Αυτοπαραμυθιάστηκαν & αυτοπαγιδεύτηκαν – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Πολύς κόσμος που ασχολείται με τη λατρεία που λέγεται ΠΑΟΚ, απογοητεύτηκε που η ομάδα του βρέθηκε μέσα σε δέκα ημέρες από επ’ ίσοις όροις διεκδικήτρια του πρωταθλήματος σε αγχωμένο κυνηγό φαντασμάτων.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μα έχω τη βεβαιότητα ότι αυτό δεν είναι θέμα των τελευταίων δέκα ημερών. Αυτή η ομάδα από την προετοιμασία του καλοκαιριού έδειχνε ότι εκείνη αρμενίζει στραβά και δεν είναι στραβός ο γιαλός. Στην προετοιμασία σηκώθηκε κι έφυγε ο προπονητής του νταμπλ. Πολλά ελέχθησαν κι ακούστηκαν, ενώ στη Ρουμανία φίλοι του παλιού προπονητή ισχυρίζονται ότι ήξερε και καταλάβαινε πως δεν βγαίνει πάλι το πράγμα…

Τότε λοιπόν, κάποιος τεχνικός διευθυντής (Μάριο Μπλάνκο) πήγε και βρήκε έναν προπονητή χωρίς κανένα ειδικό βάρος. Ας μη δυσανασχετούν οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Φερέιρα είναι ένας συμπαθέστατος άνθρωπος αλλά ως πρώτος προπονητής είχε δυο χρόνια, μόλις, εμπειρία. Δηλαδή, πάμφτωχο βιογραφικό.

Αυτός λοιπόν ο τεχνικός διευθυντή του ΠΑΟΚ με τον αέρα του «λεφτά υπάρχουν» πήγε κι έσκασε 3 εκατομμύρια ευρώ στην Μπράγκα για ν’ αποδεσμεύσει τον Φερέιρα που είχε μαζί της συμβόλαιο. Κι όχι μόνο αυτό. Πήγε και του έκανε τριετές συμβόλαιο, όταν όλοι οι τεχνικοί διευθυντές στον κόσμο ισχυρίζονται ότι αρκεί ένα συμβόλαιο δυο ετών για να αποδώσει το έργο κάποιου προπονητή.

Προσέξτε: Τότε, το σύνολο του ελληνικού τύπου και κυρίως το ραδιοφωνικό τοπίο της Θεσσαλονίκης αποθέωσαν τον τεχνικό διευθυντή επειδή βρήκε γρήγορα προπονητή. Δεν ασχολήθηκαν με το αν κάνει αυτός ο προπονητής ή αν αντέχουν οι ώμοι του την πίεση και το βάρος μιας νταμπλούχου ομάδας, αλλά πόσο γρήγορα ανευρέθη! Αυτό όμως ας το κρίνουν οι ακροατές κι οι αναγνώστες, που σε τελική ανάλυση θέλουν ν’ ακούν και να διαβάζουν ότι τους αρέσει κι όχι ότι είναι σωστό ή σώφρων.

Αμέσως μετά ήρθε το δεύτερο μεγάλο χαστούκι, αν θεωρήσουμε ότι το πρώτο ήταν η φυγή του Λουτσέσκου. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη! Ο ΠΑΟΚ είχε παρουσία στην Ευρώπη ακόμη και στα πέτρινα χρόνια του αλλά όχι ως νταμπλούχος! Το χαστούκι δεν αφορούσε μόνο στην εικόνα του συλλόγου αλλά και στα οικονομικά του μεγαλομετόχου του.

Κι ύστερα, όλη σχεδόν τη χρονιά υπήρχε ένα μόνιμο αγκομαχητό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε μόνο ένα παιγνίδι την εβδομάδα, που ήταν μέγα πλεονέκτημα έναντι του βασικού του αντιπάλου. Αντί λοιπόν να παρουσιάζεται στο γήπεδο μια ομάδα φρέσκια και δουλεμένη, βλέπαμε μια ομάδα αγχωμένη, με πολλά δομικά προβλήματα και παίκτες αγνώριστους σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το αποτέλεσμα ήταν μια μόνο νίκη σε ντέρμπι!

Από την άλλη πλευρά, όταν ο ΠΑΟΚ νικούσε μικρομεσαίες ομάδες, έστω κι αγχωτικά, ακούγαμε και διαβάζαμε διθυράμβους για το ρόστερ και την ποιότητά του! Νομίζω ότι στον ΠΑΟΚ και στη Θεσσαλονίκη αυτοπαραμυθιάστηκαν. Η ιστορία ξεκίνησε από τον ραδιοφωνικό ορυμαγδό και μπήκε στα αποδυτήρια… Ξεχνά κάποιος σώφρων (πλην των εμφανίσεων και αποτελεσμάτων με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Άρη) ότι στο παιγνίδι με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα που ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, οι παίκτες του έκαναν σχεδόν… τον γύρο του θριάμβου επειδή δεν έχασαν; Ξεχνά κάποιος νοήμων ότι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε τέσσερα γκολ από τον Άρη κι ο αρχηγός του μιζέριαζε στις κάμερες ισχυριζόμενος ότι ο Άρης τους έκανε τέσσερις φάσεις και τους έβαλε τέσσερα γκολ;  Ξεχνά κάποιος ότι στο παιγνίδι της χρονιάς με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, εμφανίστηκε μια ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος; Απέναντι σε μια ομάδα που πριν δυόμιση ημέρες έπαιζε ευρωπαϊκό παιγνίδι μεγάλης δυσκολίας κι απαιτήσεων ΔΕΝ δημιούργησε καν μια φάση της προκοπής!

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τον Φερέιρα. Ο οποίος, ας μη το ξεχνάμε, δεν «έστησε» αυτή την ομάδα. Εκτιμώ ότι δεν είναι ο μόνος που έχει μεγάλες ευθύνες αλλά αυτός –έτσι είναι η μοίρα των προπονητών- θα τις χρεωθεί όλες. Τα τρία χρόνια συμβόλαιο που του έγιναν αφρόνως, σημαίνουν και πολλά χρήματα για αποζημίωση αν αποφασιστεί η απομάκρυνσή του. Όμως μια «άρρωστη» ομάδα χρειάζεται αντιβίωση. Κι όταν όλοι κατανοούν ότι ο προπονητής δεν μπορεί να κάνει την ομάδα να γιάνει, κάτι πρέπει να γίνει…

Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να γυρίσει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή δείχνει εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Κι έχει μπροστά του δυο παιγνίδια κυπέλου με τον Ολυμπιακό για να σώσει τη χρονιά. Θα μπορέσει; Άγνωστο.

Όμως, μ’ ένα προπονητή μη αποδεκτό απ’ όλο και περισσότερους αλλά και τους Βαρέλα, Μπίσεσβαρ, Καντουρί, Βιερίνια και πολλούς άλλους παίκτες του  να μοιάζουν με ποδοσφαιρικές σκιές, πώς αλλάζει η εικόνα; Πολύ περισσότερο όταν ούτε το καλοκαίρι θα μπορεί να κάνει μεταγραφές (παρά μόνο έξυπνες κινήσεις) λόγω του  FFP;

Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης…