Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να παραχωρούν ένα ακίνητο προκειμένου να εξοφλούν τον φόρο κληρονομιάς.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί ο μεγάλος αριθμός αποποιήσεων κληρονομιών που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα Ειρηνοδικεία της Ελλάδας το 2015 οι αποποιήσεις κληρονομιών ανήλθαν σε 45.627, από 41.386 που ήταν το 2014 και 29.200 το 2013. Οι αριθμοί καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχουν χιλιάδες κληρονόμοι προτιμούν να μην αποδεχθούν την κληρονομιά προκειμένου να αποφύγουν τα φορολογικά βάση τόσο από τον φόρο κληρονομιάς όσο και από τον ΕΝΦΙΑ.
Έτσι, προκειμένου να λυθεί, εν μέρει τουλάχιστον, αυτό το πρόβλημα το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα δίνει στους πολίτες, που δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, τη δυνατότητα να εκχωρούν ακίνητο στο Δημόσιο, για να καλύπτουν την φορολογική υποχρέωση που απορρέει από τον φόρο κληρονομιάς.
Σημειώνεται ότι ήδη υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για όσους θέλουν να εκχωρήσουν κάποιο ακίνητο και να εξοφλήσουν τον φόρο κληρονομιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι καλούνται να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Επίσης, θα υπάρχει επιτροπή η οποία θα αξιολογεί το ακίνητο, καθώς η αξία του ακινήτου θα πρέπει να καλύπτει τον φόρο κληρονομιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, δωρεών κ.λπ. «επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από τον οφειλέτη, που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει σε μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος.
Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη, η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου, που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».
Παράλληλα, υπάρχει και μια σκέψη, η οποία όμως δεν φαίνεται να βρίσκει και πολλούς υποστηρικτές στην περίπτωση που η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από αυτή του φόρου κληρονομιάς να δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.