Διατήρηση της ελκυστικότητας της ΚΑΠ για να μην εγκαταλείψουν τη γεωργία οι νέοι άνθρωποι, ζήτησε ο Β. Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας

 Να διατηρηθεί ελκυστική η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για τους νέους ανθρώπους, προκείμενου να μην εγκαταλείψουν τη γεωργία και την ύπαιθρο, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στην παρέμβασή του Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τα στρατηγικά Σχέδια για την ΚΑΠ υποστηρίζοντας πως «οι απαιτήσεις τους είναι ιδιαίτερα αυξημένες και φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους για τα κράτη-μέλη και τους δικαιούχους».

Σε ότι έχει να κάνει με την επικουρικότητα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για τα κράτη-μέλη καθώς θα «έχουν την απαραίτητη ευελιξία προσαρμογής της αγροτικής πολιτικής τους, στις ανάγκες, στα χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητές τους», όπως σχετικά τόνισε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αιρεσιμότητα υποστηρίζοντας πως «αν και η Επιτροπή υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη απλούστευση για την πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα, μετά τα πρώτα έτη εφαρμογής τους, η πρόταση που έχουμε μπροστά μας δίνει αντίθετη εντύπωση» και σημείωσε πως για να επιτευχθούν οι στόχοι της, πρέπει οι υποχρεώσεις της να είναι συγκεκριμένες, απλές στην εφαρμογή και μετρήσιμες.

Ζήτησε, να μην συμπεριληφθεί στην αιρεσιμότητα το Πρότυπο Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης με «Χρήση εργαλείου για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τα θρεπτικά συστατικά», γιατί είναι περίπλοκο.

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, θα μπορούσαν να ενταχθούν στα οικολογικά προγράμματα «Οι ισχύουσες εξαιρέσεις των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους της πολλαπλής συμμόρφωσης, των δενδρώνων, των μικρών εκμεταλλεύσεων μέχρι 10 εκτάρια και των βοσκοτόπων, από τις υποχρεώσεις του πρασινίσματος, πρέπει να διατηρηθούν», όπως είπε σχετικά ο κ. Αποστόλου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤσουχτερά πρόστιμα από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για παράνομες ελληνοποιήσεις αρνιών και ισοζύγια
Επόμενο άρθροΗ ΔΕΗ εκκαθαρίζει τους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου και καλεί τους αγρότες σε συνεργασία