Αλεξάνδρεια: Η Αλεξανδρινή Λίνα Τόνια καθηγήτρια σύνθεσης και ακουστικών δεξιοτήτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

Η Αλεξανδρινή Λίνα Τόνια ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ως  καθηγήτρια σύνθεσης και ακουστικών δεξιοτήτων. Μια θέση σπουδαία που άξιζε η συντοπίτισσά μας και που σίγουρα θα  πετύχει τα καλύτερα στα νέα καθήκοντά της.

Ο Έμβολος της εύχεται καλή σταδιοδρομία.

Βιογραφικό της Λίνας Τόνια από το ΟΜΜΘ

lina-toniaΗ Λίνα Τόνια σπούδασε Σύνθεση αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ως υπότροφος της ΑΕΠΙ και του ΙΚΥ, έκανε Διδακτορικές Σπουδές στη Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, από όπου αποφοίτησε το 2012 με “Διάκριση Καλύτερης Επίδοσης”. Πρόσφατα διετέλεσε Μεταδιδακτορική Έρευνα στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής ως υπότροφος της “Αριστείας” της “Επιτροπής Ερευνών” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια (2005), από τον πρώην Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Μάνθο (2008), από τη γερμανική εκδοτική εταιρεία ‘Bärenreiter’ για το έργο της CONtrust (2009), από την “Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών” με τον τίτλο του “Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη” για το έργο της Δέησις (2009), από την Εθνική Λυρική Σκηνή για την όπερά της Διωγμένος (2012), από το Ινστιτούτο Τεχνών του Mürz (Αυστρία) για το έργο της Kivos (2013), από την “Ένωση Γάλλων Βιολιστών” (στο Παρίσι) για το έργο της Neuma (2014).

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης και έχει βραβευτεί στη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Βαϊμάρη, το Λονδίνο, τη Σόφια, το Ζάγκρεμπ, τα Τίρανα κ.α. Έργα της έχουν παιχτεί από τις Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, London Contemporary Orchestra, Orchestra Academic Başkent, Jalas Symphony Orchestra, Edinburgh University Orchestra, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχουν μεταδοθεί από τη Βρετανική Ραδιοφωνία (BBC).

Έργα της έχουν εκδοθεί από την εκδοτική εταιρεία ‘Composers Edition’ της Οξφόρδης, τη ‘Sempre Più’ του Παρισιού και τη ‘Sconfinarte’ του Μιλάνου.

Είναι μέλος της “Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών” και της “Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Συνθετών” (IAWM-International Alliance for Women in Music).

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της Π.Ε Ημαθίας για την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των βοοειδών για την οζώδη δερματίτιδα
Επόμενο άρθροΑνέκδοτο: Η κούκλα ήταν πολύ έξυπνη…