Ακαδημία Αθηνών: «Το Κριτικό Λεξικό της Ελληνικής Επαναστάσεως»

Στο πλαίσιο διενέργειας των διαλέξεων της Τρίτης της Ακαδημίας Αθηνών, θα μεταδοθεί την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.00, η διαδικτυακή ομιλία του ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, με θέμα

«Το Κριτικό Λεξικό της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Η διαδικτυακή ομιλία θα μεταδοθεί μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20210601

Ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ph. D. Harvard University, υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1980 έως το 2016, αρχικά στην ενιαία Νομική Σχολή και εν συνεχεία ως Αναπληρωτής Καθηγητής (1983) και Καθηγητής (1987) της Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011).

Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Harvard και Brandeis στις ΗΠΑ, Visiting Fellow στα Πανεπιστήμια Cambridge και Οξφόρδης, Directeur d’Etudes invité στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, Fernand Braudel Senior Fellow στο European University Institute, Φλωρεντία και Visiting Professor στο Harvard University Centre for Italian Renaissance Studies, Φλωρεντία. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004 και συγγραφέας ή επιμελητής άνω των πενήντα αυτοτελών εκδόσεων και πέραν των διακοσίων εξήντα άρθρων και βιβλιοκρισιών σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Εκτός από τα ελληνικά και τα αγγλικά, βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και σερβικά. Τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Ξανθόπουλου-Πνευματικού (2016), το Αριστείον των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (2018) και τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (2015).

Το 2021 επιμελήθηκε την έκδοση: The Greek Revolution. A Critical Dictionary, πρόλογος Προκόπης Παυλόπουλος, επιμ. Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Cambridge MA και Λονδίνο: The Belknap Press of Harvard University Press, 2021.

Προηγούμενο άρθροΑ. Τζιτζικώστας: «Με τα 116 έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας»
Επόμενο άρθροΜ. Αλέξανδρος Αγ. Μαρίνας: Ανακοίνωση αποχώρησης του προέδρου Ανδρέα Καλαϊτζίδη.