Μυστικό επτασφράγιστο η συνταγή του και όχι μόνον… Ούτε την ημέρα που θα το έφτιαχναν, δεν ανακοίνωναν οι νοικοκυρές για να μην το «βασκάνουν» και το «ρεβίθι» δεν ξυπνήσει οπότε δεν μπορεί να φουσκώσει το ψωμί.
Πολύ παραφιλολογία υπάρχει για το ψωμί το επτάζυμο … οι νοικοκυρές δεν αποφασίζουν εύκολα να το φτιάξουν γιατί το θεωρούν πολύ δύσκολο, μάλιστα κάποιες λένε ότι πρέπει να ζυμωθεί επτά φορές… που δεν ισχύει …
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται κάποιες ώρες για να περάσει όλα τα στάδια του «φουσκώματος» της ζύμωσης της ρεβιθομαγιάς. ΄Όμως είναι πολύ νόστιμο και ξεχωριστό.
Ο Πατέρας Δοσίθεος μας έδωσε την συνταγή γιατί το φτιάχνουν και σαν εορταστικούς άρτους στο μοναστήρι. Τα κομμάτια που θα περισσέψουν … δύσκολο λόγω της νοστιμιάς τα βάζουν στο φούρνο και τα παξιμαδιάζουν. Έτσι αν είστε τυχεροί το καφεδάκι ευλογία στο μοναστήρι μπορεί να το συνοδέψετε με παξιμάδι επτάζυμο.
Η συνταγή δεν είναι δύσκολη αξίζει να το δοκιμάσετε…
Από τον Πατέρα Δοσίθεο της Μονής Παναγιάς Τατάρνας, Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανία
Υλικά
ένα κλαδί βασιλικό (από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου)
λίγα φύλλα δάφνης (από την Κυριακή των Βαΐων)
ένα λουλούδι (από την Κυριακή της σταυροπροσκύνησης)
3 μοσχοκάρφια
μία πρέζα στάχτη καθαρή
μία πρέζα αλάτι
μία πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. ρεβίθια κοπανισμένα μέχρι να γίνουν αλεύρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο μαλακό «όσο πάρει»
Για το πασπάλισμα
σουσάμι
Τρόπος Παρασκευής
Σε λεκάνη σε καυτό νερό ρίχνουμε το βασιλικό, τα φύλλα δάφνης, το λουλούδι και τα γαρύφαλλα και τα αφήνουμε στο νερό για 30 λεπτά, προσέχοντας τη θερμοκρασία ώστε να παραμένει καυτό χωρίς να βράζει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη στάχτη, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ρεβιθάλευρο.
Ανακατεύουμε δυνατά και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος για 7 ώρες. Το μείγμα μας θα αρχίσει να αφρίζει και μαζεύουμε τους αφρούς στο δοχείο που θα να πιάσουμε το προζύμι. Αμέσως μετά σουρώνουμε με ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι.
Μέσα στο ίδιο δοχείο το παραπάνω μείγμα με το ζωμό αυτό και με τους αφρούς “αναπιάνουμε” το προζύμι με το αλεύρι.
Το βάζουμε σε ζεστό μέρος τυλιγμένο πάντα με μάλλινη κουβέρτα. Μόλις αυτό φουσκώσει ζυμώνουμε όπως συνήθως με νερό που πρέπει να είναι χλιαρό.
Για το ζύμωμα προσθέτουμε και ελάχιστο αλάτι και ζάχαρη.
Βάζουμε και πάλι τη ζύμη σε ζεστό μέρος και μόλις φουσκώσει τότε το ζυμώνουμε λίγο ακόμα και του δίνουμε σχήμα στρογγυλό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αν θέλουμε το περνάμε από πάνω με λίγο αυγό ή γάλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.
Αρώματα πλημμυρίζουν το σπίτι.
Αν θέλουμε την επόμενη ημέρα το κόβουμε σε κομμάτια και το φουρνίζουμε για να γίνουν σαν παξιμάδια.