Η Δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν την ασυδοσία και το χάος – Γράφει ο Βασίλης Κικίλιας*

Μοντεσκιέ: Ελευθερία είναι το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι επιτρέπουν οι νόμοι

Σε όλες τις χώρες, και ειδικότερα στις προηγμένες κοινωνίες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες από το κράτος, διατηρώντας υψηλό βιοτικό επίπεδο, η ασφάλεια των ίδιων και η τάξη θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ και δεδομένες και σε καμία περίπτωση θέμα συζήτησης, διαπραγμάτευσης ή αναζήτησης.

Από την εποχή της θεμελίωσης του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, η αληθινή ελευθερία δεν εννοείτο, όπως γράφει ο Βίκτωρ Ουγκώ, να κάνει κανείς ό,τι θέλει αλλά ό,τι έχει το δικαίωμα να κάνει, ανοίγοντας ένα μεγάλο θέμα συζήτησης ελευθερίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Σε όλα αυτά, η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική προϋπόθεση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και, φυσικά, υποχρεώσεων, αποτελώντας την καρδιά ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η ελευθερία, όμως, θέλει αρετή επειδή πολύ εύκολα μπορεί να εκπέσει σε αναρχία αν αφεθεί στις επιθυμίες των περιθωριακών μειοψηφιών, που αρέσκονται να προκαλούν στην προσπάθεια τους να επιβληθούν.

Στη σημερινή ελληνική συγκυρία, η παρούσα κυβέρνηση για λόγους που μόνο η ίδια κατανοεί, αγκαλιάζει πολιτικά αυτές τις φωνές στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας που μόνο οι ίδιοι κατανοούν, αγνοώντας επιδεικτικά την επιθυμία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για ένα περιβάλλον ασφάλειας και τάξης. Όταν μιλάμε, βέβαια, για την ασφάλεια των πολιτών και την επικράτηση της ευνομίας, εννοούμε την ελευθερία ως δικαίωμα να πράττει κανείς αυτό που επιτρέπουν οι νόμοι. Η ελευθερία, δηλαδή, του ενός, να τελειώνει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου.

Κάπως έτσι γίναμε μάρτυρες ξυλοδαρμού υψηλού βαθμοφόρου της ελληνικής αστυνομίας καταμεσής του δρόμου. Αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να περιμένει ο κοινός πολίτης. Βέβαια, μπορεί να ζούμε εποχές επαχθούς μνημονίου και αναγκαστικά να περιορίζονται τα δημοσιονομικά, όμως σε καμία περίπτωση το μνημόνιο δεν ευνοεί καθεστώς ανασφάλειας, τρόμου, εγκληματικότητας και αναρχίας, όπως το βιώνει η ελληνική κοινωνία στη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εποχή.

Υπηρέτησα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχοντας την πολιτική ευθύνη της ασφάλειας με μετρήσιμα αποτελέσματα. Αποκορύφωμα οι εξαιρετικές τουριστικές περίοδοι, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον σε ένα, παρά τα οικονομικά προβλήματα, ασφαλές περιβάλλον.

Την ίδια περίοδο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θαμώνες της πλατείας Συντάγματος και σημερινοί Υπουργοί υπονόμευαν την κοινωνική ειρήνη συνεπικουρούμενοι από διάφορους λαϊκιστές, δήθεν προοδευτικούς, πρωταγωνιστές όμως και τότε και τώρα.

Για όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα  επειδή αγαπούμε την ελευθερία και ασπαζόμαστε τη ρήση του Ηροδότου ότι «είμαστε ελεύθεροι, όχι επειδή είμαστε ελεύθεροι ως προς όλα, αλλά γιατί πάνω από εμάς είναι ο νόμος ».  Αυτός ακριβώς ο νόμος, που είναι ο ίδιος για όλους, ανεξάρτητα αν προστατεύει ή τιμωρεί, που απέναντί του όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και μπορούν όλοι να μετέχουν το ίδιο στα δημόσια αξιώματα, στις θέσεις και τις υπηρεσίες, ανάλογα με τις ικανότητες τους και χωρίς καμία διάκριση παρά μόνο αυτήν που πηγάζει από την αρετή τους και το ταλέντο τους, όπως μας διαβεβαιώνει η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εκ πείρας γνωρίζω ότι οι άνδρες  και οι γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας είναι εξαιρετικά ικανοί να υπηρετήσουν το νόμο και το Σύνταγμα, με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Είναι σίγουρο ότι θα τους ξαναδοθεί η δυνατότητα να προστατεύσουν και πάλι Έλληνες και αλλοδαπούς, τις περιουσίες αυτών, όπως και την κοινή σε όλους μας δημόσια περιουσία.

Η Δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν την ασυδοσία και το χάος.

* Ο Βασίλης Κικίλιας είναι Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Νέες πτήσεις low cost για το καλοκαίρι του 2017. Σε τροχιά ανάπτυξης το αεροδρόμιο “Μακεδονία”
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκό Δικαστήριο: Αποζημίωση εάν παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών από τα μέτρα λιτότητας