Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές
Τα σπαράγγια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, που συντελούν στην καλή πέψη και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχουν μια σειρά από αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που προστατεύουν από το διαβήτη τύπου 2 και από καρδιακές ασθένειες.
Δείτε το μίνι ντοκιμαντέρ που ετοίμασε το επιτελείο του Έμβολου για το σπαράγγι.
Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές
Τα σπαράγγια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, που συντελούν στην καλή πέψη και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχουν μια σειρά από αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που προστατεύουν από το διαβήτη τύπου 2 και από καρδιακές ασθένειες.
Τα σπαράγγια περιέχουν το αμινοξύ ασπαραγίνη, το οποίο λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό διουρητικό και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη θεραπεία οιδημάτων, αρθρίτιδας, ρευματισμών και παθήσεων, που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασπαραγίνη, λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό και αυξάνει την διούρηση, όχι μόνο απελευθερώνοντας τα υγρά αλλά και απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα περιττά άλατα.
Έχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται γλουταθειόνης, η οποία είναι γνωστό ότι προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, τη ρύπανση και τις επιδράσεις της γήρανσης.
Η βιταμίνη Κ στα σπαράγγια είναι εξαιρετική για την σταθερή πήξη του αίματος και την ενίσχυση των οστών.
Τα σπαράγγια περιέχουν ένα μοναδικό υδατάνθρακα που ονομάζεται ινουλίνη, ο οποίος παραμένει άπεπτος μέχρι να φτάσει στο παχύ έντερο, όπου βοηθά να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα, και να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
τα σπαράγγια είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα πράσινα σπαράγγια είναι πολύ πιο ευεργετικά από τα λευκά, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς. Το πλεονέκτημα εντοπίζεται στο στέλεχος, το οποίο περιέχει βιταμίνη Α που συντελεί στην καλή όραση, κάλιο για την ομαλή λειτουργία των νεφρών, καθώς και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.