ΔΟΕΠΕΛ: Σχεδόν 90% η ακαρπία στις πράσινες ελιές

Σε σχεδόν 90% ανέρχεται η ακαρπία στις πράσινες ελιές όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023/24.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ηρτημένη εσοδεία της χώρας για την ποικιλία “Χαλκιδική” εκτιμάται περίπου στους 50.000 τόνους, ενώ αυτή για την ποικιλία “Αμφίσσης” δεν ξεπερνά τους 10.000 τόνους.
«Είναι εμφανές ότι η φετινή εσοδεία είναι προβληματική και δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον στους 185.000+ τόνους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, λόγω της μειωμένης παραγωγής θα υπάρξει αύξηση στις τιμές παραγωγού.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση για να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στις αγορές του εξωτερικού οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι απαραίτητη η εφαρμογής διεπαγγελματικής συμφωνίας στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (π.χ. συμβολαιακή γεωργία, κ.α.), η οποία όμως να εδράζεται σε “σταθερές”:
* όσον αφορά στο αντικειμενικό κόστος παραγωγής πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με την γεωργική λογιστική,
* στη σύσταση Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών ώστε να μην επισέρχονται “τυχάρπαστοι” στην διαδικασία αγοράς του προϊόντος από τα χέρια του παραγωγού και
* ότι άλλο κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ελαιοπαραγωγικές Π.Ε. Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνίας, ‘Αρτας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Πιερίας και Αρκαδίας και από όλους τους τομείς του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣτις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Υouth Pass – Τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά η καταβολή της ενίσχυσης 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών –
Επόμενο άρθροΕ. Λιακούλη : «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες, σφραγίζουν την εθνική συλλογική μνήμη»