Αυθεντικές τυρόπιτες των Λειψών, γευστική δημιουργία με χαρακτηρίζει την Πάτμο, τους Λειψούς, την Λέρο και τα γύρω νησάκια. Γεύση που θα θυμάστε όσα χρόνια και αν περάσουν.
Εμείς φτιάξαμε τις καλύτερες με τον Νικήτα και σας δίνουμε και την συνταγή.
Αυθεντικές τυρόπιτες των Λειψών
Από τον φημισμένο ζαχαροπλάστη Νικήτα Καίρη, Λειψοί
Υλικά
Για την γέμιση
1 κιλό τυρί ντόπιο σκληρό τριμμένο ή άλλο τυρί αρεσκείας μας
1 κιλό ντόπια φρέσκη μυζήθρα
300 γρ. ξερό ντόπιο τυρί τριμμένο
25 αυγά
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για την ζύμη
2 κιλά αλεύρι 70%
500 γρ. φαρίνα
700 γρ. φυτικό βούτυρο
150 ml ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. αλάτι
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
500 ml γάλα
Μία πρέζα μαστίχα σε σκόνη
Για το φινίρισμα
Κανέλα
Ελάχιστη καστανή ζάχαρη
Τρόπος Παρασκευής
Από την προηγούμενη μέρα σε μια λεκάνη βάζουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε δυνατά με μεταλλική κουτάλα. Την μαλακή μυζήθρα την λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Στο μίγμα με τα τυριά που έχουν ομογενοποιηθεί ρίχνουμε και 5 αυγά τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα ρίχνουμε στο μίγμα και τα υπόλοιπα αυγά και ανακατεύουμε καλά στο τέλος ρίχνουμε λίγο ακόμα μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για 20 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα, την μαστίχα και αργά αργά την φαρίνα και το αλεύρι για να γίνει μια εύπλαστη όμορφη ζύμη. Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά και ανοίγουμε φύλλα με τον πλάστη.
Σε λαδωμένες στρογγυλές φορμούλες βάζουμε την ζύμη. Την γεμίζουμε με το μίγμα των τυριών αφήνοντας 1 δάκτυλο περιθώριο από το στόμιο της ζύμης.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη αν θέλουμε.
Authentic cheese pies of Lipsi
Authentic cheese pies of Lipsi, a tasty creation that characterizes Patmos, Lipsi, Leros and the surrounding islands. A taste you will remember as many years go by.
We have prepared the best with Nikita and we give you the recipe.
Authentic cheese pies of Lipsi
From the famous confectioner Nikita Kairi, Lipsi
Ingredients
For the filling
1 kg of local grated hard cheese or our other favorite cheese
1 kg of fresh local mizithra cheese
300 gr dry local cheese grated
25 eggs
1 pinch cinnamon
1 pinch nutmeg
For the dough
2 kg flour 70%
500 gr farina
700 gr vegetable butter
150 ml olive oil
150 gr brown sugar
1 tsp salt
400 gr strained yoghurt
500 ml of milk
A pinch mastiha powder
For finishing
Cinnamon
Little brown sugar
How to prepare
From the day before, in a bowl put the cheeses and stir vigorously with a metal spoon. The soft mizithra cheese mash with a fork.
In the homogenized cheese mixture add 5 eggs mix and pour also the nutmeg.
Cover with food film and leave in the refrigerator.
The next day, pour in the mixture the remaining eggs and mix well. In the end, add some more nutmeg and cinnamon.
Prepare the dough. In the mixer bowl, add the butter and whisk for 20 minutes until it becomes fluffy. Add the olive oil, sugar and salt and whisk a little longer until the mixture is homogenous. Pour the yogurt, milk, mastiha and slowly the farina and flour to make a beautiful pliable dough. Let it “rest” for 30 minutes and roll sheets with a rolling pin.
In oiled round formulas put the dough sheet. We fill with the mixture of cheese leaving one finger margin from the dough edges.
Bake in a well preheated oven at 175 °C for 40-45 minutes.
Remove from the oven and sprinkle with cinnamon and sugar if you want.