Δημήτρης Μάντζος: «Η τοπική δημοκρατία πολύτιμος πυλώνας για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας»

Στο «Olympia Forum IV», το οποίο διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, μίλησε το Σάββατο (23/09) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μάντζος χαρακτήρισε νέα κανονικότητα τη διαδοχή πολλαπλών κρίσεων ιδίως στο φυσικό περιβάλλον, η οποία έχει ανατρέψει το περιεχόμενο του δημόσιου λόγου, εκτιμώντας ότι «στη Θεσσαλία κατέρρευσε η εικόνα ενός οργανωμένου κράτους, με σύγχυση αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης – αυτοδιοίκησης».

Σημείωσε πως «η ανθεκτικότητα αναδεικνύεται στη λέξη “κλειδί”, στη θεμελιώδη βάση πάνω στην οποία καλούμαστε να προσεγγίσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και τόνισε πως «το στοίχημα πλέον είναι: ανθεκτικές υποδομές, ανθεκτική οικονομία, ανθεκτική κοινωνία».

Αφού υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μία παράταξη με ανεξίτηλο μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα στην Αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε πως οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε το θεσμικό κεκτημένο τα αυτοδιοίκησης, εξηγώντας:

«Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι “μακρά χείρα” της εκάστοτε Κυβέρνησης και δεν αποτελούν Παράρτημα του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν τους αξίζει να μετατρέπονται στον βολικό “αποδιοπομπαίο τράγο”, στις μεγάλες κρίσεις και δεν πρέπει να παγιδεύονται στη μικροκομματική προσέγγιση των κομματικών γραφείων. Η τοπική δημοκρατία αποτελεί πολύτιμο πυλώνα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας».

Ως εκ τούτου, το διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάντζο, είναι «να αναδειχθούν δημοκρατικές προοδευτικές Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, που θα εργαστούν:

α) για ποιοτική και ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, στην πολιτική προστασία, στις υποδομές, στην προστασία των ευάλωτων και μη προνομιούχων

β) για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής

γ) για ενεργειακή δημοκρατία, με αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων για παραγωγή και δίκαιη διανομή ενέργειας μέσω ΑΠΕ».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, καθώς «οι επάλληλες αρμοδιότητες βρίσκονται μπλεγμένες σε λαβυρινθικό χάος», ενώ επεσήμανε πως οι πόροι για τους υποστελεχωμένους ΟΤΑ είναι ανεπαρκείς, εφόσον «η μέση δημόσια δαπάνη για τους ΟΤΑ στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 37%, ενώ στην Ελλάδα μόλις 7%! Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κομβικός, όμως σε γενικές γραμμές οι ΟΤΑ έχουν μείνει εκτός πρόσβασης».

Ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι το όραμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «έχει στο επίκεντρό του τη ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, με όλα τα μέσα και τους πόρους για την αποτελεσματική άσκηση τους και βεβαίως με διαφάνεια και λογοδοσία».

«Η διαχρονικά συνεπής στάση της δικής μας Παράταξης στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μια στάση αρχών και αξιών, με μόνο γνώμονα την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Για εμάς, ο σεβασμός στην τοπική δημοκρατία, δεν μπορεί να εξαρτάται από την επικαιρότητα ή το μικροκομματικό συμφέρον της στιγμής. Η δίκαιη και ανθεκτική περιφερειακή ανάπτυξη ίσων ευκαιριών για όλους, σε κάθε γωνιά της επικράτειας, προϋποθέτει σχέδιο, συνέπεια και αξιοπιστία», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη με υπηρεσίες και εποπτευόμενους Οργανισμούς
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Διαμαντή Γκολιδάκη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα