Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη ολοκληρωμένης στήριξης της Θεσσαλικής βαμβακοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας τα εξής:
«Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνολικά, να προσπαθεί να ‘’εξορίσει’’ την παραδοσιακή βαμβακοκαλλιέργεια από τη Θεσσαλία με ‘’πλάγιους’’ τρόπους, στηριζόμενη στους ‘’βολικούς’’ επιστήμονες της Ολλανδικής εταιρίας HVA που η ίδια επέλεξε και του αμφιλεγόμενου πορίσματός τους για την ‘’ανασυγκρότηση’’ της Θεσσαλίας, ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αναγκασμένος να λάβει υπόψη πως μεγάλος αριθμός Ανθρώπων στην περιοχή, εξακολουθεί να βιοπορίζεται από την παραγωγή βαμβακιού, αντιμετωπίζοντας πληθώρα προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προβληματίζονται για την κατάσταση των εξαιρετικά αναγκαίων για τη βαμβακοκαλλιέργεια αρδευτικών δικτύων, τα οποία καταστράφηκαν από τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου (Daniel & Elias) και που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη εξολοκλήρου, παρά την παρέλευση 8 μηνών από τις πλημμύρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας ανησυχούν αφενός για την έλλειψη νερού και εξοπλισμού, ιδίως ενόψει του καλοκαιριού, καθώς αρδευτικά συστήματα – όπως ‘’λάστιχα’’, πνίγηκαν’’ στη λάσπη, αλλά και επειδή τα αποθέματα στη λίμνη Σμοκόβου είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται στη διασφάλιση του κόπου τους, μέσω της άντλησης υδάτων από ιδιωτικές γεωτρήσεις και μόνο στις περιπτώσεις που αυτές διατίθενται.
Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιοχές όπως στον Πλατύκαμπο, στα Φάρσαλα κ.α, οι πολύ αυξημένες και εκτός εποχής θερμοκρασίες του Απριλίου σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις και την απότομη μεταβολή σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες κατόπιν, εμπόδισαν το βαμβάκι να φυτρώσει, με αποτέλεσμα πολλοί βαμβακοκαλλιεργητές να έχουν αναγκαστεί να προβούν σε επανασπορές και να επιβαρύνονται από ένα σημαντικό επιπρόσθετο κόστος ανά στρέμμα.
Επιπλέον ωστόσο προβληματισμός επικρατεί, ευρύτερα, στις τάξεις των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών και από την πτωτική πορεία της τιμής του προιόντος τους στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η σπορά του βαμβακιού έχει ολοκληρωθεί, ενώ η επίσημη ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την τιμή του σύσπορου φτάνει στα μόλις 58 λεπτά /κιλό, μια τιμή που θεωρείται ‘’κοροϊδία’’ από τους αγρότες, αφού δεν επαρκεί σε σχέση με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής που εδώ και τρία χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν η βαμβακοκαλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, σημειώνει πτώση της τάξης του 30%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 120.000 λιγότερα στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στο ν. Λάρισας, ενώ υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια θα μειωθεί κατά περίπου 60.000-70.000 στρέμματα και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας».
Κατόπιν τούτων, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Λευτέρη Αυγενάκη για το αν η κυβέρνηση διαθέτει συνολικό σχέδιο για την στήριξη των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών, καθώς και με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να συνδράμει στη διατήρηση της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην περιοχή;Επίσης, τον ρωτά, «πότε θα αποζημιωθούν εξολοκλήρου και για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν οι παραγωγοί βαμβακιού της Θεσσαλίας, κατά τους τελευταίους 8 μήνες στις καλλιέργειές τους, αλλά και στον εξοπλισμό τους, καθώς και με ποιους άλλους τρόπους θα στηριχθεί το εισόδημά τους, ενώ τέλος τον ρωτά με «με ποιον τρόπο σκοπεύει να συνδράμει ο ΕΛΓΑ και το αρμόδιο υπουργείο τις αναγκαίες επανασπορές των καλλιεργητών βαμβακιού Φαρσάλων και Πλατυκάμπου, μετά τις ζημιές που σημειώθηκαν από τα εκτός εποχής καιρικά φαινόμενα του Απριλίου 2024;».