Αλβανία: Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι για τις εξελίξεις στο θέμα της χασισοκαλλιέργειας

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο θέμα της χασισοκαλλιέργειας στην Αλβανία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας Μπουγιάρ Νισάνι.

Μιλώντας στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό “Channel One” ο Νισάνι αποκάλυψε ότι την τελευταία περίοδο στη χώρα, εισήχθησαν παράνομα μερικοί τόνοι σπόροι ινδικής κάνναβης, με σκοπό να καλλιεργηθούν. Διευκρίνισε ότι η πληροφορία προέρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ότι την ίδια ενημέρωση έχει και η κυβέρνηση.

Ο Νισάνι απηύθυνε έκκληση για σθεναρή αντίδραση κατά του φαινομένου. Όπως αναφέρουν επίσημες ευρωπαϊκές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αλβανία λόγω της ενταξιακής της διαδρομής, η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης κατά το 2016 πενταπλασιάστηκε σε σχέση με το 2013.

 Εξάλλου η πάταξη του εκτεταμένου φαινομένου της καλλιέργειας χασίς αποτελεί έναν από τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη των ενταξιακών διεργασιών της Αλβανίας με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή  Έντι Ράμα έχει εξαπολύσει εκστρατεία για τον εντοπισμό και την εκρίζωση δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης που καλλιεργούνται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και δηλώνει ότι η αστυνομία σημειώνει επιτυχίες.

Ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση περίπου ως συνένοχη στην εξάπλωση του φαινομένου προβαίνοντας σε ανοιχτές καταγγελίες για εμπλοκή αξιωματικών της αστυνομίας, υπουργών, ακόμα και του ίδιου του υπουργού.

Μάλιστα ο τέως πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει, σε δηλώσεις του, την Αλβανία ως “Δημοκρατία του χασίς”, και να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Ράμα ότι συγκαλύπτει τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικότερα μέτρα εναντίον των χασισοκαλλιεργητών και όσων τους στηρίζουν και τους καλύπτουν.

Προηγούμενο άρθροΕυρώπη- κύμα ψύχους: Τουλάχιστον 20 οι νεκροί από τις πολικές θερμοκρασίες
Επόμενο άρθροΚ. Γαβρόγλου: Μεταρρυθμίσεις με συνέχεια στην Παιδεία