Δεκαπενταύγουστος – Κέρκυρα: Οι επιτάφιοι της Παναγιάς

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα το νησί «βυθίζεται» σε απόλυτη κατάνυξη. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ αμέτρητοι είναι οι επιτάφιοι της Παναγιάς που περιφέρονται στους δρόμους και τα καντούνια της πόλης.

Χαρακτηριστικό όλων των επιταφίων είναι ότι στολίζονται με εκατοντάδες πολύχρωμες, άσπρες, κόκκινες και ροζ κορδέλες, που συμβολίζουν την Τίμια Ζώνη της Παναγιάς. Οι κορδέλες θα μοιραστούν στους πιστούς στα «εννιάμερα» της Παναγίας και αυτοί με τη σειρά τους θα τις κρατήσουν στα εικονοστάσια των σπιτιών τους, για να τους φέρουν υγεία και καλοτυχία.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ0

Το χαρακτηριστικό αυτό έθιμο, στην Κέρκυρα, χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά με τις γυναίκες των εκάστοτε συλλόγων των ενοριών να κάνουν κάθε χρόνο όλο και πιο εντυπωσιακούς τους επιταφίους της Παναγιάς. Τους επιταφίους συνοδεύουν πάντα οι φιλαρμονικές του τόπου και οι χορωδίες του νησιού. Το έθιμο γίνεται σε όλο το νησί και καθηλώνει όλους τους επισκέπτες του.

Ο Δεκαπενταύγουστος, το «Μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού, τιμάται σε όλο του το μεγαλείο. Σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό βρίσκεται και μία εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγιά. Στην πόλη την τιμητική της έχει η Παναγία της Ελεούσης, στην περιοχή Μαντούκιου, όπου γίνεται η μεγαλύτερη λιτανεία του επιταφίου, καθώς ξεκινά με τη δύση του ηλίου και διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες.

Στην ύπαιθρο οι γυναίκες των συλλόγων τηρούν ακόμη το έθιμο της «ορφανής» μακαρονάδας που θα τη μοιράσουν στους επισκέπτες μετά την περιφορά των επιταφίων της Παναγίας, ενώ στη χώρα της Κέρκυρας θα μοιραστούν στις εκκλησίες νηστίσιμα ψωμάκια με γλυκάνισο, ιδιαίτερη συνταγή που τη συναντάς μόνο στο νησί.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ2

Ανήμερα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου το νησί ντύνεται στα γιορτινά του. Η κερκυραϊκή κουζίνα έχει την τιμητική της. Σε κάθε σπίτι μοσχοβολά το πατσιτσάδο ή παστιτσάδα με χοντρά μακαρόνια και κόκορα, που είναι και το κύριο πιάτο της ημέρας, βασισμένο πάντα σε μία ιδιαίτερη συνταγή που οι Κερκυραίοι κρατούν σαν ιερό μυστικό.

Πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως οι τουρίστες, που θα δοκιμάσουν και το ξεροψημένο αρνάκι που συναντάς από καλοψητάδες που βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους, στήνοντας αμέτρητες σούβλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟι κίνδυνοι του διαδικτύου για το επενδυτικό και συναλλασσόμενο κοινό – Ο “ρομαντικός” απατεώνας, ο “φίλος” απατεώνας και η επιχειρηματική “ευκαιρία”
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει να επιβληθούν κυρώσεις στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας