Στις 2 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Κίνα έχουν δημοσιεύσει μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης(ΠΓΕ),100 ευρωπαϊκά και 100 Κινέζικα, τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται από μια εμπορική διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, και είναι υπό συζήτηση για να συνάψει τη συμφωνία μέσα στο 2017.
Η δημοσίευση αυτή ανοίγει τη διαδικασία της προστασίας των εν λόγω προϊόντων από απομιμήσεις. Ο ευρωπαϊκός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα όπως τη φέτα, το ροκφόρ, το γκονγκοζόλα, τα δαμάσκηνα Agen, κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά όπως σαμπάνια , κ.ά. Ο κατάλογος της Κίνας περιλαμβάνει τσάι, ρύζι, φρούτα, κ.ά.
Η ΕΕ έχει δύο μήνες για να απαντήσει.
Σε δελτίο τύπου της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η δημοσίευση αυτών των καταλόγων είναι μέρος της τυπικής διαδικασίας και ανοίγει μια περίοδο κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Και να θυμάστε ότι η κινεζική αγορά τροφίμων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και αυξάνεται κάθε χρόνο.
«Τα προϊόντα μας με γεωγραφική ένδειξη έχουν πετύχει πολλά, και οι παγκόσμιες πωλήσεις συνεχώς αυξάνουν», λέει ο Phil Hogan, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία. «Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο σύστημα ΠΓΕ . Αυτό σημαίνει ότι έχουν εμπιστοσύνη στην προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων μας, και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο».
«Ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις»
«Συνεργαζόμαστε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς μας εταίρους, όπως η Κίνα. Η συνεργασία αυτή, αναπτύσσει ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των φορέων και, φυσικά, ωφελεί αγρότες και βιομηχανίες τροφίμων. Το ίδιο όμως και τους καταναλωτές ».
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η συνεργασία ΕΕ-Κίνας έχει ξεκινήσει περισσότερο από 10 χρόνια. Αυτό οδήγησε στην προστασία των προϊόντων ΠΓΕ με 10 ευρωπαϊκούς και κινέζικους νόμους, που επισυνάπτονται στην συμφωνία.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 3300 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, και αναγνωρίζει περίπου 1 250 προϊόντα ΠΓΕ εκτός ΕΕ.