Αλεξάνδρεια: Η παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Μοσχόπουλου

Πλήθος κόσμου στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, που έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Μοσχόπουλου, με τίτλο «Το Ρουμλούκι (Καμπανία) κατά την ύστερη οθωμανοκρατία (1830-1900)»

Ρεπορτάζ: Στέλιος  Νίκας

Συντονιστής της παρουσίασης του βιβλίου ήταν ο εκπαιδευτικός, Λυκειάρχης Κώστας Κούγκας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν ο Γιώργης Μελίκης, Δημοσιογράφος και Λαογράφος, ο Γιάννης Μέγας, Πολιτικός Μηχανικός και Συγγραφέας, η Μαρία Δρίζη, Φιλόλογος, η Εύα Κοντογολίδου αρχαιολόγος.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις ενότητες του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου του. Στις 382 σελίδες του βιβλίου αναλύονται τα Πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα, τα επαναστατικά κινήματα, την Επανάσταση των Μελικοχωρίων και του Κολινδρού, την απαγωγή του βρετανού γαιοκτήμονα της Τριχοβίστας ( Καμποχωρίου), την απαγωγή του πασά του Γιδά. Σε  ιδιαίτερο κεφάλαιο αναφέρονται θέματα της οικονομίας, της φορολογίας και της εκκλησιαστικής, της εκπαιδευτικής, κοινοτικής ιστορίας. Ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στους περιηγητές, στους επισκέπτες και γεωγράφους της εποχής. Ενδιαφέρον είναι επίσης το Οικιστικό και το Τοπογραφικό περίγραμμα και οι λεπτομερείς αποτυπώσεις των χωριών, τους πρώτους χάρες, καθώς επίσης και κατάλογος ογδόντα ένα χωριών με αναφορές στο Γιδά, την Καψόχωρα, το Κλειδί, τη Μελίκη με ενδιαφέρουσες περιγραφές πυργόσπιτων καθώς επίσης και φωτογραφίες από το τσιφλίκι των Παλατιτσίων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αλεξάνδρειας  Αργύρης Πανταζόπουλος και Κώστας Ναλπάντης.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο: