Αλεξάνδρεια: Λειτουργία Βιολογικού καθαρισμού Αλεξάνδρειας – Απάντηση σε δημοσίευμα

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα, τα οποία χωρίς να διασταυρώσουν και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (ΔΕΥΑΛ), που είναι η υπεύθυνη υπηρεσία, βγάζουν το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Αλεξάνδρειας δεν λειτουργεί, δημιουργώντας έτσι εύλογη ανησυχία στους δημότες της πόλης μας.

Το θέμα των αστικών λυμάτων και της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και γι’ αυτό δεν πρέπει να είναι αντικείμενο σκοπιμοτήτων και ενδεχομένως πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν.

Γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας με υπευθυνότητα και έχοντας όλα τα στοιχεία, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, ενημερώνει τους δημότες της Αλεξάνδρειας ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί κανονικά και μάλιστα τα αποτελέσματα των εξετάσεων από δείγματα που έχουν ληφθεί από πιστοποιημένα εργαστήρια αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα είναι εντός των ορίων που προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η κείμενη νομοθεσία.

Αυτό που δεν γνωρίζουν, μη έχοντας την απαιτούμενη γνώση, βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα και δημιουργούν χωρίς λόγο ανησυχία στην τοπική κοινωνία, είναι ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Αλεξάνδρειας λειτουργεί όχι με τον αερισμό στις δεξαμενές, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά με τη σύγχρονη μέθοδο της ρίψης μικροοργανισμών, οι οποίοι καθαρίζουν τα λύματα.

Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ο Χημικός Μηχανικός Δρ Γιώργος  Γκανάτσιος, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή σε Βιολογικούς Καθαρισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η ΔΕΥΑΑΛ επισυνάπτει και τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων από ένα από τα μεγαλύτερα διαπιστευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα, τα οποία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες τακτικές εξετάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσει εκ νέου.

Ως εκ τούτου η ΔΕΥΑ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί, η δημόσια υγεία εξασφαλίζεται απόλυτα, το περιβάλλον προστατεύεται και οι δημότες δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο ανησυχίας.

 

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας στοχεύοντας διαρκώς στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, έχει διασφαλίσει για τον Βιολογικό Καθαρισμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος        (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»,  χρηματοδότηση 3.924,086,49€ .

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας εντάχθηκε από τους πρώτους πανελλαδικά στο συγκεκριμένο  πρόγραμμα.

Εκ της Διοικήσεως                                                           Εκ της Διευθύνσεως

Τόκας Σωτήριος                                                              Περεντζής Αργύριος

Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας                        Πτυχ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Προηγούμενο άρθροΑλγερία: Σκηνές πανικού και τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα
Επόμενο άρθροΙνδία: 12.608 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 72 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες