Αλεξάνδρεια: Ο καθηγητής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μας μιλά για τη σεισμική δραστηριότητα

Μετά από τα συνεχή τηλεφωνήματα των κατοίκων της περιοχής και την ανησυχία τους, που εξέφρασαν στο emvolos.gr για την σεισμική ακολουθία που παρατηρείται αυτές τις ημέρες, στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Καμπανίας, επικοινωνήσαμε αμέσως με τον πλέον αρμόδιο, τον κ. Κώστα Παπαζάχο, καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να έχουμε μια υπεύθυνη απάντηση.  

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα

Ο καθηγητής Παπαζάχος μας καθησύχασε, αφού όπως μας είπε πρόκειται για μια συνήθη σεισμική ακολουθία μικρής εντάσεως 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ξεκινά και σβήνει χωρίς να προκαλεί ανησυχία. Αν κάτι αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα, θα σας ενημερώσουμε. Πολύ σπάνια εξελίσσονται οι μικροσεισμοί σε κάτι ιδιαίτερο. Άλλωστε στην περιοχή που σημειώνεται η μικρή σεισμική δραστηριότητα είναι γνωστή ρηξιγενής ζώνη που δίνει κατά καιρούς σεισμικές ακολουθίες. Ξεκινά από την Περαία, περνά μέσα από τον Θερμαϊκό κόλπο και συνεχίζει απέναντι κάτω τη λεκάνη του Αξιού, της Βεργίνας, Κλειδί, Τρίκαλα, Πλατύ.

Επειδή το επίκεντρο είναι κοντά σε αστικά κέντρα η σεισμική ενέργεια που διοχετεύεται στην επιφάνεια εξελίσσεται σε βουητό, τράνταγμα σαν κλωτσιά και αυτό ανησυχεί τους κατοίκους χωρίς να υπάρχει λόγος ουσιαστικό.

Σε ότι αφορά τη διαφορά του εστιακού βάθους που παρατηρήθηκε, η απάντηση του καθηγητού ήταν, ότι αυτό δεν αξιολογείται από μόνον του σαν ανησυχητικό, γιατί η αλήθεια είναι ότι κάποιες μετρήσεις δεν είναι ακριβείς. Αλλά ούτως ή άλλως το εστιακό βάθος των συγκεκριμένων δονήσεων ξεκινούν από τα 15 χιλιόμετρα. Τα ρήγματα που σπάνε είναι 50-100 μέτρα άρα δεν είναι άξια λόγου.

Αυτές οι σεισμικές ακολουθίες μας θυμίζουν βέβαια ότι ο κίνδυνος του σεισμού είναι υπαρκτός και πάντα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε εξασφαλίσει στο σπίτι αντισεισμική προστασία ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις.

Ακούστε την συνέντευξη με τον καθηγητή Γεωφυσικής ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνο Παπαζάχο: