ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Η κυβέρνηση αποκλείοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη προς το δημόσιο

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

“Η κυβέρνηση αποκλείοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, τους οδηγεί σε «ξαφνικό» θάνατο”

Σε «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο, θα οδηγηθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουν τα ΑΦΜ τους να αδρανοποιούνται και να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους, εάν οριστικοποιηθεί η κυοφορούμενη εξαίρεση τους από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Για το ζήτημα αυτό, σε Ερώτηση που κατέθεσαν, 34 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και στην οικονομία.

Εφόσον, επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέη προς τις τράπεζες που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, θα έχουν, πλέον, να κάνουν με τα funds και με την απειλή κατασχέσεων, ενώ όσοι έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση, «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Επίσης, στην Ερώτηση, οι Βουλευτές τονίζουν, ότι η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα δημιουργήσει τεράστια «τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και της Εφορίας, καθώς τα οφειλόμενα αυτά ποσά θα καταστούν οριστικά ανείσπρακτα, τη στιγμή μάλιστα,  που τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν  τα 30 δις ευρώ και τα χρέη προς την εφορία τα 90 δις ευρώ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Οι επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία από τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες»

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση έχοντας, πλέον, ως μοναδικό αυτοσκοπό την παραμονή της στην εξουσία δεν διστάζει να τα αποδέχεται και να τα υπογράφει όλα, προσποιούμενη ότι διαπραγματεύεται.

Δεν διστάζει να θυσιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώντας προφανώς ότι η πλειοψηφία τους δεν αποτελεί ψηφοφόρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυοφορούμενη εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο είναι δεδομένο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, ενώ θα οδηγήσει στο περιθώριο και σε «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Ουσιαστικά, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέη προς τις τράπεζες που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, θα έχουν πλέον να κάνουν με τα funds και με την απειλή κατασχέσεων, ενώ όσοι έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση, «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στερεί έσοδα από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από ένα νέο διακανονισμό μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τη στιγμή, μάλιστα, που τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ και τα χρέη προς την εφορία τα 90 δις ευρώ, η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθιστά οριστικά ανείσπρακτα αυτά τα ποσά.

Ανάλογη απώλεια εσόδων θα υπάρξει από τον επαγγελματικό θάνατο χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που θα δουν τα ΑΦΜ τους να αδρανοποιούνται και να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η κυβέρνηση διαθέτει μια έστω στοιχειώδη αναλογιστική μελέτη για αυτές τις επιπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

  1. Εάν ισχύουν οι διαρροές για τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από την ένταξή τους στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη που έχουν προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

  1. Εάν η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, στα δημόσια έσοδα αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη.
Προηγούμενο άρθροΑκολουθήστε μικρά βηματάκια και σπάστε την ρουτίνα! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθρο‘Εως τις 2/12 οι αιτήσεις για το επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης 1000 άνεργων νέων στις τεχνολογίες πληροφορικής κι επικοινωνιών