Η συνάντηση μας με τον Τάκη και τον Κώστα Βασιλόπουλο, στη Φάρμα τους στον Πλάτανο Ημαθίας, ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα & Στέλιος Νίκας
Δείτε το βίντεο:
Ο εμπνευσμένος και πρωτοπόρος αγελαδοτρόφος και ο γιός του χρησιμοποιούν την πιο σύγχρονη τεχνολογία, ώστε το γάλα τους να είναι άριστης ποιότητας και το ζωικό τους κεφάλαιο ευζωικό.
Έτσι παρακολουθήσαμε σε λειτουργία, το πρωτοποριακό ρομποτικό αρμεκτήριο της ολλανδικής εταιρίας Lely, και ενημερωθήκαμε για τον ουσιαστικό ρόλο της ρομποτικής αρμεγής αλλά και τους τρόπους που εξασφαλίζεται ευζωία στο κοπάδι τους. Οι συνθήκες που επικρατούσαν στο στάβλο μας εντυπωσίασαν.
Η οργάνωση, η καθαριότητα, οι νέες μέθοδοι που εφαρμόζονται, η ποιότητα του ενσιρώματος και η δημιουργία του καθημερινού σιτηρέσιου, οι τρόποι εξαερισμού της εγκατάστασης, του δροσισμού των αγελάδων αλλά και τα στρώματα ανάπαυσης εξασφαλίζουν την ευζωία των αγελάδων.
Σε ότι αφορά την επένδυση για την αγορά του ρομποτικού αρμεκτηρίου, μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και πρωτοποριακό διαχειριστικό μοντέλο, που αλλάζει όλη η φιλοσοφία της κτηνοτροφίας, αφού επιτρέπει στις αγελάδες να επιλέξουν τον τρόπο ζωής τους, αλλά και την ώρα αρμεγής όταν εκείνες νοιώθουν ότι το έχουν ανάγκη, δεδομένου ότι στο αρμεκτήριο πηγαίνουν μόνες τους. Οι αγελάδες αρμέγονται 2,5-3 φορές την ημέρα και αυτό απαιτεί άριστη οργάνωση του στάβλου. Επίσης οι αγελάδες επιλέγουν την ώρα που τρέφονται, άρα και την ώρα του μηρυκασμού και της ανάπαυσης. Τα οφέλη που υπάρχουν από την εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος αρμεγής είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας των αγελάδων κατά 12-15%, η αριστοποίηση της ποιότητας του γάλακτος λόγω ειδικών συνθηκών, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μιας καλύτερης διαχείρισης της εργασίας και της διατροφής των αγελάδων. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η βελτίωση της ευζωίας του κοπαδιού και βέβαια η καταγραφή όλων των στοιχείων του ζώου και η πρόληψη ασθενειών. Έτσι γίνονται άμεσα γνωστά τα δεδομένα παραγωγής και ποιότητας του γάλακτος, η γαλακτομέτρηση, όπως επίσης και η ποιότητα και η κατανάλωση ζωοτροφής, οι κινήσεις των αγελάδων και η κατάσταση της υγείας τους. Εάν υπάρξει πρόβλημα άμεσα ειδοποιείται ο κτηνοτρόφος, ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου, οπότε γνωρίζει 24-48 ώρες νωρίτερα αν κάποιο ζώο είναι στα πρόθυρα να νοσήσει, οπότε έτσι περιορίζεται το κόστος της αντιμετώπισης της ασθένειας. Έτσι υπάρχει πρόληψη χωρίς να επιβαρύνεται το ζώο με φάρμακα που στην πραγματικότητα δεν τα έχει ανάγκη. ΄Ετσι ο κτηνοτρόφος έχει όλο τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου του.
Σκοπός της ρομποτικής αρμεγής είναι ποιοτικά και οικονομικά οφέλη από τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής γάλακτος.
Στο τέλος της συνάντησης αναλύσαμε τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας που έχει περιέλθει σε μαρασμό. Νέοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να υπάρξουν λόγω του μεγάλου κόστους της εγκατάστασης.
Τα προβλήματα των αγελαδοτρόφων δεν εστιάζονται μόνον στην υψηλή φορολόγηση, στις ελληνοποιήσεις γάλακτος, στην χαμηλή τιμή του γάλακτος, που είναι χαμηλότερη του κόστους εκτροφής οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για επενδύσεις, αλλά και στην έλλειψη παροχών από το κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη κτηνιάτρων του δημοσίου, που θα έπρεπε να παρακολουθούν μέσω αιμοληψιών τις αγελάδες για την πρόληψη ασθενειών. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, υπάρχει ένας κτηνίατρος που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταποκριθεί αφού θα πρέπει 5 ημέρες την εβδομάδα, να παρίσταται στα σφαγεία.
Θα πρέπει το κράτος να είναι αρωγός στην υπερπροσπάθεια των κτηνοτρόφων να διατηρήσουν τις φάρμες τους, γιατί συμβολή της κτηνοτροφίας είναι μεγίστη στη ελληνική αγροδιατροφική παράδοση του χθες και του σήμερα. Το ελληνικό γάλα και το κρέας είναι κορυφαία στοιχεία στη διατροφική μας αλυσίδα.