Δωρεάν σπουδές τυροκομίας στη κορυφαία Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων  λειτουργεί στον Κατσικά Ιωαννίνων  και είναι η μοναδική σχολή τεχνιτών Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας  της Ελλάδας. Από το 1934 έως σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 τεχνίτες τυροκομίας, συμβάλλοντας καίρια στη μετεξέλιξη της ελληνικής γαλακτοκομίας από πρακτική σε σύγχρονη τυροκομία.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι ιδιαίτερα πλούσιο,  με ολιστική γνώση και εξάσκηση και οι διετείς σπουδές παρέχονται εντελώς δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, στους μαθητές προσφέρονται αφενός θεωρητικά μαθήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα του κλάδου της γαλακτοκομίας (και γενικότερα του κλάδου των τροφίμων) και αφετέρου διδάσκεται η διενέργεια όλων των απαραίτητων χημικών και μικροβιολογικών ελέγχων στο γάλα και τα παράγωγά του. Παράλληλα, εκπαιδεύονται στην παρασκευή όλων των τύπων τυριών και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, παγωτό, βούτυρο κ.λπ.).

Η σχολή βοηθάει πολύ τους σπουδαστές αφού παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών οπότε απορροφούνται άμεσα από τα τυροκομεία της χώρας και έτσι έχουν άμεσα εξασφαλισμένη εργασία. Κάποιοι σπουδαστές συνεχίζουν την μεταπτυχιακή εξειδίκευσή τους στο εξωτερικό.

Ο πρώτος χρόνος των σπουδών περιλαμβάνει κυρίως θεωρία και μάθημα στο χημείο, ενώ ο δεύτερος χρόνος συνδυάζει το χημείο με την πρακτική άσκηση στο τυροκομείο. Στα θετικά της σχολής είναι τα υπερσύγχρονα εργαστήρια και η εκμάθηση του τρόπου διενέργειας μικροβιολογικών και χημικών ελέγχων. Επίσης παρέχονται όλες οι γνώσεις που χρειάζονται για να στήσουν  την προσωπική τους επιχείρηση ή ακόμα και το δικό τους τυροκομείο.

 Ο σπουδαστής έχει άμεση επαφή με το επάγγελμα και από νωρίς μπορεί να διακρίνει τα θετικά σημεία και τις δυσκολίες ώστε να επιλέξει τον τομέα που τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί. Η σχολή του δίνει όλες τις  απαραίτητες γνώσεις για το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, την επιλογή εξοπλισμού και τη λειτουργία μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας γάλακτος, ανεξαρτήτως μεγέθους. Παράλληλα, αποκτούν γνώσεις σχετικές με τη σωστή συσκευασία, τη νομοθεσία, τους τρόπους και τα πιο σύγχρονα υλικά των τροφίμων, ιδιαιτέρως των γαλακτοκομικών, την υγιεινή παραγωγή ασφαλών τροφίμων, αλλά και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, με τη θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών, η Σχολή παραλαμβάνει καθημερινά, από τοπική βιομηχανία γάλακτος, 400-700 κιλά γάλα – αγελαδινό ή και πρόβειο ή γίδινο (περίπου 40-45 τόνους σε ετήσια βάση, αξίας περίπου 50.000 ευρώ), τα οποία χρησιμοποιούνται για πρακτική άσκηση των δευτεροετών μαθητών. Έτσι, οι μαθητές ασκούνται πρακτικά σε πραγματικές συνθήκες, από την παραλαβή και την παστερίωση του γάλακτος, μέχρι τη συσκευασία των τελικών προϊόντων. Επιπλέον, οι ίδιοι οι σπουδαστές  αναλαμβάνουν την παραγωγή προϊόντων των τόπων καταγωγής τους, συνήθως άγνωστων στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετατρέποντας τη Σχολή από απλό χώρο εκμάθησης σε χώρο ανταλλαγής γνώσεων και πολιτισμού. Βασικό χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η εκμάθηση της παρασκευής τοπικών τυριών και τυριών ΠΟΠ με την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας, τις παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο εξοπλισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταυτότητα και η ποιότητα των προϊόντων. Άλλωστε, η γαστρονομία μας αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.

Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με ημερίδες – παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται, εκτός ωραρίου διδασκαλίας, στη Σχολή από καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, με μονοήμερες ή πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές σε μονάδες επεξεργασίας γάλακτος ή εκθέσεις ελληνικές και διεθνείς.

Στους απόφοιτους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι σπουδές είναι διάρκειας 2 ετών, η φοίτηση είναι δωρεάν και παρέχεται δωρεάν σίτιση και διαμονή στους σπουδαστές.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ξεκίνησε από την 1η Ιούνη και διήρκησε  ως 30 Ιούνη και στη συνέχεια υπάρχει νέα προθεσμία από 1η ως 17 Σεπτέμβρη.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 2651092219.

 

Φωτο: Από ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Προηγούμενο άρθροΗ σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για 13 είδη καρκίνου
Επόμενο άρθροΟΗΕ: Απεβίωσε ο πρώην γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν