Χρήστος Παγώνης: «Πράσινο τέλος» ή τέλος της ανταγωνιστικότητας;

Την ώρα που οι αριθμοί του 2023 στον ελληνικό τουρισμό, δείχνουν μια δυναμική συγκρίσιμη με εκείνη του 2019, οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους, ναρκοθετούν αυτή την πορεία.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά τις αφίξεις το 2023 έως τον Ιούλιο κατέγραψαν  10,6 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή 1,09 εκατομμύριο περισσότερους από αυτούς του 2019.

 

Επίσης σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία και την ανακοίνωση της TτΕ, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούλιο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 3.884,7 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3.409,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. 

 

Ωστόσο, η επιβολή του αυξημένου τέλους διαμονής, με αφορμή (ή πρόφαση…) τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ακρίβεια, ταρακουνούν τις βεβαιότητες για συνέχιση της ανοδικής πορείας. Μην ξεχνάμε την ανταγωνιστικότητα των γειτονικών μας χωρών..

 

Η FEDΗATTA τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι  έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ομοσπονδία και σε διεθνείς εταίρους και συνεργάτες της από Ενώσεις του κλάδου του οργανωμένου τουρισμού, η εξαγγελθείσα επιβάρυνση της φιλοξενίας στα καταλύματα της χώρας με αυξημένο φόρο διαμονής, εξαιτίας της επιβολής τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, υπάρχουν φόβοι ότι το «πράσινο» τέλος θα επηρεάσει σαφώς τον Ελληνικό εισερχόμενο τουρισμό, δεδομένου ότι ανεβάζει σημαντικά το συνολικό ποσό του φόρου διαμονής που θα καλείται να καταβάλει ανά διαμονή μία οικογένεια τουριστών.

Η πρόταση της FedHATTA είναι να επανασχεδιαστεί ο τρόπος είσπραξης του συγκεκριμένου τέλους χωρίς να επιβαρύνονται οι επισκέπτες της χώρας μας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν κίνδυνοι από την εφαρμογή της συγκεκριμένης εξαγγελίας στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός.

Στο  ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, αναφέροντας τα εξής:

 

Η κυβέρνηση εξήγγειλε τη νομοθέτηση για τον πρόσθετο φόρο διαμονής χωρίς να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου.

 

Αν δεν ακολουθήσει το δρόμο που της έδειξε ο ΣΕΤΕ της νέας διαβούλευσης με την ΠΟΞ, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου με τα αυτονόητα που αυτό συνεπάγεται.

 

Αν το απλό παράδειγμα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη ή στη Δράμα με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου τα 90 ευρώ που επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10 ευρώ δεν αρκεί, να συμπληρώσουμε και τη «φαεινή» ιδέα για τον τριπλασιασμό του φόρου στα ενός αστέρος ξενοδοχεία που αν η Πολιτεία δε θέλει να υπάρχουν, πιο έντιμο είναι να τους το πει.

 

Προηγούμενο άρθροΣεμινάριο Μαυρόπουλου 23 & 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ραχιάς Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας
Επόμενο άρθροΜαντάς σε Μπούγα: Άμεση ανάγκη για επιμελητές ανηλίκων σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία