Διπλό αφορολόγητο για τους αγρότες – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Με αφορολόγητο όριο θα υπολογίζεται και το εισόδημα που αποκτούν από επιχειρηματική δραστηριότητα χιλιάδες αγρότες  το οποίο μέχρι στιγμής, φορολογείται από το πρώτο ευρώ σύμφωνα την τροπολογία του νομοσχεδίου «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» και ψηφίσθηκε χθες στην Βουλή.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Πρόκειται για συνταξιούχους του ΟΓΑ, όσοι  αμείβονται  με εργόσημο, όσοι εργαζόμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και συναφείς χώρους για έως 150 ημερομίσθια ανά έτος καθώς και τα μέλη αγροτικών ή και γυναικείων συνεταιρισμών που απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.  Ουσιαστικά με την συγκεκριμένη τροπολογία στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη ως συνολικό, επί του οποίου τουλάχιστον το 50% πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα προκειμένου οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να δικαιούνται τη μείωση, δεν θα συμπεριλαμβάνονται πλέον η κύρια σύνταξη ΟΓΑ, δεν θα περιλαμβάνονται οι παραπάνω αμοιβές.

Για παράδειγμα ένας αγρότης με συνολικό εισόδημα 8.000 ευρώ εκ των οποίων τα 5.000 ευρώ είναι από σύνταξη του ΟΓΑ και οι 3.000 από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, τα 5.000 ευρώ θα είχαν έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη του φορολογούμενου, και το οποίο κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ, και τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ θα φορολογούνταν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα από το πρώτο ευρώ.

Πλέον, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και τα 8.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση φόρου, δηλαδή ο συγκεκριμένος αγρότης θα έχει αφορολόγητο όριο για το σύνολο των εισοδημάτων του. Έτσι για παράδειγμα εάν δικαιούνται αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ δεν θα πληρώσει καθόλου φόρου ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να καταβάλλει  660 ευρώ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη τροπολογία θα έχει αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2016 που θα πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

 

Προηγούμενο άρθροΓερμανία-Die Welt: H ιταλική κρίση χρέους θα κάνει την ελληνική να μοιάζει με παιχνιδάκι
Επόμενο άρθροΗ εμπορική συμφωνία ΕΕ- Κίνας, είναι σε εξέλιξη!!- Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ