Διατροφή – Φρούτα και λαχανικά για ενδυνάμωση

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Σήμερα συγκέντρωσα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι τα ενδεδειγμένα για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας τις δύσκολες μέρες « της καραντίνας » και όχι μόνον.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μοναδικό κριτήριο η υψηλή διατροφική τους αξία, για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας, προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Tα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Από τα φρούτα «αστέρια» επέλεξα πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, ακτινίδια, αβοκάντο, αχλάδια και μάνγκο. Από τα λαχανικά μαρούλι, ντομάτες, πιπεριές κόκκινες και πράσινες, μπρόκολο, παντζάρια, κρεμμυδάκια και πράσα.

Αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή, όσο συχνότερα μπορείτε.

Η Βιταμίνη C

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας. Η βιταμίνη έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι το δέρμα μας διατηρείτε νεανικό και σφριγηλό.

Ο οργανισμός μας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει βιταμίνη C, οπότε πρέπει εμείς να παρέχουμε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες, μέσω της τροφής μας.

Οι γυναίκες έχουμε ανάγκη κάθε ημέρα από 75 mg βιταμίνης C και οι άντρες 90 mg.

Έτσι 1 πορτοκάλι έχει 70mg βιταμίνης C, 2 ακτινίδια 128mg,

1 μάνγκο 122mg, 1 μεγάλο λεμόνι 83,2 mg, 1 πράσινη πιπεριά 95 mg ενώ οι κόκκινες και πολύχρωμες με κορυφαία την κίτρινη 341mg.

Τα Μήλα

Θωρακίζουν την υγεία μας και αποτελούν ελιξίριο νεότητας παρέχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι βόμβες βιταμινών Α, β-καροτένιο, Β, C, Ε, Κ και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Το Αβοκάντο

Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο βιταμίνες Β, Ε, Κ ψευδάργυρο και σίδηρο από όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως. Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη που προσφέρει είναι πολύ ισχυρά.

Το Αχλάδι

Αποτελεί άριστη πηγή φυτικών ινών, χαλκού καλίου και βιταμίνης Α και C

Η Ντομάτα

Είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με κορυφαίο το λυκοπένιο που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές δράσεις των ελευθέρων ριζών. Από βιταμίνες περιέχει την Β, Β9, C, επίσης κάλιο.

Το Μπρόκολο

Είναι το βαρύ πυροβολικό της φύσης, στη μάχη κατά του καρκίνου. Τα 100 γρ. περιέχουν βιταμίνη C 89,2mg, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, Β1 και Β9. Επίσης περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία ακόμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Τα Παντζάρια

Θεωρούνται υπερτροφή για τον εγκέφαλο και την καρδιά και συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, βιταμίνη C.

Τα Κρεμμύδια

Παρέχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες μεταξύ αυτών η κουερσετίνη. Τα κρεμμύδια είναι σχετικά φτωχά σε βιταμίνες όμως περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C, B6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου.