”Άρθρο – Παρέμβαση του Γιάννη Πετράτου για τους Πτυχιούχους ΤΕ Γεωτεχνικούς και τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση”

Του Γιάννη Πετράτου *

Ο κλάδος των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα πέρασε και εξακολουθεί να περνάει μια μακρά περίοδο δυσκολιών και εμποδίων δυσχεραίνοντας ολοένα και περισσότερο την οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης και επίλυσης των προβλημάτων που με γοργούς ρυθμούς συσσωρεύονται. Από την δική μας πλευρά, ως Επιστημονική και Επαγγελματική Ένωση αλλά και από τους όμορους Επιστημονικούς Φορείς των Πτυχιούχων Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα επιδιώχθηκε επανειλημμένα, μια επί της ουσίας, προσέγγιση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό να συζητηθούν και να τονιστούν όλες οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι Γεωτεχνικοί, η άρνηση όμως των τελευταίων το κατέστησε για ακόμα μία φορά αδύνατον.

Γεγονός όμως που δεν παύει να αναιρεί την πραγματικότητα. Η στοχευμένη και μεθοδική υποβάθμιση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που προκλήθηκε από πολλαπλές λανθασμένες πολιτικές επιλογές οδήγησε σε μια πληθώρα δυσεπίλυτων προβλημάτων υποκινούμενων από την αλαζονεία και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Ειδικότερα, η αυξανόμενη περιθωριοποίηση των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών από την διεκδίκηση αντίστοιχων επαγγελματικών ευκαιριών με αυτών των αποφοίτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καθώς επίσης η υποτίμηση των δεξιοτήτων των συναδέλφων, καθιστούν από μηδενική έως ανύπαρκτη την οποιαδήποτε ελευθερία ένταξης τους στον επαγγελματικό χώρο.

Δεν αποτελεί παραλογισμό αλλά ορθή διεκδίκηση ήδη νομοθετημένων και κεκτημένων παραχωρήσεων και προνομίων που κάθε υπεύθυνη πολιτική ηγεσία οφείλει να σεβαστεί και όχι να αφαιρεί εσκεμμένα ή να μοιράζει επιλεκτικά, αποκλείοντας επί της πράξης πτυχιούχους Γεωτεχνικούς από πολυάριθμες επαγγελματικές ευκαιρίες μέχρι και σήμερα. Επί της ουσίας βέβαια , πρόκειται για αποτέλεσμα μιας ήδη θεσπισμένης νομοθεσίας κατά την οποία δεν προβλέφθηκαν μεταβατικές διατάξεις, μεταξύ των αποφοίτων των ΤΕΙ και των νυν φοιτητών στις νέες σχολές που έχουν δημιουργηθεί. Με τους μεν απόφοιτους, εξαιτίας της κατάργησης Τεχνολογικών Ιδρυμάτων να μην ακολουθούν την εξέλιξη των σχολών τους και τους δε φοιτητές να έχουν πλείστα προβλήματα με τα προγράμματα σπουδών καθώς και με την αναγνώριση των σπουδών τους από τους επαγγελματικούς φορείς μετά την αποφοίτησή τους. Σε συνδυασμό βέβαια και με τις συνεχείς μετονομασίες Τμημάτων που πραγματοποιήθηκαν βάση του νόμου «Αθηνά» τα προβλήματα που προκύπτουν είναι σαφώς περισσότερα.

Τέλος σκεπτόμενοι όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και ήδη έχοντας γνώση της κατάστασης που επικρατεί στον εργασιακό χώρο μας, επισημαίνουμε πως είναι καθήκον του Ελληνικού κράτους να λειτουργεί αμερόληπτα και αντικειμενικά θέτοντας πάνω απ’ όλα γερά θεμέλια για μία κοινωνία απαλλαγμένη από ακαδημαϊκούς ρατσισμούς, διακρίσεις και κομματικές στρατηγικές. Η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται να δώσει την αμέριστη προσοχή της και να εξασφαλίσει την άμεση επίλυση όλων όσων θεωρούνται «κακώς κείμενα» της επαγγελματικής αποκατάστασης κάθε Γεωτεχνικού της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης , δίνοντας έμφαση κυρίως στην αντιστοίχιση των Τμημάτων που καταργήθηκαν με αυτά των νέων παρόμοιων τμημάτων Πανεπιστημίων και επακόλουθα στην επαναφορά της συνέχειας των Πτυχιούχων με την εξέλιξη των Τμημάτων τους ενώ επίσης στην αναγνώριση θεσμικής επιμελητηριακής εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών του Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα.


 

*Ο Γιάννης Πετράτος είναι Γεωπόνος Τ.Ε. και Πρώην Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών)
Προηγούμενο άρθροΓια την επιλογή τομεαρχών στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής – Γράφει ο Δρ Σίμος Ανδρονίδης
Επόμενο άρθροΜηνιαία δραστηριότητα των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας για το Νοέμβριο 2022