το Χάρβαρντ δείχνει ότι όσον αφορά την απώλεια βάρους, πως δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ίδια, διαπίστωσε λοιπόν ότι ορισμένα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ανακάλυψαν στην έρευνα αυτή ποια είναι τα λαχανικά και τα φρούτα που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους:

  • Καλαμπόκι
  • Μπιζέλια
  • Πατάτες
  • Λάχανο

Τα φρούτα και τα λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους:

  • Κουνουπίδι
  • Μήλα
  • Αχλάδια
  • Μούρα
  • Μαρούλι
  • Γκρέιπφρουτ
  • Λεμόνι

Τα λαχανικά που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος στο σώμα, τότε το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, αποτέλεσμα η απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης λίγες ώρες μετά το φαγητό, αφήνοντας μας με συναισθήματα πείνας με αποτέλεσμα, να τρώμε περισσότερο.

Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι τα λαχανικά με πολλές ίνες και με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Φυσικά η σχέση βάρους και αγελάδας δεν έχει λυθεί  γιατί η διατροφή της αγελάδας είναι διαφορετική από την δική μας, αλλά ας αποδεχτούμε το γεγονός πως αν δεν προσέχουμε τι τρώμε σε συνδυασμό μεταξύ τους, θα παίρνουμε βάρος και ας μην προσπαθούμε να έχουμε άλλοθι, κρυμμένοι πίσω από μια σαλάτα.

Προηγούμενο άρθροΣτην εφορία και η γενιά των 400 ευρώ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΛιανοβέργι: Κλοπή αγροτικού αυτοκινήτου από οικία.