Αλεξάνδρεια -Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο συναντήθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης – Βίντεο – Φώτο

Στα πλαίσια  της επίσκεψης  που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στην Ημαθία το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου  συναντήθηκε στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας με το δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν  μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου γεωργών Αλεξάνδρειας.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, αφού καλωσόρισε τον νέο διοικητή του ΕΛΓΑ στο δημαρχείο του ζήτησε να αναφερθεί στα θέματα που αφορούν τις αγροτικές καλλιέργειες εστιάζοντας  στο θέμα των αποζημιώσεων και  της τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ,  ώστε  να ενταχθούν οι ζημιές κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης και της καρπόδεσης. Επίσης επιθυμία του Αγροτικού κόσμου είναι η τάχιστη καταγραφή των ζημιών και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για να μπορέσουν να ξανά καλλιεργήσουν οι αγρότες . Εφόσον ο παραγωγός έχει να πάρει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ  καλό θα ήταν να γίνει ένα συμψηφισμός με τις οφειλές και με αυτό τον τρόπο αυτό θα είναι ενήμερος και θα μπορεί να λειτουργήσει. Η  εισφορά να είναι ανάλογη του μεγέθους των καλλιεργειών και ανάλογα με την αξία των προϊόντων είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  απαντώντας στα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση όλων αυτών που του ανέφερε, βεβαίως πάντα μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του οργανισμού, καθώς  αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα. Τη στιγμή αυτή έχει καταβληθεί το 65% των αποζημιώσεων για τους καλλιεργητές , ενώ υπολείπεται το υπόλοιπο 35%. Όταν το ταμείο του ΕΛΓΑ το  επιτρέψει την επόμενη μέρα θα καταβληθεί το υπόλοιπο 35% τόνισε ο κος Λυκουρέντζος. Μέχρι τώρα οι αγρότες δεν έχουν καταβάλλει τις  εισφορές για το 2019,   ενώ ήδη  έχουν πληρωθεί το 65% των αποζημιώσεων του 2019 με ότι αυτό συνεπάγεται για το ταμείο του οργανισμού. Η είδηση της ημέρας ήταν ότι χρηματοδοτείται από το υπάρχον ΕΣΠΑ ένα ποσό πάνω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την μηχανοργάνωση των καλλιεργειών του κάθε αγρότη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο κάθε καλλιεργητής να αποζημιώνεται γρήγορα κερδίζοντας τέσσερις έως έξι μήνες σύμφωνα με αυτά τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Τέλος κλείνοντας ο κύριος Λυκουρέντζος αναφέρθηκε και στην αντιχαλαζικη προστασία η οποία θα λειτουργεί καλύτερα ώστε να προστατεύει τους αγρότες, ενώ τόνισε ότι σε συνεννόηση με τους τοπικούς βουλευτές της Ημαθίας θα προσπαθήσουν να βρούν λύσεις για τα προβλήματα των αγροτών, ενώ ανέφερε ότι την Ημαθία τη θεωρεί δεύτερη πατρίδα του λόγω της καταγωγής της συζύγου του από τη Μελίκη.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες: