Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη: Το πραγματικό δίλημμα είναι πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ για να είναι και πιο δυνατός ο λαός

Η Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, πρώην βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ για να είναι και πιο δυνατός ο λαός». Μιλά για τα «εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», σημειώνει ότι «θα σχηματιστεί κυβέρνηση ακόμα και με ετερόκλητες συμμαχίες η οποία θα δυναμώσει τα αδιέξοδα στη ζωή του λαού» και υπογραμμίζει ότι «η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται ότι θα αντισταθεί σε όλα τα πεδία είναι το ΚΚΕ για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της ελπίδας και της πραγματικής προόδου».

Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι «επέλεξα τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ, συνειδητοποιώντας ότι είναι το πιο ικανό για τη δικαίωση των πανανθρώπινων ιδεών και αγώνων της Αριστεράς και την επανάκτηση του ηθικού της πλεονεκτήματος, για να εμπνεύσει τον λαό να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ανατροπή των αδιεξόδων του καπιταλιστικού συστήματος  που όλο και περισσότερο υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη, διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες, την πνευματική παρακμή και τη διαφθορά, θυσιάζοντας τα δικαιώματα στο βωμό του κέρδους».

Σημειώνει ότι, επιπλέον της πολιτικής δήλωσής της –  συμπόρευσης με το ΚΚΕ, θα προσπαθήσει με την πολιτική της εμπειρία και το επιστημονικό της υπόβαθρο να συμβάλει σε πλήθος σημαντικών θεματικών επεξεργασιών και εκδηλώσεων που προγραμματίζει το ΚΚΕ, ενώ θα συμβάλει και με την ενεργοποίησή της για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές και σε όλες τις εκλογικές μάχες.

Η Α. Ξηροτύρη – Αικατερινάρη αναφέρεται, επίσης, στην τραγωδία των Τεμπών, τονίζει ότι πρέπει «να αποδοθούν οι ευθύνες σε κυβερνώντες και διοικήσεις και διαχρονικά και σήμερα» και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων ότι  «ο σιδηρόδρομος, για να μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, ασφαλές και φθηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα προϋποθέτει μία απελευθέρωση από τα δίκτυα του κέρδους».

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη

Ερ: Μετά από μια πολύχρονη πολιτική πορεία και την αντίστοιχη εμπειρία σας ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, που σας οδήγησαν στην απόφαση σας να συμπορευθείτε με το ΚΚΕ;

Απ: Πράγματι μετά από μια μακρά, έντονη, κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα στον χώρο της Αριστεράς και τρεις θητείες στο Κοινοβούλιο, τα τελευταία χρόνια παρέμεινα ανένταχτη ενεργός πολίτης παρακολουθώντας συστηματικά την πολιτική ζωή και την πορεία της χώρας. Ιδιαίτερα με τις βαθιές μου μνήμες και τους προβληματισμούς για την πορεία της Αριστεράς και της προσφοράς της στη χώρα και τον λαό, είναι μεγάλη η ανησυχία μου και πολλές φορές η απογοήτευση για τις εξελίξεις.

Η πενταετής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τις προσδοκίες του λαού άλλαξε πολύ λιγότερα στο παλιό σύστημα του δικομματισμού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς προσαρμόσθηκε στις επιλογές και δεσμεύσεις των μνημονίων. Η τετραετής διακυβέρνηση της ΝΔ που ακολούθησε επανέφερε αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βάθυνε τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου υπέρ των λίγων, την κρατική εγκληματική αδιαφορία για την προστασία του λαού, υπονόμευσε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Σε όλα αυτά προστίθενται και τα μεγάλα δεινά από μία ακόμη παγκόσμια κρίση.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο για τη χώρα και παγκόσμια, αναζήτησα τις δυνάμεις εκείνες της Αριστεράς που μπορούν να σταθούν απέναντι σε όλες αυτές τις καταστροφικές πολιτικές και να δημιουργήσουν μια συγκροτημένη μαζική γραμμή άμυνας και την προοπτική για το λαό μίας άλλης κοινωνίας, με ισότητα, δικαιοσύνη και ευημερία. Γι αυτό επέλεξα τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ, συνειδητοποιώντας ότι είναι το πιο ικανό για τη δικαίωση των πανανθρώπινων ιδεών και αγώνων της Αριστεράς και την επανάκτηση του ηθικού της πλεονεκτήματος, για να εμπνεύσει τον λαό να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ανατροπή των αδιεξόδων του καπιταλιστικού συστήματος που όλο και περισσότερο υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη, διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες, την πνευματική παρακμή και τη διαφθορά, θυσιάζοντας τα δικαιώματα στο βωμό του κέρδους.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που με την αγωνιστικότητά, την εμπειρία, τη γνώση και την οργανωτική του ικανότητα και πάνω από όλα με το Ηθικό του Πλεονέκτημα μπορεί να εμπνεύσει όλες τις γενιές.

Ερ: Πέραν της πολιτικής δήλωσής σας ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλα βήματα που να αποτυπώνουν την συμπόρευσή σας με το ΚΚΕ;

Απ: Για μένα η συμπόρευση με το ΚΚΕ δεν είναι μόνο μια βαθειά συναισθηματική και συνειδητή απόφαση, αλλά και μια ουσιαστική αγωνιστική στάση ζωής, για να συμβάλω στην αναγέννηση της ελπίδας, απαραίτητης για τον απεγκλωβισμό της χώρας και του λαού μας από τις αντιλαϊκές πολιτικές, για το άνοιγμα στις επερχόμενες γενιές του δρόμου προς τον σοσιαλισμό, την πρόοδο.

Τα πρώτα μου βήματα είναι ήδη η συμμετοχή μου στις πολιτικές και θεματικές εκδηλώσεις και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζόμενων και της νεολαίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων κατεξοχήν της επιβίωσης, που έχουν συσσωρευθεί από τις πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Θα προσπαθήσω με την πολιτική μου εμπειρία και το επιστημονικό μου υπόβαθρο να συμβάλω σε ένα πλήθος σημαντικών θεματικών εκδηλώσεων που προγραμματίζει το ΚΚΕ τώρα και στο μέλλον για τα μεγάλα προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα οι “σύγχρονες, δημόσιες, ασφαλείς για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη σιδηροδρομικές μεταφορές”, “η εξασφάλιση λαϊκής στέγης”, “η ασφαλής λειτουργία των σχολικών κτιρίων και η αντισεισμική προστασία”, “η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και επιτευγμάτων της ανθρωπότητας στην ανάπτυξη προς όφελος του λαού με πρωτοπόρους τους νέους” κ.ά.

Και βέβαια η ενεργοποίησή μου για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, σε όλες τις εκλογικές μάχες, γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί δίπλα στο λαό και τη νεολαία και να παλέψει για τη λύση των προβλημάτων τους.

Ερ: Η τραγωδία των Τεμπών προκάλεσε θλίψη και οργή σε εκατομμύρια ανθρώπους ιδιαίτερα νέους, η οποία εκφράστηκε και με μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Πώς προσεγγίζετε εσείς αυτήν την τραγωδία; Μετά από όσα έχουν ειπωθεί πού νομίζετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση;

Απ: Αποκαλύφτηκε ότι παρά τα συχνά ατυχήματα και τις προφητικές καταγγελίες των εργαζομένων, όλα στους σιδηρόδρομους πήγαιναν στην τύχη, γι αυτό το μεγάλο δυστύχημα γίνεται πλέον ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο που καραδοκούσε να γίνει από στιγμή σε στιγμή. Και δυστυχώς έγινε με 57 νεκρούς και τραυματίες. Με τραυματισμένες τις ψυχές όλων μας και τις απεγνωσμένες κραυγές μας πως είναι δυνατόν να γίνεται αυτό στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής επανάστασης. Πως γίνεται ένα κράτος να μπορεί να παρακολουθεί τις ζωές μας αλλά να είναι ανίκανο να παρακολουθήσει την πορεία δύο τρένων, να θέτει σε κίνδυνο και σε δεύτερη μοίρα τις ζωές μας στο βωμό του ανταγωνισμού και των κερδών των παικτών του. Η θανατηφόρα ασυνεννοησία μεταξύ ΟΣΕ, και Hellenic Train ήταν το νομοτελειακό αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπου διαφορετικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται και δραστηριοποιούνται πάνω στο ίδιο δίκτυο ενός μαζικού μέσου μεταφοράς.

Όλα τα παραπάνω, αλλά ιδιαίτερα οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα, αγωνιστικότητα και διεκδικήσεις κινητοποιήσεις των νέων μας για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μας δείχνουν που θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Κατ΄ αρχάς να ριχθεί άπλετο φως, να μην συγκαλυφθεί τίποτα και να αποδοθούν οι ευθύνες σε κυβερνώντες και διοικήσεις και διαχρονικά και σήμερα!

Ο σιδηρόδρομος, για να μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, ασφαλές και φθηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα προϋποθέτει μία απελευθέρωση από τα δίκτυα του κέρδους. Προϋποθέτει οι μεταφορές και υποδομές να γίνονται με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του λαού μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα στο πλαίσιο ενός κεντρικού, επιστημονικoύ σχεδιασμού της παραγωγής, της οικονομίας και της Ανάπτυξης, όπου θα αποτυπώνονται άμεσα και οι προτεραιότητες των κύριων εθνικών και διεθνών σιδηροδρομικών και οδικών συνδυασμένων μεταφορών.

Ο ενιαίος κρατικός φορέας πρέπει να αρθεί υπεράνω των παθογενειών του παρελθόντος και να λειτουργήσει με αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και οργανόγραμμα, με επαρκή και αξιόλογη στελέχωση, εκπαίδευση και αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού του.

Θυμίζω τα πανό στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη έγραφαν: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, “Στο δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή”. Εμείς όμως, όπως και το ΚΚΕ, απαντούμε ευθέως: να κερδίσουν οι ζωές μας!

Ερ: Οριστικοποιήθηκε, πλέον, με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ότι στις 21 Μαΐου πάμε στις κάλπες. Ποιο θεωρείτε εσείς ότι είναι το δίλημμα που τίθεται μπροστά στο λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά;

Απ: Όπως καταλαβαίνετε, η μακρά πολιτική μου πείρα με βοηθά να αναγνωρίζω τα εκβιαστικά διλήμματα που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τίθενται απέναντι στον λαό, για να αποσπάσουν τη στήριξη ή ακόμα και την ανοχή του στη συνέχιση της πολιτικής που τον φορτώνει με νέα βάρη και πλήττει τα δικαιώματα του. Αναφέρομαι βέβαια στο εκβιαστικό δίλημμα με το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, το γνωστό, αλλά παλιό και ξεθωριασμένο πια, “ακυβερνησία ή σταθερότητα”.

Βέβαια, αυτό που ονομάζει ο κύριος Μητσοτάκης “σταθερότητα” είναι η σταθερότητα της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που τέσσερα χρόνια τώρα μόνο δεινά έφερε στο λαό μας. Είναι πραγματικά θράσος να μιλάς για σταθερότητα και μάλιστα να απευθύνεσαι στους νέους, για να συνεχίσεις την πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και της παιδείας, την πλήρη απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών και να υπόσχεσαι πολιτική στέγης στους νέους όταν τους κλέβεις με τα funds το μοναδικό σπίτι των γονιών τους!

Λίγο πολύ όμως και τα υπόλοιπα κόμματα θέτουν με παραλλαγές τα δικά τους εκβιαστικά διλήμματα. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με το να προβάλλει μια κατ’ όνομα προοδευτική κυβέρνηση, το δε ΠΑΣΟΚ με το επινοεί διάφορα κυβερνητικά σχήματα για να προβάλλει τη διαθεσιμότητα του.

Μπορώ επίσης με βεβαιότητα να σας πω ότι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, τις πρώτες ή τις δεύτερες θα σχηματιστεί, όπως και έγινε και τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και με ετερόκλητες συμμαχίες. Γι αυτό το κρίσιμο για το λαό και τη νεολαία δεν είναι ποιος, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιο άλλο κόμμα θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση που θα δυναμώσει αντί να λύσει τα αδιέξοδα στη ζωή του, αλλά ποια πολιτική δύναμη θα βρεθεί απέναντι της, θα αντισταθεί σε όλα τα πεδία για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της ελπίδας και της πραγματικής προόδου. Κι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο το ΚΚΕ με τη συνέπεια και την αγωνιστικότητα του. Γι αυτό και το πραγματικό δίλημμα είναι πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ για να είναι και πιο δυνατός ο λαός.

Να δυναμώσει πολύ το ΚΚΕ. Αυτό πρέπει να γίνει, γιατί είναι το μόνο κόμμα που απευθύνεται στις νέες και τους νέους και τους λέει: Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες! Είναι στο δικό μας χέρι να τα καταφέρουμε! Μόνο ο λαός σώζει το λαό! Και αυτό το σύνθημα αποδείχθηκε ξανά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας!

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑλέξης Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη μετεξέλιξη του «ως εδώ» που εκφράζει η ελληνική κοινωνία, σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πολιτικής αλλαγής
Επόμενο άρθροδιαΝΕΟσις: Το στεγαστικό ζήτημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη – Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του- Κλειδί η αξιοποίηση των κενών κτηρίων