« Διεπαγγελματική Φέτας» χωρίς τον ΣΕΒΓΑΠ και τους κτηνοτρόφους δεν μπορεί να υπάρξει.!! – Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη.

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Μεγάλος ο καυγάς για το πάπλωμα… της  «Διεπαγγελματικής για τη Φέτα», που εξελίσσετε το τελευταίο διάστημα. Οι μνηστήρες της πολλοί. Ποιοι όμως είναι οι άξιοι, και αυτοί που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το δράκο, που απλώνει νύχια και δόντια πάνω από τη ναυαρχίδα μας;; Τη ΠΟΠ Φέτα της Ελλάδας..;;

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Σίγουρα αυτοί που είναι άξιοι να τη προστατέψουν είναι αυτοί που τη δημιουργούν.

Πρώτοι οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας.. και για να γίνομαι και λίγο πιο συγκεκριμένη, οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Αυτοί που σηκώνονται από τα χαράματα, για να αρμέξουν τα πρόβατα και τις αίγες και να παραδώσουν νωρίς το πρωί το φρέσκο παχύ γάλα στα τυροκομεία, που με τη σειρά τους θα παράγουν αυτό το τυρί που όλη η υφήλιος γνωρίζει με το όνομα  «Φέτα»!!

Η εμπορικότητα του ονόματος της, έχει κάνει πολλές χώρες να οραματίζονται τα κέρδη που θα μπορούσαν να έχουν με τη παραγωγή της. Και έτσι οι κίνδυνοι είναι πολλοί για το ελληνικό μας τυρί.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι. Μπορούμε άραγε να σηκώσουμε το ανάστημα και να πολεμήσουμε για αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, από την εποχή τουΠολύφημου;;

Το ελληνικό μας τυρί , τη «Φέτα» μας??

Μια σοβαρή λύση θα ήταν να δημιουργηθεί μια Διεπαγγελματική από ανθρώπους που είναι γνώστες της παραγωγής της. Από τους ανθρώπους δηλαδή, που ζουν χιλιάδες χρόνια τις οικογένειές τους, παράγοντας τη φέτα.

Αυτοί σήμερα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι  της Ελλάδας , και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κύριο Νίκο Παλάσκα, μας είπε :

«Ο χρόνος, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, έχει μειωθεί. Μετά τη τελευταία ψήφιση που έγινε στο Ευρωκινοβούλειο, για τη συμφωνία CETA, δίνει πολλά περιθώρια στους ξένους να  αρχίσουν να παράγουν το ελληνικό τυρί.

Δε θα επιτρέψουμε ως κλάδος, σε κανένα, να παίξει πάνω στη πλάτη μας. Ούτε σε ξένους, αλλά ούτε και σε έλληνες !!

Οραματιζόμαστε μια Διεπαγγελματική Φέτας, που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα όσων την παράγουν και να καταφέρουμε να δώσουμε μια επιπλέων προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας. Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις  με το ΣΕΒΓΑΠ, και πιστεύω πως μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε τη Διεπαγγελματική της Φέτας.

Η Διεπαγγελματική θα είναι αρκετά ενεργή, θα μπορεί να κάνει ελέγχους, και εκεί που χρειάζεται θα βάζει και «φρένα» !! Με λίγα λόγια δε θα είναι μια Διεπαγγελματική τύπου ΕΔΟΚ που εδώ και χρόνια περιμένουμε να δούμε το έργο της, και από ότι μαθαίνουμε, το έργο που παραδίδει τα τελευταία χρόνια είναι καθαρά «εισπρακτικό».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ κύριος Χρήστος Αποστολόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε ενημερωθεί από καταγγελίες των κτηνοτρόφων πως υπάρχουν τυροκόμοι, που εισάγουν γάλα σε χαμηλές τιμές. Κατ αρχήν πρέπει να παψουμε να δημοσιοποιούμε τέτοιες ειδήσεις γιατί δυσφημούν πρώτα απ όλα τις υγιείς επιχειρήσεις του χώρου δίνοντας το μήνυμα στον καταναλωτή να αγοράσει το φθηνότερο (που κατά κύριο λόγο είναι εισαγόμενο) γιατί του καλλιεργούμε την εντύπωση ότι τα περισσότερα προϊόντα είναι νοθευμένα.  Ανυπολόγιστη βλάβη όμως γίνεται και στους κύκλους του εξωτερικού που επιβουλεύονται την ταυτότητα της φέτας αδυνατίζοντας εντελώς τα επιχειρήματα μας για την πλήρη κατοχύρωση της και υπονομεύοντας το μέλλον της. Η μόνη λύση είναι η θεσμοθέτηση τέτοιων κυρώσεων που να κάνει όσους λίγους ασχολούνται με το «σπορ της νοθείας» να μην μπορούν καν να το ξανασκεφτούν (όχι μόνο να μην το κάνουν). Οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να εισάγει γάλα. Το να το χρησιμοποιεί όμως στην παραγωγή φέτας απαγορεύεται αυστηρά. Περάν από τις αβάσταχτες κυρώσεις, η Επαγγελματική Φέτας, αν θα λειτουργήσει σωστά, θα μπορέσει να διασφαλίσει η ταυτότητα της φέτας να υποστηρίζεται και να υπηρετείται στο 100% από όλους όσους χρησιμοποιούν το όνομα της. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, το έχουν κάνει άλλες Διεπαγγελματικες προϊόντος του εξωτερικού με απόλυτη επιτυχία. Σήμερα υπάρχει εύλογη ανησυχία για μια μικρή πτώση των τιμών του γάλακτος 2-3 λεπτών. Ο ρόλος της Διεπαγγελματικής είναι να διασφαλίσει τέτοια προστιθέμενη αξία στο προϊόν που αυτές οι διαφορές να μην απασχολήσουν ποτέ ούτε τον κτηνοτρόφο ούτε και τον τυροκόμο. Αν δεν το κάνει αυτό η Διεπαγγελματικη θα έχει αποτύχει! Αυτός είναι ο σκοπός της Διεπαγγελματικής και όχι να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και μάλιστα πριν καν την σύσταση της»!