Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»

Έμαθα πολλά πράγματα, κ. Τσίπρα, για τα όσα υποτίθεται ότι κάνατε τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν στην κυβέρνηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που αναρωτήθηκα αν τη σημερινή σας ομιλία την έγραψε ο κ. Καμμένος, Υπουργός Άμυνας και παλιός σας συνοδοιπόρος. Από τον οποίον πήρατε διαζύγιο όμως, διότι, όπως ισχυριστήκατε, κάποια στιγμή έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας σας, μόνο που βολικά οι βουλευτές του εξακολουθούσαν να σας παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Τα λέω αυτά γιατί καλό είναι να θυμόμαστε λίγο τι συνέβη την προηγούμενη τετραετία σε αυτήν την αίθουσα.

Μας κάνατε, κ. Τσίπρα, ένα κήρυγμα περί πατριωτισμού, λέγοντάς μας ότι είναι ανεπίτρεπτο να σας κατηγορούμε για μειωμένο πατριωτισμό, για το γεγονός ότι είστε εθνική εξαίρεση στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο και εξαιρετικά υποκειμενικό να βαθμολογήσει κάποιος τον πατριωτισμό οποιουδήποτε, πόσω μάλλον των πολιτικών του αντιπάλων. Διότι επί της αρχής όλοι έχουμε ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και προφανώς θα ήταν πολύ άδικο να φωτογραφίσει κάποιος κάποιον, εάν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει να στοιχειοθετήσει μία τέτοια κατηγορία.

Εδώ λοιπόν, κ. Τσίπρα, μιλούν τα γεγονότα. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι σε αυτήν την αίθουσα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι «λιγότερο πατριώτες από ό,τι κάποιοι άλλοι». Αυτά τα λέγατε εσείς, ξέρετε, σε μία άλλη εποχή, πριν από δέκα χρόνια: «αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες». Προσέξτε, αυτά τα λέγατε εσείς, για να θυμόμαστε τι λέγατε στον οίστρο σας τότε τον αντιμνημονιακό, κατηγορώντας όλους μας σε αυτήν την αίθουσα ότι είμαστε «υποταγμένοι, νενέδες και γερμανοτσολιάδες». Τα ξεχάσατε αυτά; Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για τους τροϊκανούς. Αυτά τα έχετε ξεχάσει. Είμαστε λοιπόν εδώ για να σας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη.

Όταν λοιπόν σας ασκήσαμε δριμεία κριτική για τη στάση σας όσον αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική, στοιχειοθετήσαμε αυτήν την κριτική: γιατί δεν ψηφίσατε, αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα αυτής της αιθούσης, τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Τις ψηφίσατε ή όχι; Όχι.

Γιατί δεν ψηφίσατε τις δύο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που η χώρα υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία; Συμφωνίες οι οποίες αναντίρρητα θωρακίζουν την αμυντική θέση της χώρας και την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά.

Γιατί δεν στηρίξατε τις σημαντικές επενδύσεις τις οποίες κάναμε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να εξοπλίσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων; Αναφέρομαι ενδεικτικά -και όχι αποκλειστικά- στις φρεγάτες Belharra, στα Rafale τα οποία όμως γνωρίζετε καλά -γιατί είπατε για συστήματα τα οποία θα παραλάβουμε- φαντάζομαι γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη παραλάβει 10 από τα 24 Rafale, σε χρόνο ρεκόρ. Τα οποία πετάνε ήδη αυτή τη στιγμή στους ουρανούς μας και έχουν αλλάξει ουσιαστικά την ισορροπία στο Αιγαίο.

Άρα, ξέρετε, ότι ο πατριωτισμός δεν είναι μια θεωρητική έννοια την οποία όλοι μπορούμε να επικαλούμαστε. Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο, κάποιο θερμόμετρο το οποίο να αξιολογεί το πόσο πατριώτες είμαστε. Αποδεικνύεται τελικά στην πράξη από τις κινήσεις μας και από τις προτεραιότητες τις οποίες αποδίδουμε σε διάφορους τομείς της πολιτικής.

Για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Και δεν είχε να κάνει αυτό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Μάλλον έχει να κάνει με άλλα ιστορικά κατάλοιπα του χώρου τον οποίο εκφράζετε. Μια άποψη η οποία έρχεται από το παρελθόν, θα έλεγα ιδεολογικά φορτισμένη. Εξάλλου μας το είπε ο κ. Τσίπρας, ο ξάδερφός σας -τον έχετε και δίπλα σας- να μας θυμίσει: «η Άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός». Αυτά λέγατε. Αυτά λέγατε και αυτά ουσιαστικά έρχεστε τώρα με την ομιλία σας να επιχειρήσετε να διορθώσετε.

Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι εξαιρετικά υπερήφανη. Διότι σε δύσκολες συνθήκες ενίσχυσε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πέραν, θα έλεγα, της προσδοκίας πολλών οι οποίοι μελετούν και αναλύουν αυτή την περιοχή. Και πράγματι έπρεπε να το κάνουμε -όπως έχω πει πολλές φορές- διότι είμαστε σε μία επικίνδυνη περιοχή και όταν έχουμε έναν αναθεωρητικό γείτονα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, πέρα και πάνω από όλα, μπορούμε πρώτοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην πράξη.

Αυτό λοιπόν κάναμε και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Και για αυτό και έχουμε εγγράψει στους προϋπολογισμούς, στον επόμενο, αλλά και στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμά μας, σημαντικές αμυντικές δαπάνες προκειμένου να ενισχυθεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο πράγματι είχε μείνει πολύ πίσω. Και ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα έλεγα ότι βαρύνεται και από αμαρτίες άλλων εποχών, σε μια άλλη περίοδο, άλλοι κυβερνούσαν τότε, όπου όντως έγιναν επιλογές οι οποίες δεν ήταν απλά άκριτες, αλλά ήταν αντικείμενο αποδεδειγμένης διαφθοράς.

Εμείς όμως ήρθαμε, κ. Τσίπρα, και κάναμε ουσιαστικά συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Χωρίς μεσάζοντες και χωρίς να μπούμε στον πειρασμό στον οποίο μπήκαν κάποιοι προηγούμενοι, πίσω από φερόμενα αντισταθμιστικά να διακινείται μαύρο χρήμα, όχι προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας αλλά προς όφελος των μεσαζόντων. Δεν υπήρχαν μεσάζοντες σε αυτές τις συμφωνίες και αυτό ενόχλησε πολλούς οι οποίοι φιλοδοξούσαν να έχουν έναν τέτοιο ρόλο.

Κατά συνέπεια, σήμερα, κ. Τσίπρα, η χώρα μας είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο. Και είναι σε θέση, ακριβώς επειδή είναι ισχυρή γεωπολιτικά και ισχυρή αμυντικά, να μπορεί να προσέρχεται πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι από θέση αδυναμίας, αλλά από θέση ισχύος. Και αναρωτιέμαι εάν δεν έχει υποπέσει στην προσοχή σας πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, όταν παραδώσατε την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία, ποια ήταν αλήθεια η ισορροπία των δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

Ας πάρουμε την Αεροπορία, ποια ήταν η κατάσταση, κ. Τσίπρα; Για να την θυμηθούμε, λοιπόν, ποια ήταν η κατάσταση τότε: η τουρκική Αεροπορία είχε παραγγείλει και ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα έξι από 100, τονίζω εκατό, F-35 αεροσκάφη.

Είχατε συμφωνήσει, χωρίς να έχετε νομοθετήσει ακόμα -θα έρθω στη συμφωνία αναβάθμισης των Viper- τη συμφωνία των Viper, που θέλω να σας θυμίσω ότι έγινε νόμος με τον 4650/19, ψηφισμένο το Δεκέμβριο του 2019 από αυτή την κυβέρνηση. Δεν το κάνατε εσείς. Εσείς κάνατε το πρώτο βήμα. Το οριστικό βήμα το κάναμε εμείς. Και θα έρθω στη συνέχεια στη δυνατότητα υλοποίησης αυτής της συμφωνίας και την κατάσταση στην οποία μας παραδώσατε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Πού είμαστε σήμερα, λοιπόν; Προσέξτε, το 2019 είχε ξεκινήσει, και με τη δική μας στήριξη -γιατί το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Viper επί της αρχής ήταν σωστό, γι’ αυτό και το ψηφίσαμε, εμείς ψηφίζουμε τα σωστά, εσείς δεν ψηφίζετε τα σωστά, γι’ αυτό σας ασκούμε κριτική, εμείς ψηφίσαμε την αναβάθμιση των Viper- και η Τουρκία θα παραλάμβανε εκατό F-35.

Πού είμαστε σήμερα, λοιπόν, 3,5 χρόνια μετά; Η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale, θα παραλάβει τα υπόλοιπα 12 εντός του επόμενου έτους, αεροπλάνα τα οποία μας δίνουν σαφέστατη στρατιωτική και αεροπορική υπεροχή. Προχωρά την αναβάθμιση των Viper και ήδη έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας δεσμευτικά, γραπτά, να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας και μία μοίρα F-35 με ημερομηνία παραλαβής, εκτιμούμε, το 2028.

Πού είναι η Τουρκία σήμερα; Έξω από το πρόγραμμα των F-35 και με τεράστιες δυσκολίες στην αναβάθμιση των δικών της F-16. Σε έναν βαθμό και γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της και ανέδειξε το γεγονός ότι πράγματι είναι προβληματικό μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προμηθεύεται οπλικά συστήματα, να χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη αυτά για να κάνει υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Τυχαία έγιναν όλα αυτά; Από μόνα τους έγιναν; Δεν ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής μεθοδικής και οργανωμένης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής; Διότι προφανώς τα δύο αυτά πεδία συνδέονται άμεσα. Άρα είναι ή δεν είναι σήμερα, κ. Τσίπρα, η χώρα μας ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν το 2019;

Θα έλεγα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα έλεγε ότι ναι, αναμφίβολα είναι ισχυρότερη. Και η κριτική την οποία σας ασκούμε έχει να κάνει με το γεγονός ότι εσείς δεν ήσασταν ουσιαστικά ποτέ μέρος αυτής της προσπάθειας. Ήσασταν εθνική μειοψηφία. Αφού διαφωνήσατε με αυτά τα οποία κάνουμε. Άρα, δικαιολογούμαι απόλυτα να ισχυρίζομαι ότι δεν συμφωνήσατε με αυτές τις επιλογές, διότι προφανώς θα κάνατε άλλες επιλογές, τις οποίες δεν έχω αντιληφθεί.

Εγώ, λοιπόν, όμως, ως Πρωθυπουργός της χώρας, έχω μία υποχρέωση στη διάρκεια της θητείας μου και για όσο βρίσκομαι σε αυτήν την καρέκλα: να θωρακίσω τις Ένοπλές Δυνάμεις και για την εποχή που ενδεχομένως να μην είμαι Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου. Διότι αυτά είναι μακροχρόνια προγράμματα τα οποία ενδεχομένως θα κληθεί μια μελλοντική κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.

Να σας πω και κάτι ακόμα, μιας και μιλήσατε για προστιθέμενη αξία; Για πάμε λίγο -θα επανέλθω στο ζήτημα της ΕΑΒ- στα ναυπηγεία μας. Δεν μου λέτε αλήθεια, ποια ήταν η κατάσταση των ναυπηγείων όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα; Δύο ουσιαστικά χρεοκοπημένα ναυπηγεία. Δεν είχε το Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητα εκείνη τη στιγμή όχι να κατασκευάσει, να επισκευάσει κανένα πλοίο του, παρά μόνο τις επισκευές που μπορούσε να κάνει στους ναυστάθμους μας, ειδικά στη Σαλαμίνα. Αυτή ήταν η κατάσταση την οποία παραλάβαμε.

Εξυγιάναμε και τα δύο ναυπηγεία σήμερα.

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Α, δεν έκανε τίποτα η Κυβέρνηση; Από μόνα τους εξυγιάνθηκαν; Από μόνα τους. Στο Σκαραμαγκά… Ως δια μαγείας έγιναν όλα αυτά. Τίποτα; Ναι, θυμόμαστε την κατάσταση στην οποία παραδόθηκαν και τα δύο αυτά ναυπηγεία.

Έχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα να έχει επιλογές και ως προς την κατασκευή καινούργιων πλοίων, και ως προς τις επισκευές πλοίων. Σας το ξαναείπα, όταν πήραμε την απόφαση να ναυπηγήσουμε όλες τις Belharra στη Γαλλία, με προστιθέμενη αξία ελληνική αλλά με ναυπήγηση στη Γαλλία, ήταν μία συνειδητή απόφαση. Δεν ήταν τα ναυπηγεία μας ακόμα σε θέση να μας πείσουν ότι μπορούσαν να χτίσουν ένα πλοίο τέτοιων υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Και προτιμήσαμε να τα χτίσουμε φτηνότερα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη Γαλλία, για να έχουμε τα πλοία στην ώρα τους και στο κόστος στο οποίο έχουμε δεσμευθεί.

Για να επανέλθουμε τώρα στο ζήτημα της ΕΑΒ. Δεν ξέρω αν επί δικών σας ημερών είχατε επισκεφθεί ποτέ την ΕΑΒ, κ. Τσίπρα, εγώ την επισκέφθηκα πάντως και πρέπει να σας πω ότι εξεπλάγην ευχάριστα από το γεγονός ότι είδα μία επιχείρηση η οποία είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή, όπως η αναβάθμιση των F-16 σε Viper.

Διότι πολύ απλά επί δικών σας ημερών η ΕΑΒ την οποία μας παραδώσατε ήταν στα όρια της χρεοκοπίας, έρμαιο συνδικαλιστικών πιέσεων, χωρίς κατάλληλο προσωπικό. Μία επιχείρηση η οποία όχι Viper δεν μπορούσε να φτιάξει, καλά-καλά τα βασικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορούσε να επισκευάσει. Μας παραδώσατε μία ΕΑΒ διαλυμένη κ. Δρίτσα. Διαλυμένη…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Εγώ είμαι αδαής και ο κ. Τσίπρας είναι βαθύς γνώστης των αμυντικών ζητημάτων. Και τώρα σας πίστεψαν όλοι. Μάλιστα, ναι.

Λοιπόν, μας παραδώσατε μία ΕΑΒ διαλυμένη. Έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 νέα στελέχη στην ΕΑΒ. Στελέχη, νέα παιδιά με μεγάλη διάθεση, εξειδικευμένο προσωπικό, με σχετικά καλύτερες απολαβές, με καινούρια συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ΕΑΒ σήμερα είναι μία επιχείρηση η οποία λειτουργεί.

Ξεκινάμε και τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, με μειοψηφικό ποσοστό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ΕΑΒ όχι μόνο με κεφάλαια αλλά και με τεχνογνωσία. Εξυγιάναμε την ΕΑΒ, διότι μας την είχατε παραδώσει, όπως σας είπα, παντελώς διαλυμένη.

Και το πρόγραμμα των Viper θα ήταν τελείως στον αέρα, όπως δυστυχώς βρήκαμε στον αέρα και το πρόγραμμα των P-3 (Orion). Το πρόγραμμα των P-3 ήταν επιλογή Πάνου Καμμένου, προσωπική επιλογή Πάνου Καμμένου, 500 εκατομμύρια δώσατε. Προσέξτε, δώσατε 500 εκατομμύρια για να αναβαθμίσετε αεροσκάφη τα οποία έχουν μεγαλύτερη ηλικία από εμένα και θα γίνω 55 ετών. Εντάξει; Λοιπόν, αυτή ήταν η επιλογή σας.

Αναγκαζόμαστε να το υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συμβατικές υποχρεώσεις. Αυτό κάνατε. Είπατε, «έχω 500 εκατομμύρια, τι να κάνω τα 500 εκατομμύρια στην άμυνα; Α, να πάω να αναβαθμίσω τέσσερα αεροσκάφη 50 ετών». Μπράβο. Μπράβο, φανταστική επιλογή.

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Ναι, δική μας κυβέρνηση. Όλο δικό σας το πρόγραμμα. Δικό σας το πρόγραμμα. Εσείς το διαπραγματευτήκατε, εσείς το υπογράψατε.

Λοιπόν, για να πάμε λίγο και στα θέματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Πραγματικά συγκινήθηκα, κ. Τσίπρα, σχεδόν δάκρυσα από το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη και πόσο, δηλαδή, το βιώσατε πολύ αυτό το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέπει να σας πω ότι αν μας κατηγορείτε γιατί τον Φεβρουάριο υλοποιούμε δέσμευση που αναλάβαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, τι να πείτε εσείς που έχετε περάσει από τη Θεσσαλονίκη και έχετε τάξει 20 δισεκατομμύρια και βάλατε 50 φόρους; Εμείς ήρθαμε πέντε μήνες μετά και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας. Γιατί είναι κακό αυτό; Ναι, μας πήρε λίγο παραπάνω χρόνο, κάναμε κάποιες παραπάνω διαβουλεύσεις, βελτιώσαμε την αρχική μας πρόταση και λύνουμε πάρα πολλές από τις εκκρεμότητες στις οποίες αναφερθήκατε.

Προφανώς κάποιος σας έγραψε την ομιλία και δεν έχετε διαβάσει το νομοσχέδιο. Τα πιο πολλά από αυτά στα οποία αναφέρεστε είναι θέματα τα οποία λύνονται από το υφιστάμενο νομοσχέδιο. Όχι όλα. Είπατε δεν έχουμε κάνει τίποτα, 85 εκατομμύρια μόνο σε οδοιπορικά…

(Ομιλία εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Τίποτα; Ογδόντα-πέντε εκατομμύρια είναι αμελητέο ποσό για εσάς για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Και βέβαια να θυμίσω και κάτι ακόμα: Επί δικών σας ημερών -όλοι, και σε αυτό πιστεύω ότι δεν χωρά καμία αμφιβολία, εκφράσαμε τη συγκίνησή μας και όλοι συγκλονιστήκαμε από το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Phantom- όμως επί δικών σας ημερών το 50% του πτητικού επιδόματος ήταν φορολογητέο. Επί δικών μας ημερών έγινε αφορολόγητο.

Άρα ο 25χρονος, ο 30αρης ο οποίος πετάει αυτό το αεροσκάφος και του έχει αναθέσει η πολιτεία αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη να διαχειρίζεται αυτό το απίστευτα περίπλοκο και προχωρημένο οπλικό σύστημα, ναι, πρέπει να αμείβεται καλύτερα. Όπως πρέπει να αμείβονται καλύτερα συνολικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας για το ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα την καταθέσουμε τους επόμενους μήνες. Μπορεί να είναι αντικείμενο προεκλογικής σύγκρουσης, είμαι σίγουρος ότι ό,τι πούμε εμείς εσείς θα το πολλαπλασιάσετε επί τρία, αυτό είναι δεδομένο, δεν νομίζω ότι αμφισβητείται. Αλλά από εκεί και πέρα θα κριθεί η αξιοπιστία μας.

Εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι 1/1/24 θα υπάρχει νέο ειδικό μισθολόγιο με σημαντικές βελτιώσεις στις αποδοχές. Θα πιστέψουν εμένα ή θα πιστέψουν εσάς; Στην κρίση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού λαού συνολικά.

Τώρα, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική την αντιπαραβολή την οποία κάνατε για προηγούμενες κοινοβουλευτικές πρακτικές αποχώρησης από τη Βουλή. Πράγματι πρέπει να σας πω ότι και επί δικών μου ημερών μία φορά -θα έρθω στην περίπτωση 2019- είχα αποχωρήσει από μία συζήτηση. Νομίζω ότι είναι λάθος επί της αρχής να αποχωρεί οποιοσδήποτε από τη Βουλή. Όχι μόνο για κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, αλλά ουσιαστικά διότι κανείς δεν ακούει τις θέσεις κάποιου ο οποίος έχει αποχωρήσει.

Αναφερθήκατε, όμως, και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, στην περίπτωση του 2019. Τώρα γιατί «ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη»; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Τι έγινε το 2019; Πάμε να τα θυμηθούμε ξανά.

Το βράδυ των ευρωεκλογών, εκεί που «δεν θα χάναμε ούτε μία στο εκατομμύριο», «δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω εγώ από το Μητσοτάκη ούτε μία στο εκατομμύριο», χάνετε με δέκα μονάδες διαφορά, έτσι δεν είναι; Κάνω λάθος; Βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε «προφανώς υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της λαϊκής εντολής, προκηρύσσω εκλογές». «Πολύ ωραία», λέμε, «προκηρύσσονται εκλογές».

Έλα ντε, όμως, που είχατε μία εκκρεμότητα να ρυθμίσετε, έτσι δεν είναι; Ποια ήταν αυτή η εκκρεμότητα; Τον Ποινικό Κώδικα.

Έρχεστε, λοιπόν, και λέτε, «δεν κρατάμε την Βουλή ανοιχτή μία βδομάδα» -παρότι έχετε πει ότι θα διαλύσετε τη Βουλή αμέσως και θα πάτε τη χώρα στις εκλογές- «να ψηφίσουμε το νέο Ποινικό Κώδικα;». Ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, κάνει τη δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα και κάνει και πλημμέλημα τις υποκλοπές, για τις οποίες τόσο ενδιαφέρεστε.

Από αυτή την μία εβδομάδα επιλέξαμε να αποχωρήσουμε από τη Βουλή και προφανώς δικαιωθήκαμε. Δικαιωθήκαμε όχι γιατί τα λέμε εμείς, διότι τα λέει ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής, ο οποίος χαρακτήρισε την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα ακραίο παράδειγμα διαπλοκής. Αυτά τα έλεγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο δικός σας. Τι τα θυμάστε λοιπόν; Τι μας δίνετε τη δυνατότητα να τα θυμηθούμε;

Αυτό συγκρίνετε; Με αυτό το οποίο επιλέξατε να κάνετε εσείς; Εσείς για μήνες, γιατί μήνες έχουμε μπροστά μέχρι τις εκλογές κ. Τσίπρα, θα απέχετε από τις ψηφοφορίες. Πολύ ωραία λοιπόν, να απέχετε από τις ψηφοφορίες. Αλλά μετά θα έρθετε να εξηγήσετε γιατί θα απέχετε από τη σημερινή ψηφοφορία. Έτσι δεν είναι;

Σήμερα, μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι το κάνουμε με καθυστέρηση, αλλά φέρνουμε μία σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες είναι θετικές για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και επί τη ευκαιρία, διάφορα τα οποία είπατε για τον κ. Χατζηδάκη, δεν ισχύουν ούτε κατ’ ελάχιστον σε σχέση με τα ασφαλιστικά και τη μάχιμη πενταετία. Εν πάση περιπτώσει, εμείς σήμερα φέρνουμε κάποιες διατάξεις. Τι θα πείτε, λοιπόν, στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τους οποίους τόσο κόπτεστε; Τις ψηφίσατε; «Όχι, απέχουμε».

Αύριο θα φέρουμε και άλλες διατάξεις για κάποιους άλλους συμπολίτες μας, οι οποίες και αυτές θα είναι θετικές. Πάλι θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία, Νέα Δημοκρατία υπέρ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ό,τι επιλέξει, τα άλλα κόμματα υπέρ ή κατά, ΣΥΡΙΖΑ απών. Μπράβο σας. Είναι αυτή στάση υπεύθυνου και σοβαρού κόμματος;

Εσείς θα κριθείτε τελικά από τους πολίτες. Ξέρετε, οι αντιπολιτευτικές σας τακτικές, όπως και οι δικές μας, δεν κρίνονται τελικά από εμάς. Εσείς θα πρέπει να εξηγήσετε αύριο σε αυτούς τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τους οποίους τόσο κόπτεστε τάχα, γιατί δεν ψηφίσατε αυτές τις διατάξεις οι οποίες κατά τεκμήριο είναι θετικές για αυτούς.

Επομένως, το αδιέξοδο το δημιουργήσατε μόνοι σας. Η δική μου εκτίμηση είναι, κ. Τσίπρα, ότι επιλέγετε αυτή την ακραία πόλωση όχι γιατί προσβλέπετε σε νίκη στις εκλογές, αλλά για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα της επόμενης μέρας.

Θέλετε να περιχαρακώσετε τον δικό σας στενό ιδεολογικό χώρο, να προσεγγίσετε όσο γίνεται το ποσοστό το οποίο πήρατε στις εκλογές του 2019, έχετε πάρει «διαζύγιο» από αυτό το οποίο ονομάζεται μετριοπαθής κεντρώος χώρος, ο οποίος απεχθάνεται τέτοιου είδους ακρότητες.

Και μιας και μιλήσατε -και να κλείσω με αυτό- για την έκθεση του «Economist» και κάνατε την αναφορά. Πράγματι, η έκθεση του «Economist» επισημαίνει κάποιες αδυναμίες, τις οποίες πρώτοι εμείς έχουμε αναγνωρίσει. Έλα ντε, όμως, που παρά τις αδυναμίες μας ανέβασε εννέα θέσεις στην κατάταξη της ποιότητας δημοκρατίας. Άρα κάτι καλό θα κάναμε.

Αυτό είναι και η καλύτερη απάντηση για το ζήτημα των υποκλοπών. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το οποίο ήταν απαράδεκτο ήταν η απόλυτη εργαλειοποίηση του ζητήματος των υποκλοπών από εσάς και η ανάδειξη του ζητήματος των υποκλοπών περίπου σε ένα ζήτημα που αφορά την ίδια την ποιότητα, το DNA της δημοκρατίας μας. Αυτό λοιπόν δεν το πιστεύει κανείς και δεν το πιστεύουν ούτε αυτοί οι οποίοι αντικειμενικά είναι ταγμένοι στο να αξιολογούν, εν πάση περιπτώσει, την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Και δεν αναφέρομαι μόνο εδώ στην έκθεση του «Economist», αναφέρομαι στον κατεξοχήν θεσμικό κριτή του κράτους δικαίου, που δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις εκθέσεις που αυτή συντάσσει.

Κατά συνέπεια, κ. Τσίπρα, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να αλλάξετε τροπάριο. Τα ίδια κάνετε εδώ και 3,5 χρόνια. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Το μόνο το οποίο κάνετε είναι να αραδιάζετε μια σειρά από υποσχέσεις οι οποίες είναι τόσο ανεδαφικές που το μόνο που κάνουν είναι να θυμίζουν στους πολίτες αυτά τα οποία λέγατε και τα οποία δεν κάνατε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όλα όσα κάνατε το 2014-2015.

Ενδεικτικά να αναφέρω μόνο ότι η κοστολόγηση των μέτρων που έχετε εξαγγείλει σε βάθος τετραετίας ξέρετε πόσο είναι, κ. Τσίπρα; 45 δισεκατομμύρια. Πόσο είπατε ότι είναι; Πόσο είναι κ. Τσίπρα; Όχι, μη γελάμε, δεν είναι αστείο.

Πάμε να τα δούμε λοιπόν. Ενδεικτικά αναφέρω, έτσι; Πόσο στοιχίζει, κ. Τσίπρα, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή; Για πείτε μου, πόσο στοιχίζει; 1,5 δισ. 1,5 δισ. επί τέσσερα χρόνια, εντάξει, είναι 6 δισ. Μόνο αυτά ξεπέρασαν, μόνο το ένα…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Δεν είναι αστείο. Ξέρετε, καταλαβαίνω το αμήχανο χαμόγελό σας όταν εκτίθεστε με στοιχεία.

Ένα ακόμα παράδειγμα: πόσο στοιχίζει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πόσο στοιχίζει αυτό; Δεν το ξέρετε; Πόσο στοιχίζει;

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Όχι, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε βέβαια. Όταν πάτε να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό, βεβαίως και θα κάνουμε αυτή τη δουλειά. Θα αναδεικνύουμε το μέγεθος της προεκλογικής σας απάτης. Η μείωση, λοιπόν, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 2 δισεκατομμύρια το χρόνο, άλλα 8 δισ. σε βάθος τετραετίας.

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Εσείς τα τάζετε όλα σε όλους. Εσείς τα τάζετε. Να το πω, λοιπόν πολύ απλά, κ. Τσίπρα. Εάν ποτέ ερχόσασταν στα πράγματα και επιχειρούσατε να εφαρμόσετε τα μισά από αυτά που έχετε τάξει, η χώρα θα χρεοκοπούσε την επόμενη μέρα.

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Κατ’ αρχάς, ας τελειώσουμε μία και καλή σε αυτό το επίπεδο αυτή την περιβόητη συζήτηση περί debate. Τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα εδώ κ. Τσίπρα; Τι είναι αυτό; Debate δεν είναι; Έχουμε κάνει, εάν δεν κάνω λάθος, παραπάνω από 80 τέτοιες συζητήσεις.

Προφανώς δεν αισθάνεστε τόσο άνετα στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και επιδιώκετε τηλεοπτική αναμέτρηση; Δε σας αρέσει η Βουλή; Δυσκολεύεστε σε αυτό το πλαίσιο αντιπαράθεσης;

Η απάντηση λοιπόν είναι: κάθε πράγμα στην ώρα του. Από τις δικές μας, εξάλλου, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στη Βουλή τόσα χρόνια τώρα -και όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης αλλά και τώρα που αντιστράφηκαν οι ρόλοι- κάποιοι πολίτες φαντάζομαι ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Δεύτερη παρατήρηση, αφορά το θέμα των δημοσκοπήσεων και την αναφορά που κάνατε στα αποτελέσματα της Κύπρου. Μάλιστα. Στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτός που εμφανιζόταν δεύτερος, βγήκε τρίτος. Προσέξτε μην την πατήσετε κι εσείς έτσι στο τέλος με τις δημοσκοπήσεις. Έτσι δεν είναι; Αν και, κ. Σκανδαλίδη, σας βλέπω να πρέπει να αγωνιστείτε λίγο ακόμα. Εκεί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις, δεν έπεσαν έξω στον πρώτο.

Λοιπόν, έρχομαι τώρα στο ζήτημα του Ποινικού Κώδικα. Κύριε Τσίπρα, κοιτάξτε να δείτε, άκουσα αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία και το έντονο ενδιαφέρον σας να ολοκληρώσετε αυτήν την σημαντική μεταρρύθμιση και γι’ αυτό κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για να ψηφίσετε τον Ποινικό Κώδικα.

Μόνο που ο Ποινικός Κώδικας, ξέρετε, έχετε αυτή την παράξενη ιδιαιτερότητα: και να ισχύσει μία μέρα, ουσιαστικά οι διατάξεις του ισχύουν πρακτικά στο διηνεκές. Κι αντί να ζητάτε να σας ζητήσω εγώ συγγνώμη, γιατί δεν ζητάτε…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Ναι, και σε αυτή τη Νομοπαρασκευαστική ποιος ήταν Υπουργός; Ο ίδιος ο κ. Κοντονής, ο οποίος σας λέει ότι ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαπλοκής. Από αυτόν να ζητήσετε λοιπόν τα ρέστα. Ο δικός σας Υπουργός Δικαιοσύνης τα έλεγε.

Εγώ θα επαναλαμβάνω στο ακέραιο αυτά τα οποία είπα. Δεν πρόκειται να σας ζητήσω καμία συγγνώμη, διότι ήταν πράγματι μία ακραία, ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα μία εβδομάδα αφότου είχατε εξαγγείλει τη διάλυση της Βουλής.

Είπατε, κ. Τσίπρα, επειδή δεν τα πάτε καλά φαίνεται με τις ψηφοφορίες και γι’ αυτό και δυσκολεύεστε να αξιολογήσετε τη σημασία του τρόπου με τον οποίο ψηφίζετε, μας είπατε ότι ψηφίσατε τις Belharra. Έτσι δεν μας είπατε; Ψηφίσατε τις Belharra, ε; Τις ψηφίσατε;

Λοιπόν: «Νόμος 4891/22 για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». Ψηφοφορία: Νέα Δημοκρατία «Ναι», Κίνημα Αλλαγής «Ναι», ΚΚΕ «Όχι», Ελληνική Λύση «Ναι», ΜέΡΑ25 «Όχι», ΣΥΡΙΖΑ «Παρών». Και εδώ ψέματα, και εδώ ψέματα. Μέχρι και εδώ λέτε ψέματα. «Παρών» ψηφίσατε. Εκτός αν είναι, τι είναι αυτό, μουαγιέν είναι; «Ναι» στις Belharra, «όχι» στα Rafale και ψηφίζουμε «παρών» τελικά; «Παρών» ψηφίσατε. Μαζί ήρθαν. Λοιπόν, το έχετε ξεχάσει, μαζί ήρθαν.

Τέλος, μου κάνει πάρα πολύ εντύπωση, κ. Τσίπρα, το γεγονός ότι ενώ ήρθα σήμερα στη Βουλή να μιλήσω για δύο θέματα: για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και για το ζήτημα της διάταξης που φέρνουμε για να αποκλείσουμε από τη Βουλή κόμματα των οποίων ο πραγματικός αρχηγός ουσιαστικά έχει καταδικαστεί, κουβέντα δεν είπατε για αυτό σήμερα.

Κουβέντα δεν είπατε για αυτό σήμερα. Αναμένουμε ακόμα την τοποθέτησή σας για το θέμα και ευελπιστώ, κ. Τσίπρα, ότι στη μία και μοναδική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχετε, ότι θα κάνετε το σωστό: θα ψηφίσετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και μετά μπορείτε να απέχετε άνετα και να βλέπετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίζει μία σειρά από μέτρα όσο χρειαστεί, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Και εσείς να παρατηρείτε τα θετικά μέτρα τα οποία θα ψηφίζουμε για την κοινωνία από τον εξώστη και θα σας κρίνουν οι πολίτες.

Προηγούμενο άρθροΗ ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον κ. Γιάννη Οικονόμου
Επόμενο άρθροΗ COSMOTE στηρίζει τους συνδρομητές της που επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό