Χάθηκε η μπάλα… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αν είχα μπροστά μου τον καθηγητή κι υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, το μόνο που θα του έλεγα αναφορικά με το ποδόσφαιρο που πήρε στην πλάτη του, θα ήταν… υπουργέ μου είσαι άσχετος κι έχασες το τόπι! Κι επειδή χάθηκε το τόπι, όλα όσα γίνονται υποκρύπτουν μια αγωνία κι έναν πανικό.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτή η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για την πολυϊδιοκτησία, είναι μια αστεία τροπολογία. Αφενός επειδή δύσκολα θ’ αποδεχτούν UEFA και FIFA αλλαγή κανόνων καταμεσής της περιόδου κι αφετέρου επειδή αφήνει τους πάντες δυσαρεστημένους.

Ακούστε: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει τα «βουβάλια» του ποδοσφαίρου. Και τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που εδώ και δυο-τρία χρόνια βρίσκονται σε ανελέητη αντιπαράθεση. Κι όλοι οι άλλοι να πάνε να… που έλεγε κι ο παλιός «παραγκίτης»…

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα ο πρώτο μεγάλο λάθος έγινε με την τοποθέτηση σ’ αυτό το υπουργείο του Λευτέρη Αυγενάκη. Δεν είμαι καλά πληροφορημένος αλλά νομίζω ότι αν τον ρωτούσε κάποιος, πριν γίνει υφυπουργός  αθλητισμού, τι έχει μέσα η μπάλα, δύσκολα θ’ απαντούσε. Ο Αυγενάκης, λοιπόν, με ξερόλες στο επιτελείο του, νόμισε ότι θα κάνει πολιτική μέσω του υπουργείου του. Και χώθηκε εκεί που δεν τον έσπειρε κανένας. Δεν είχε δουλειά ν’ ανακατευτεί στα των Ολυμπιακού –ΠΑΟΚ ή οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία. Ανακατεύθηκε και τα έκανε μούσκεμα, ειδικά με το μικρό ειδικό πολιτικό του βάρος. Ας μη ξεχνάμε ότι πριν ακόμη «σκάσει» η υπόθεση της πολυϊδικτησίας, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έσουρναν τα μύρια όσα στον Αυγενάκη!

Κι αφού έγινε ότι έγινε με την ΕΕΑ αλλά κι αφού όλοι ξέραμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία με πολλά ζητήματα να είναι αυταπόδεικτα όπως λένε οι Νομικοί, έγινε το «κακό». Κάποιοι έβαλαν το ποδόσφαιρο να χωρίσει την Ελλάδα κι η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Τότε ο Μητσοτάκης ζήτησε να μη γίνει το ποδόσφαιρο αιτία να διχαστεί η Ελλάδα, βγήκε αυτή τροπολογία και κρύψανε τον Αυγενάκη. Ουσιαστικά τον αδειάσανε ενώ  πήρε την υπόθεση στα χέρια του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Προσέξτε: Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που δεν υποβιβάζει τους παραβάτες αλλά τους αφαιρεί βαθμούς, η πολεμική κορυφώθηκε. ΠΑΟΚ κι Ολυμπιακός βρίζουν την κυβέρνηση ενώ το ίδιο κάνουν κι όλοι οι άλλοι. Για τους οποίους δεν ψηφίστηκαν τροπολογίες σε δικά τους παραπτώματα ή σε δικές τους ελλείψεις…

Ο ΠΑΟΚ τους βρίζει επειδή η τροπολογία τον σώζει μεν από τον υποβιβασμό (που θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές, αθλητικές και πολλές άλλες συνέπειες) επειδή δημιουργείται η εντύπωση ότι του έγινε χάρη. Ο δε Ολυμπιακός τους βρίζει ισχυριζόμενος ότι χαρίζεται στον ΠΑΟΚ…

Προσέξτε: Όλα αυτά για μια υπόθεση που δεν έχει καν φτάσει στα πειθαρχικά όργανα για να εκδικαστεί!

Κρύβουν, λοιπόν, τον Αυγενάκη και μετά τρέχουν σε FIFA και UEFA για να εφαρμοστεί ποδοσφαιρικό μνημόνιο στην Ελλάδα. Λες και τόσα χρόνια τώρα δεν έχουμε μνημόνιο (επιτήρηση) στη διαιτησία… Κι όμως τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα. Ή έστω αισθητά καλύτερα. Απλά έπαψε να ευνοείται σκανδαλωδώς ο Ολυμπιακός, άρχισε να ευνοείται αρκετά ο ΠΑΟΚ, ελάχιστα η ΑΕΚ και να είναι καρπαζοεισπράκτορας ο Παναθηναϊκός… Αυτό είναι μέχρι τώρα το ποδοσφαιρικό μνημόνιο.

Όλο αυτό, λοιπόν, που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση, λίγο πολύ το έχουμε δει. Κι όταν αυτό το «νέο» είναι σε περιτύλιγμα δημιουργικής ασάφειας, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό που αναφέρουμε στον τίτλο: Χάθηκε η μπάλα!

Ακούστε: ο Γιώργος Γεραπετρίτης ισχυρίζεται ότι «ο νόμος είναι υπέρτερος των πειθαρχικών κανονισμών» και ότι «να φροντίσουν αυτοί που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το ποδόσφαιρο να είναι συμβατοί με τους κανόνες». Μόνο που έτσι συνεχίζει να κάνει το λάθος Αυγενάκη. Δεν υπολογίζει ότι υπάρχει αυτοδιοίκητο.

Προσέξτε: Τι κάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης και τι σκέπτεται κουτοπόνηρα; Σκέπτεται ότι αν συμφωνήσει με  FIFA και UEFA, μετά θα κάνουμε ότι θέλουμε.  Μα δεν είναι έτσι. Αυτό μόνο άσχετος ή αφελής μπορεί να το σκέπτεται. Αφού η αφαίρεση βαθμών  (η ποινή που προβλέπεται με την τροπολογία της κυβέρνησης) δεν αποτελεί διοικητική κύρωση. Δεν απαγορεύει σε κανέναν να παίζει επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.  Αποτελεί μια αθλητική ενέργεια, δηλαδή ποδοσφαιρική κύρωση, που επηρεάζει άμεσα την βαθμολογία του πρωταθλήματος ! Συνεπώς θίγει ευθέως το αυτοδιοίκητο και τους κανόνες των  FIFA και UEFA.

Προσέξτε κι αυτό: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ισχυρίζεται ότι οφείλουμε να επανεκκινήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή υπάρχει σοβαρή διολίσθησή του. Όμως, η σοβαρή, η μεγάλη, η «ιογενής» διολίσθηση αφορά  τις διενέξεις δυο ΠΑΕ και το θλιβερό παρασκήνιο του ποδοσφαίρου που αναδύει μπόχα! Εκεί τίνι τρόπω θα γίνει επανεκκίνηση;

Ερώτηση: Λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης ότι θ’ αποβάλλονται οι ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις. Μα αυτό που λέει καταδεικνύει εξ ορισμού άγνοια. Ασχετοσύνη. Για ποιον λόγο, για ποια παράβαση θ’ αποκλειστεί ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ ή όποιος άλλος; Γι αυτή την παράβαση που η ίδια κυβέρνηση θ’ αλλάξει τις ποινές της, όπως έκανε τώρα έντρομη; Να πούμε και κάτι άλλο; Εδώ ο Γεραπετρίτης κατάργησε με την τροπολογία της κυβέρνησης τις ποινές υποβιβασμού για την πολυιδιοκτησία.  Μια παράβαση κορυφαία που  ακόμη FIFA και UEFA επιβάλλουν υποβιβασμό! Και θα υπάρχει αποβολή για άλλες ποινές; Αστεία πράγματα.

Κάτι ακόμη. Όλα όσα προαναγγέλλει ο Γιώργος Γεραπετρίτης  υπάρχουν ως μέτρα ή ως νόμοι.  Αλλά χρειάζονται εφαρμογή κι όχι πανικόβλητες κινήσεις ή τροπολογίες που έχουν ακόμη και Νομικά κενά. Κι αφού ούτως ή άλλως η κυβέρνηση πάει ή θα πάει απέναντι στο αυτοδιοίκητο, δεν υπάρχει άλλη λύση για μερική κάθαρση του ποδοσφαίρου από την αλλαγή του τρόπου εκλογής των συμβούλων της παγίως αμαρτωλής ΕΠΟ. Πετάξτε τις Ενώσεις ή αποδυναμώστε τις! Και δώστε λόγο-ψήφο σε υγιείς δυνάμεις κι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκλεκτορικό σώμα. Απλά κάντε το προσεκτικά και κυρίως με εξασφάλιση της ανοχής ή και της επιτήρησης των ξένων.

Κάτι τελευταίο: Δεν έχω ακόμη κατανοήσει για ποιον λόγο δεν έχει παραιτηθεί ο Αυγενάκης;  Όμως, όταν αναζητούσα και απαιτούσα τσίπα  από τους προηγούμενους, γιατί πρέπει να κάνω εκπτώσεις για τον κάθε Αυγενάκη; Περιμένω λοιπόν μια αντρίκεια πολιτική κίνηση.

Για να δούμε. Έχω την αίσθηση ότι μέχρι τον Μάρτιο που λέγεται ότι θα γίνει βελτιωτικός ανασχηματισμός, μπορεί να βρει την τσίπα, τρέχοντας εδώ κι εκεί για να κόβει βασιλόπιτες…