Χαμηλή η επικινδυνότητα για τον καταναλωτή από τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών στα τρόφιμα, σύμφωνα με έκθεση της EFSA

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να είναι κατά κύριο λόγο χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ή να περιέχουν υπολείμματα εντός των νομοθετημένων ορίων, σύμφωνα με έκθεση της EFSA (European Food Safety Authority).

Η έκθεση της EFSA δείχνει ότι περισσότερο από 97% των δειγμάτων τροφίμων που συλλέχθηκαν από την ΕΕ το 2015, ήταν εντός των νομοθετημένων ορίων. Ποσοστό 53% αυτών είχαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών σε ποσότητα κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης. Τα δεδομένα για το 2015 είναι σε συμφωνία με αυτά που καταγράφηκαν το 2014, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, το 2015 οι χώρες που συμμετείχαν στην αποστολή δεδομένων ανέλυσαν 84.341 δείγματα για 774 φυτοπροστατευτικά. Η πλειονότητα των δειγμάτων (69,3%) προήλθαν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Ποσοστό 25,8% των δειγμάτων προήλθαν από προϊόντα από τρίτες χώρες. Η προέλευση των υπόλοιπων δειγμάτων δεν αναφέρθηκε.

Ποσοστό 97,2% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρίσκονται εντός των ορίων που έχουν καθοριστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ποσοστό 53,3% των δειγμάτων περιείχαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης, ενώ το 43,9% περιείχαν υπολείμματα σε ποσότητα που δεν υπερέβαινε τα νομοθετημένα όρια.

Υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων υπήρχε στο 5,6% των δειγμάτων από χώρες εκτός ΕΕ, ποσοστό χαμηλότερο του 6,5% που παρατηρήθηκε το 2014, σύμφωνα με την EFSA.

Για τα προϊόντα από την ΕΕ και τις χώρες του ΕΟΧ υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων έγινε στο 1,7% των δειγμάτων, ποσοστό ελαφρά αυξημένο του 1,6% για το 2014.

Από τα δείγματα από τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά ποσοστό 96,5% ήταν χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ή εντός των νομοθετημένων ορίων.

Ως προς τα βιολογικά προϊόντα, το 99,3% των δειγμάτων ήταν χωρίς υπολείμματα ή εντός των νομοθετημένων ορίων

Η πλειονότητα των δειγμάτων ζωικών προϊόντων (84,4%) είχαν ποσότητες φυτοπροστατευτικών κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης.

Στο πλαίσιο της ετήσιας αναφοράς της, η EFSA αναλύει τα αποτελέσματα του προγράμματος ελέγχου της ΕΕ, κατά το οποίο οι χώρες που παρέχουν δεδομένα αναλύουν δείγματα από το ίδιο «καλάθι» τροφίμων. Για το 2015 τα προϊόντα του «καλαθιού» ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολο, παρθένο ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού, αρακάς, (γλυκές) πιπεριές, επιτραπέζιο σταφύλι, σιτάρι, βούτυρο και αυγά.

Το μέγιστο ποσοστό υπερβάσεων σημειώθηκε για το μπρόκολο (3,4% των δειγμάτων), ακολουθούμενο από το επιτραπέζιο σταφύλι (1,7%). Μικρός αριθμός υπερβάσεων βρέθηκε στο ελαιόλαδο, στο χυμό πορτοκαλιού και στα αυγά κότας. Δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις για το βούτυρο.

Η EFSA έχει επίσης πραγματοποιήσει μία αξιολόγηση επικινδυνότητας διατροφικής πρόσληψης βασισμένη στο πρόγραμμα αυτό ελέγχου της ΕΕ. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δείχνουν ότι η επικινδυνότητα για τους καταναλωτές είναι μικρή, τόσο για την οξεία έκθεση όσο και για τη μακροχρόνια.

Τα ίδια προϊόντα είχαν επίσης αναλυθεί το 2012. Από τότε, το συνολικό ποσοστό υπερβάσεων έχει σημειώσει μικρή μείωση από 0,9% σε 0,8% το 2015.

Η έκθεση της EFSA περιέχει επίσης έναν αριθμό συστάσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ελέγχου που συντονίζονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη «αναπνέει» κάθε δύο λεπτά, όπως δείχνει ελληνοϊταλική έρευνα
Επόμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ «Ελλήνων Πάσχα»: Το Πάσχα στα Μετέωρα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία γεμάτη Ορθοδοξία και Ελλάδα