Είμαστε στο τέλος του φθινοπώρου και το χοιρινό φρικασέ είναι μια γευστική δημιουργία που ζητιέται πολύ.
Η Βασούλα μας την ετοίμασε με πολύ αγάπη και σας την παρουσιάζουμε.
Χρησιμοποίησε στη συνταγή ψαρονέφρι για να έχει λιγότερο λίπος και τα χόρτα μετά το πρώτο πλύσιμο αφού τα καθάρισε τα έβαλε σε λεκάνη με νερό και ένα φλιτζανάκι ξύδι για να φύγει κάθε ζωύφιο, που τυχόν έχει παραμείνει στα χόρτα.
Το σέλινο είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, αφού πλημμυρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άγρια ή καλλιεργημένα χόρτα η επιλογή δικής σας.
Το χοιρινό φρικασέ ταιριάζει με κόκκινο κρασί ξινόμαυρο ή αγιωργίτικο.
Η επιλογή δική σας.
Χοιρινό φρικασέ με σέλινο και ραδίκια
Από τη Βάσω Γιαννοπούλου, γιατρό και ευρηματική μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. χοιρινό ή ψαρονέφρι, κομμένο σε μερίδες
1 ματσάκι σέλινο ή σέλερι, χοντροκομμένο
300 γρ ραδίκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
250ml ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα.
Σε κατσαρόλα βράζουμε τα χόρτα για 8-10 λεπτά. Δεν ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα τους γιατί θα βράσουν και με το κρέας.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε το κρέας και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κάνοντας ένα ελαφρύ massage.
Στην κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε με τη λαβίδα να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε ένα ποτηράκι ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ακόμη.
Δοκιμάζουμε με το πιρούνι αν έχει μαλακώσει και τότε ρίχνουμε το ντοματοχυμό και τα χόρτα.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά για 15 λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο.