Αλεξάνδρεια: Εντυπωσίασαν τα Ρουγκάτσια της Εστίας Ρουμλουκιωτών. βίντεο – φωτό

Παραμονή Πρωτοχρονιάς αναβίωσαν τα πατροπαράδοτα Ρουγκάτσια της Εστίας Ρουμλουκιωτων Αλεξάνδρειας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Όπως κάθε χρόνο ορίζει το έθιμο, η ομάδα των ανδρών φουστανελοφόρων προσκύνησε το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και έλαβε ευλαβικά την ευχή του Ιερέα. Ο ρουγκατσιάρικος χορός άνοιξε στο προαύλιο της εκκλησίας, από όπου τα ρουγκάτσια ξεκίνησαν την περιπλάνησή τους προς τους δρόμους και τα σπίτια της πόλης. Πρώτος τους σταθμός εθιμοτυπικά αποτέλεσε το δημαρχείο Αλεξάνδρειας. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος και το εργαζόμενο προσωπικό με θέρμη, χαμόγελα και θερμές ευχές για τη νέα χρονιά.

Τα Ρουγκάτσια της Εστίας τιμώντας ανθρώπινες αξίες-αρωγούς της τοπικής μας παράδοσης και λαογραφίας, επισκέφθηκαν την οικία του συγγραφέα και δικηγόρου κου Ιωάννη Μοσχόπουλου, όπως και την οικοδομή των Βασίλη και Παύλου, γαμπρών του κου Κατή. Τα μέλη της Εστίας συνεχίζοντας τη δραστήρια πορεία τους κέρασαν κρασί και γλυκά σε όλους τους περαστικούς μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας.

Ο επίλογος της παραδοσιακής εκδήλωσης γράφτηκε στην τριγωνική πλατεία απέναντι των εγκαταστάσεων της Εστίας. Εκεί παρατέθηκε δεξίωση σε επίσημους, ΜΜΕ και όλους τους παρευρισκόμενους.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο: